Presedintele Klaus Iohannis a condamnat vineri cazul de la Berevoesti, unde procurorii DIICOT au descoperit zeci de oameni care erau tinuti sechestrati de o grupare de trafic de persoane, unii dintre ei legati cu lanturi. Seful statului si-a exprimat speranta ca masurile luate vor transmite mesajul ca astfel de situatii nu raman nepedepsite, potrivit Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Istoria recenta ne-a demonstrat inca o data tragediile pe care le genereaza lipsa cooperarii constante intre institutiile statului. Condamn cu fermitate cazul revoltator de sclavagism de la Berevoesti, sper ca masurile luate sa transmita un mesaj clar ca astfel de situatii sunt inacceptabile si nu vor ramane nepedepsite", a afirmat Klaus Iohannis vineri, la Palatul Cotroceni.

Procurorii DIICOT au gasit, in urma perchezitiilor efectuate miercuri la traficanti de persoane din localitatea Berevoesti, judetul Arges, cinci victime legate in lanturi, dintre care doi minori cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani.

Potrivit DIICOT, incepand cu anul 2008, s-au constituit mai multe grupuri infractionale structurate pe baza relatiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vadita vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate.

In unele cazuri, victimele erau rapite din locuri publice (de langa biserici, gari si autogari) sau chiar din propriile locuinte si ulterior transportate la domiciliile membrilor gruparilor, unde erau fortate sa efectueze zilnic diverse munci si activitati atat in gospodariile suspectilor, cat si in proximitatea localitatii.