Presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a declarat, joi, ca pana in prezent formatiunea a fost contactata de aproximativ 4.000 de oameni si grupuri, iar peste aproximativ o luna ar putea fi anuntata constituirea unor filiale ale Uniunii Salvati Romania, transmite Agerpres.

Nicusor Dan - Interviu HotNews.roFoto: Hotnews

"Ne-au scris cam 4.000 de oameni si grupuri. Sunt vreo 20 de oameni din USB/USR care se ocupa sa aiba dialog cu toti acesti oameni. Probabil ca intr-o luna o sa incepem sa anuntam filialele care se constituie. Tinta noastra este sa avem intr-un termen rezonabil cel putin o filiala intr-un judet", a afirmat Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa.

El a mentionat ca a discutat personal cu oameni din Calarasi, Ploiesti, Constanta, Galati si Ramnicu Valcea, dar ca a vorbit si telefonic cu cei care si-au manifestat dorinta de a infiinta filiale USR.

Pe de alta parte, el a subliniat ca USR nu va face aliante.

"Nu facem aliante. Am spus de la inceput ca nu facem aliante si ca mergem singuri la parlamentare. Probabil ca nu vom face aliante nici cu partidele noi, ci vom incerca sa ii aducem impreuna pentru ca este pragul electoral foarte mare", a precizat el.

  • Amintim ca, potrivit legii electorale adoptata anul trecut, pragul de intrare in parlament este de 5% pentru un partid politic, iar in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepand cu al treilea, cate un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

Dan a mai spus ca din punct de vedere formal se va realiza o fuziune intre USR si USB, deoarece altfel exista riscul ca USB sa fie desfiintat in contextul in care nu va avea candidati la alegerile parlamentare.

In ce priveste mesajul USR la parlamentare, el a precizat ca acesta va fi foarte apropiat de cel transmis la alegerile locale, in conditiile in care exista o "intreaga categorie de oameni care s-au saturat de modul in care s-a facut politica de catre partidele vechi din Romania".

"Sunt foarte multe lucruri de bun simt care circula in societate si care asteapta rezolvare - de la sistemul electoral, pragul, alegerile in doua tururi, numarul foarte mare de semnaturi, imposibilitatea de a avea partide locale, pana la transparenta in tot ceea ce inseamna administratie publica si in special a cheltuielilor. Nu avem somaj in partea de vest si avem un mare somaj in partea de est prin faptul ca nu avem o autostrada care sa ajunga in Moldova - nu avem o autostrada care sa ajunga la Portul Constanta. La fel: prioritizarea investitiilor in urban si rural - e inadmisibil sa dai bani pe parcuri si locuri de joaca pentru copii in sate in care nu ai canalizare. Deci, pe scurt, un program tehnocrat, in care venim cu solutii la probleme pe care societatea le asteapta de mult timp", a conchis Nicusor Dan.

In conditiile in care PMP si UNPR au anuntat fuziunea, iar in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti UNPR sustine majoritatea formata din PSD si ALDE, Nicusor Dan a spus ca se asteapta ca PMP sa se alature acestei majoritati. "Stiu ca la sectorul 6 si la sectorul 4, PMP e intr-o alianta cu PSD, deci ma astept ca PMP sa intre in alianta cu PSD si la Consiliul General. Dar asta e o speculatie", a mai spus el.