Presedintele PMP Traian Basescu a declarat miercuri ca datele propuse de Guvern pentru organizarea alegerilor - 4 si 11 decembrie - sunt putin fezabile si ca trebuie analizat daca se pot organiza in noiembrie, aceasta fiind si opinia exprimata in trecut de liderii ALDE, care au cerut demisia tuturor parlamentarilor pentru ca alegerile sa fie organiate anticipat.

"Propunerea Guvernului este 4 sau 11 decembrie. Cred ca amandoua sunt putin fezabile, dar trebuie sa privim in Constitutie sa vedem daca alegerile in noiembrie s-ar putea desfasura pentru ca 4 nu se poate, e intre sarbatori. 11 este la opt zile de data expirarii mandatului legal al Parlamentului. Tara nu poate sta fara Parlament, e ca si cum ai spune ca nu are presedinte", a afirmat Basescu intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca decizia trebuie adaptata la termenii constitutionali pentru ca s-ar putea ca BEC sa anunte rezultatele in 19 decembrie.

"Numai premierul daca e desemnat are prin Constitutie zece zile pentru a anunta cabinetul si programul, deci numai pana Biroul Electoral Central da rezultatele finale si se face 19, deci cred ca va trebui adaptata decizia la termenii constitutionali, chiar daca si aceasta propunere 4 si 11 a avut in vedere tot termenii constitutionali in felul ei", a mai spus Basescu.

Basescu este astfel de acord cu liderii ALDE, Daniel Constantin afirmand ca cele doua date sunt "proaste".

"Ambele variante sunt proaste, pentru ca pe 1 decembrie este ziua nationala si apoi urmeaza o sarbatoare mare, iar prezenta la vot va fi redusa. Pe de alta parte, pe 11 decembrie este posibil sa fie vreme dificila", a spus copresedintele ALDE in urma cu o saptamana.

ALDE a cerut ca toti parlamentarii sa demisioneze pentru a se organiza alegeri anticipate, lucru cu care PMP s-a declarat a nu fi de acord, prin vocea lui Eugen Tomac, presedintele executiv. "Gogosi electorale. Nu ne intereseaza agenda politica a domnului Tariceanu, care gandeste si actioneaza asa cum o face tot USL, PSD si PNL. Acesta ar trebui sa fie primul care demisioneaza", a spus Tomac.