Presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu face un apel la presedintele Klaus Iohannis sa verifice daca fostul presedinte Traian Basescu a spus adevarul atunci cand a declarat ca "DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim", potrivit lui Tariceanu, iar in cazul in care se va demonstra ca Basescu avea dreptate, sa ii demita pe sefii DNA si SRI, "pentru a readuce Romania la normalitate, o Romanie in care drepturile cetatenilor si libertatile lor nu sunt la discretia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, si a adjunctului SRI, Florian Coldea."

Basescu si Tariceanu (2008)Foto: AGERPRES

Redam in intregime comunicatul transmis de Senat:

"Cu cateva zile in urma, fostul Presedinte Traian Basescu a facut o serie de afirmatii care pun sub semnul intrebarii tot ceea ce credeam ca am reusit sa construim in Romania pe baza valorilor democratiei si a statului de drept. Ieri, fostul Presedinte a reiterat si intarit aceleasi idei.

De mai bine de un an de zile, sunt unul dintre cei mai critici politicieni in privinta abuzurilor, care au transformat DNA si lupta anticoruptie intr-un instrument politic impotriva adversarilor incomozi, si in privinta amestecului ilegal al SRI in Justitie si, mai nou, in activitatea ANAF. In perspectiva celor spuse pe 24 iulie de fostul Presedinte al Romaniei, criticile mele apar ca o palida reflectare a realitatii.

Afirmatiile lui Traian Basescu, potrivit carora Romania s-a transformat intr-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situatie inacceptabila, in care DNA si SRI sunt scapate de sub orice control civil, au acaparat si exercita puterea intr-un mod nelegitim in locul institutiilor democratice alese de cetateni.

Acest comunicat de presa s-ar fi putut intitula "Apel catre presedintele Iohannis".

In conditiile in care Comisia de supraveghere a activitatii SRI din Parlament este total ineficienta si nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la Presedintele Romaniei sa-si foloseasca intreaga autoritate si toate parghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel institutional veridicitatea gravelor afirmatii facute de fostul Presedinte al Romaniei.

Am asteptat cateva zile, inainte sa dau publicitatii acest comunicat, in speranta ca presedintele Iohannis va lua o pozitie ferma, va initia un demers fara vreun impuls din exteriorul Administratiei Prezidentiale. Asa era normal sa faca pentru ca oamenii sa cunoasca adevarul si pentru apararea reputatiei Statului roman si a institutiilor sale in cazul in care fostul Presedinte al Romaniei a mistificat realitatea prin cele declarate. Din pacate, presedintele Iohannis a ramas pasiv, asa cum s-a intamplat si in alte situatii, cand ar fi trebuit sa actioneze. Continuarea acestei pasivitati ar confirma tacit realitatea infatisata de Traian Basescu si ar reprezenta o complicitate la perpetuarea conditiei Romaniei de stat mafiot.

In cazul in care demersul pe care il solicit va demonstra ca Traian Basescu a spus adevarul, Presedintele Romaniei va trebui sa-si asume responsabilitatea demiterii sefilor celor doua institutii, pentru a readuce Romania la normalitate, o Romanie in care drepturile cetatenilor si libertatile lor nu sunt la discretia procurorului-sef al DNA, Laura Kovesi, si a adjunctului SRI, Florian Coldea."

Tariceanu face acest "apel" in contextul in care numele sau apare in dosarul in care a fost retinut viceguvernatorul BNR Ioan Olteanu. Potrivit unor surse judiciare, Sorin Ovidiu Vintu i-ar fi dat lui Bogdan Olteanu un million de euro pentru ca acesta sa sprijine numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii, iar o parte din bani ar fi ajuns la Tariceanu, in acea perioada prim-ministru. Acesta a negat orice acuzatii.

Citeste si: "Oricat as fi eu de vanat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar. In toata activitatea mea NU exista fapte de coruptie"

Amintim cateva dintre declaratiile facute in ultimele zile de Basescu la adresa DNA si SRI in diverse emisiuni de televizune:

  • "Am vrut sa construiesc un stat de drept, nu unul in care doi indivizi, Kovesi si Coldea, sa spuna cine sa fie arestat ca nu le-a cantat in struna. Nu mai pot ramane neutru legat de cateva persoane (...) Nu voi rabda sa se transforme in stat mafiot institutii in care am investit enorm. Cand au crezut ca sunt libere, au trecut la actiuni mafiote niste indivizi depozitari de informatii incredibil de importante. O sa-i opresc eu, indiferent care sunt costurile."
  • "Ce s-a intamplat in 2015 a fost un spectacol dat de DNA cu sustinerea SRI. Sustinut de Coldea. Si sa speram ca acest spectacol inceteaza si trecem la anchete corecte"
  • "Cel mai important mesaj pe care vreau sa-l transmit in seara asta e ca prin comportamentul doamnei Kovesi separatia puterilor in stat se face praf. Aceasta doamna isi permite sa faca presiuni pe CCR, pe politicieni, sa dea sfaturi la politicieni, in loc sa-si vada de treaba ei."

De notat si faptul ca, recent, Tariceanu l-a laudat pe Traian Basescu, cel pe care il ataca in repetate randuri, afirmand despre el ca este "redutabil politic".