PNL Diaspora solicita Guvernului sa creeze un fond de urgenta pentru finantarea repatrierii corpurilor cetatenilor romani decedati pe teritoriul statelor de resedinta, daca familia face dovada ca nu poate suporta costurile.

"Este necesar ca statul roman sa arate ca isi respecta cetatenii si ca ii are in grija, oriunde s-ar afla ei, si consideram ca problema repatrierii cetatenilor romani decedati pe teritoriul altor state se poate gestiona foarte eficient de misiunile diplomatice ale Romaniei, prin crearea unui fond de urgenta special pentru acest tip de probleme, alimentat din Fondul la dispozitia prim-ministrului. Ministerul Afacerilor Externe, prin domnul ministru Lazar Comanescu, poate initia si sustine o astfel de ordonanta de guvern care sa rezolve intr-un timp foarte scurt aceasta mare problema a Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa difuzat duminica si citat de Agerpres.

Sursa citata aminteste ca senatorul PNL Viorel Badea a depus un proiect legislativ in acest sens in februarie 2014, insa "guvernarea socialista, prin majoritatea parlamentara, a impiedicat acest proiect".

"Consider ca este descalificant pentru Romania, un stat european, sa ignore faptul ca sute de cetateni romani zac ani intregi in morgile din strainatate, mai ales in situatia in care, de 8 ani, romanii din diaspora solicita guvernelor de la Bucuresti crearea unui fond de urgenta pentru repatrierea celor care mor la munca in strainatate si ale caror familii nevoiase nu-i pot aduce acasa", a declarat Badea, presedinte al PNL Diaspora, potrivit comunicatului amintit.

Pe de alta parte, secretarul general al PNL Diaspora, Marian Zlotea, solicita ministrului de Externe sa informeze premierul asupra numarului total de cetateni romani decedati si aflati morgile din strainatate "de ani de zile".

"Domnul Ciolos, ca un prim pas in rezolvarea acestei situatii delicate, sa puna la dispozitia Ministerului de Externe, prin misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate, din fondul de urgenta al Guvernului, sumele necesare repatrierii acestora intr-un termen cat mai scurt. Aceasta actiune ar demonstra un semn de respect pentru diaspora romaneasca din partea unui Guvern responsabil de cetatenii sai", a declarat Marian Zlotea, secretar general al PNL Diaspora si secretar general adjunct al PNL.