Un nou viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei in locul lui Bogdan Olteanu, care a demisionat, va fi ales de catre plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil, la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie, a anuntat secretarul Camerei Deputatilor Niculae Mircovici, potrivit Agerpres.

"Biroul permanent al Camerei a analizat demisia lui Bogdan Olteanu si scrisoarea guvernatorului BNR Mugur Isarescu (in care solicita Parlamentului sa ia act de demisia lui Olteanu si sa inceapa procedurile pentru numirea unui inlocuitor - n.r.). S-a stabilit sa fie trimise Biroului permanent reunit, care urmeaza a fi convocat in momentul in care cei doi presedinti stabilesc acest lucru. Biroul permanent reunit va constata demisia si va intocmi calendarul prevazut de lege in astfel de situatii, respectiv perioada in care se depun propunerile de candidati, momentul in care se sesizeaza Comisiile de buget-finante, termenul pentru audieri pe care il au comisiile si eventual cand anume va fi convocat plenul reunit pentru alegerea noului viceguvernator al Bancii Nationale. In principiu, probabil ca acest lucru se va realiza undeva la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie", a spus Mircovici la finalul sedintei Biroului permanent al Camerei Deputatilor.

Olteanu a fost ales de Parlament in octombrie 2009 ca membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale si viceguvernator al acestei institutii.

El a demisionat din aceasta functie la inceputul lunii august, dupa ce a fost retinut de DNA pentru trafic de influenta.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a declarat ca nominalizarea celui care il va inlocui pe Oteanu li se cuvine liberalilor.

Potrivit surselor HotNews.ro, este foarte posibil ca partidele sa cada de acord si sa ii propuna fostului viceguvernator Cristian Popa sa revina in BNR. Popa, unul dintre cei mai buni specialisti in politica monetara, nu a mai fost votat in iunie 2014 de politicieni, in locul lui fiind preferat Liviu Voinea. Cristi Popa este in prezent trimis la Banca Europeana de Investitii in locul lui Mihai Tanasescu, nevoit sa demisioneze in urma scandalului Microsoft.