Premierul Dacian Ciolos implineste miercuri 47 de ani. Dacian Ciolos s-a nascut pe 27 iulie 1969 la Zalau, insa a copilarit la Pericei, comuna din judetul Salaj in care s-a nascut mama sa, potrivit descrierii de pe pagina de Facebook a primului ministru. Singurul eveniment programat miercuri pe agenda premierului este sedinta saptamanala de Guvern de la ora 10:00.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacian Ciolos a fost desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis pe data de 10 noiembrie 2015 si a preluat aceasta functie pe 17 noiembrie.

Fost consilier pentru securitate alimentara al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii in Guvernul Tariceanu, Dacian Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin.

Dacian Ciolos a fost Comisar European pe Agricultura din 2009 pana in 2014, mandat in timpul caruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

In 2009, cand presedintele de atunci al Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anuntat lista comisarilor europeni, seful Executivului European l-a prezentat pe Dacian Ciolos drept "cel mai competent" candidat pe care l-a avut pentru Agricultura.

In 2014, la finalul mandatului Executivului European condus de Jose Manuel Barroso, Victor Ponta a anuntat oficial ca l-a nominalizat pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de Comisar European, tot pe portofoliul detinut de acesta - Agricultura. Traian Basescu a declarat ulterior, insa, ca Guvernul a facut de fapt doua nominalizari. Cea de-a doua nominalizare a fost Corina Cretu - in prezent comisar european pentru Politica Regionala.

Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, iar anterior, in 2002-2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania.

Sub semnatura ministrului Dacian Ciolos, Ministerul Agriculturii s-a constituit in 2008 parte civila in dosarul ICA, pentru recuperarea sumei de 60,6 milioane euro. In acest dosar, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare.

In octombrie 2015, Dacian Ciolos a primit titlul de Profesor Honoris Causa din partea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, al carui absolvent este.

Dacian Ciolos a copilarit in satul bunicilor materni, la Pericei in judetul Salaj, cunoscut pentru culturile de ceapa si pentru "singurul monument" din tara dedicat cepei. Intr-un interviu acordat Revistei Sinteza in primavara lui 2014, Dacian Ciolos a povestit: "Imi placea atat de mult sa traiesc acolo, sa lucrez cu bunicii la camp, ca pentru mine scoala intrerupea vacantele, nu vacantele scoala. Si n-a existat vacanta pe care sa nu mi-o petrec la bunici, la camp. Acolo ma simteam eu impacat".

"Cand am plecat la liceu, le-am spus parintilor mei ca ma duc la Agricol. A fost o tragedie, s-au suparat foc pe mine ei vroiau sa ma duc la mate-fizica. Vedeti, ziceau, cum sa spuna ei colegilor ca fiul lor, bun la invatatura, merge la Agricol?! Acolo merg numai cei slabi, imi spuneau. Si asa se gandea atunci, asta era mentalitatea si uneori chiar realitatea. La agricultura mergeai doar daca nu erai bun de altceva, cu toate ca Liceul Agroindustrial din Simleu Silvaniei, la acea vreme, era unul dintre cele mai bune din tara la acel profil, avea traditie, rezultate si era recunoscut in toata regiunea. Chiar daca s-au suparat pe mine, eu tot acolo m-am dus", mai spunea Ciolos, in interviul pentru revista Sinteza.

Fostul Comisar european pentru agricultura a explicat ca s-a indreptat apoi spre facultate "cu decizia ferma de a urma horticultura, sectie la acea vreme in cadrul Facultatii de agricultura. Cum examenul era foarte greu, iar eu am facut prostia sa scriu o singura optiune, nu am intrat la horticultura, desi am avut media peste 9... M-am dus in armata, dar, inainte de incorporare, in vara aceea am lucrat cateva luni la un IAS de langa Zalau. Alta suparare a parintilor mei: cum sa lucrezi la vaci, sa zica lumea ca noi nu avem cu ce te tine? Dar mi-a prins foarte bine acea prima experienta profesionala, atunci am invatat multe si am inceput sa ma 'calesc' profesional, acolo la baza, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din '90, in perioada studentiei am petrecut mai multe vacante in stagii in ferme din Europa, mai ales in Franta", a mai povestit Dacian Ciolos in interviul pentru Revista Sinteza.

Valerie Ciolos-Villemin, sotia lui Dacian Ciolos, este vice-Presedinte al Asociatiei Rural'Est, este inginer agronom, doctor in economie, a vizitat in dese randuri Romania si Republica Moldova intre 1998 si 2008, potrivit unei prezentari facute de Institutul Francez din Cluj-Napoca. Potrivit CV-ului sau, Valerie Ciolos Villemin a fost implicata in numeroase proiecte in Romania. La fel ca sotul sau, a facut parte din think tank-ul pe probleme de agricultura la nivel european Groupe de Bruges si a absolvit tot in 1997 Universite I, Montpellier.

CV-ul lui Dacian Ciolos:

Dacian Ciolos s-a nascut in 1969 in Zalau, Salaj. Este casatorit cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o in timpul studiilor de Agronomie in Montpellier.

Parcursul profesional:

iulie 2015 - noiembrie 2015: consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala

2009-2014: Comisar European pe Agricultura

2009: Presedintele Comisiei Prezidentiale de la Cotroceni pe Agricultura (in mandatul de presedinte detinut de Traian Basescu)

2007-2008: Ministru al Agriculturii, in guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu

2007: Subsecretar de stat pe afaceri europene in Ministerul Agriculturii

2005-2007: Consilier al ministrului roman al Agriculturii (sub mandatul lui Gheorghe Flutur) si purtator de cuvant al Romaniei in Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene

2002-2003: Task Manager SAPARD in Delegatia Comisiei Europene in Romania

1999-2001: Coordonator de proiecte de cooperare bilaterala pentru dezvoltarea agriculturii locale in Romania

1998-1999: Director al Programului de dezvoltare rurala locala in judetul Arges

martie-iulie 1997: Agroeconomist stagiar la Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene

Educatie:

1997: studii aprofundate (DEA) in Agricultural Development Economics, Ecole nationale superieure agronomique Montpellier (ENSA)

1996: certificat de studii superioare specializate in Environmental Agronomy, Ecole nationale superieure agronomique Rennes

1994: Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca

1987: diploma de Bacalaureat, la Liceul Agro-Industrial din Simleu Silvaniei

Limbi vorbite:

Romana - limba materna

Franceza - fluent

Engleza - nivel bun