PNL vrea sa numeasca inlocuitorul lui Bogdan Olteanu la BNR: Ni se cuvine nominalizarea
"Am discutat astazi in Comisia de unificare, nu in Biroul Politic National, si daca isi da dl Bogdan Olteanu demisia, functioneaza Consiliul de Administratie al BNR, nu depinde numai de noi - PNL - ca sa convocam Parlamentul. Daca conducerile celor doua camere vor ajunge la o astfel de concluzie, noi vom raspunde pozitiv, dar fara nicio problema poate functiona pana la 1 septembrie si cu un om in minus Consiliul de Administratie al BNR', a spus Blaga, citat de Agerpres.
Liderul PNL a subliniat ca nominalizarea pentru functia care va ramane vacanta in CA al BNR apartine liberalilor.
"Ni se cuvine nominalizarea, exista un algoritm parlamentar care a functionat intotdeauna, s-a respectat intotdeauna. Nu vad de ce nu s-ar respecta si acum. Dar nu discutam de nume acum, cand va fi cazul", a aratat copresedintele PNL.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Marsh.
Practic puterea parlamentara, prin forma ei tehnica, restrange in prezent puterea poporului. Si altele se vor schimba odata cu disparitia democratiei parlamentare.
Noi nu suntem in stare sa ne achitam de responsabilitatea de a alege niste decidenti cat de cat ok, alegem niste hoti ordinari.
Democratia directa implica cu atat mai multa responsabilitate fata de democratia reprezentativa.
Trebuie sa sti ce votezi, sa fi in stare sa pricepi macar in mare posibilele consecinte ale votului.
Uite un exemplu de democratie semidirecta in Elvetia. Aia voteaza direct inclusiv pe masuri economice directe. Dar asta e un lux, unul permis de calitatea cetatenilor. Ei tocmai au respins un proiect de acordarea a unei sume minime fiercarui cetatean fara sa faca nimic pt acea suma. Ghici ce rezultat ar fi fost in Romania.
Da-i romanului dreptul sa voteze direct politici economice si in 1-2 ani se alege praful.
In primul an romanii vor propune si vota triplarea salariului minim si in al doilea an vor vota programul national "Primul Ferrari".
Suna bine democratia asta directa, dar dupa cum ziceam, fie restrictionezi dreptul de vot pe anumite domenii cetatenilor care au habar de domeniul respectiv, fie ai de investit masiv si sustinut in sistemul de invatamant timp de cel putin 3-4 decenii, sa scoti de acolo niste cetateni semiautonomi care inteleg ce se intampla in jurulul lor si nu sunt niste oi analfabete functional (sau semianalfabete de-a binelea) cum e la noi. Si abia apoi poti vorbi de democratie directa. Asa ca problema nu e una tehnologica ci una mult mai greu de rezolvat.
Exista tari precum Elvetia in care votul popular e folosit pentru a transa multe din probleme, dar si acolo el nu inlocuieste parlamentul.
Iar a da putere de decizie poporului in orice privinta mi se pare extrem de periculos... In citeva luni s-ar ajunge la haos generalizat
Parlamentul și partidele politice au și ele un rost, dar trebuie să și-l îndeplinească.
Într-o democrație modernă normală, nu există organe supreme ale exercitării puterii. Puterea în stat este separată în trei ramuri, care au mecanisme de verificare și control (checks and balances) care fac ca niciuna să nu se impună peste alta. Parlamentul este organul care face legi cu aplicare generală. Atât, puterea lui se oprește acolo. Guvernul este cel care le aplică și instanțele judecătorești sunt cele care arbitrează disputele. Dacă face fiecare altceva decât asta, iese un talmeș-balmeș.
Numai la noi Guvernul face legi prin Ordonanțe de Urgență, în timp ce Parlamentul se ocupă cu chestii care nu-l privesc, cum ar fi judecarea de cereri de arestare, judecarea unor presupuse acuzații de înaltă trădare a președintelui și numiri de guvernatori ai BNR.
Cazul de care vorbim noi e BNR. Cum crezi tu ca ar trebui sa se decida consiliul de administratie al BNR? Prin vot popular? Nu Parlamentul e ala care ar trebui sa numeasca consiliul de administratie?
Parlamentul si presedintele fiind singurele verigi de putere tinute sub control de votul cetatenilor, ele are caderea sa faca numiri in toate celelate institutii. Asta nu inseamna ca de exemplu parlamentul ar trebui sa aiba voie sa schimbe cind vrea el judecatorii CCR, sau consiliul de administratie al BNR, sau procurorul sef DNA. Dar parlamentul ramane, in teoria democratiei, cel care face nimirile in celelalte institutii. Altfel... cum ar mai fi ele controlabile? Daca justitia o ia razna si da verdicte aiurea, cine o trage la raspundere? Daca BNR o ia razna si decide sa joace rezerva valutara la jocuri de noroc? Cine- o opreste?
Poate il propun pe sotul Alinutzei ca e capabil si are pile. Isarescu de abia asteapta sa il revada si sa depene amintiri despre atacul asupra leului.
Voua, politicenilor damboviteni, va doresc o suferinta scurta si rapida.
"Ni se cuvine" - ce sursa de drepturi poti invoca, atunci cand te dovedesti sursa si apologetul abuzului? De fapt nu vi se cuvine nimic, nici voua, nici altora. De fapt, v-ati luat si va luati fara sa mai intrebati pe nimeni, ne incalcati noua drepturile cu aerul ca ne faceti servicii si va umflati de privilegii platite cu ceea ce ne luati noua. Ati devenit monumente de aroganta si fatarnicie. PSD, PNL, who cares? Sunteti doar niste escroci. Cu sau fara doctorate, dar escroci.
Nu vi se cuvine nimic, marlanilor.
Scoateti postul la concurs si Cilos sa-l numeasca pe castigator.
Ce mastele pasii interes au partidele ca sa-si puna oamenii lor la BNR? se fac si acolo mismasuri?
NU vi se cuvine, voi ati stabilit o asemenea aberatie, incluziunea unor politruci in BNR, politruci pe care nimic NU ii recomanda in afara apartenentei la un partid sau altul!
Locul politrucilor NU este in BNR, BNR are nevoie de EXPERTI, NU de politruci penali, maine poimaine arestati de DNA!
Ati facut Romania de ras cu Bogdan Olteanu, Viceguvernator al BNR cercetat pentru mita de 1 Milion Euro, a vuit presa internationala si voi vreti sa continuati circul numirilor la BNR dintre politrucii vostri!
Rusine, o adunatura de politruci iresponsabili si incompetenti si penali!
M-as fi asteptat ca Guvernatorul Mugur Isarescu sa iasa si sa ceara ca in locul lui BO sa fie numit ca Viceguvernator un expert BNR, numai ca dl Isarescu tace chitic, postul lui e si el la dispozitia politrucilor din Parlamentul penal!
Rusine!