Victor Ponta afirma, legat de ancheta DNA privind stergerea datoriei Rompetrol, in care este vizat, ca "de data asta" miza nu este el, ci faptul ca "CEFC (cea mai mare companie privata din China cu investitii de zeci de miliarde in toata lumea) a vrut sa cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) si sa investeasca in amarata noastra de Romanica peste 2 miliarde", dar ca "Securitatea (prin Propaganda lor descoperita) nu vrea sa se faca in tara noastra alte investitii decat cele controlate total de ei".

Victor Ponta (foto arhiva)Foto: Agerpres

Fostul premier Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol, a scris miercuri Euractiv.ro. Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale.

De asemenea, procurorii considera suspecte vizitele dese ale lui Ponta in Turcia dupa semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar si faptul ca fostul premier folosea, in timpul acestor vizite, o cartela telefonica turceasca pentru convorbiri private. Ancheta DNA incearca practic sa stabileasca daca termenii memorandumului au fost negociati in strainatate, precizeaza EurActiv.ro.

Miercuri seara, intr-o postare pe Facebook, Ponta a reactionat astfel:

"M-am tot intrebat azi de ce toata Propaganda Securitatii a reincalzit brusc ciorba cu mine cercetat pentru stergerea datoriilor Rompetrol?

Sunt eu atat de important ca sa inventezi lucruri care evident sunt complet idioate - cum ar fi ca noi am sters vreo datorie desi scrie clar si in lege si in HG ca e vorba de vanzarea de actiuni ale statului; sau ca eu negociam in Turcia in 2015 dupa operatie memorandumul semnat in 2013; sau ca Guvernul Ponta a sters datoriile care nu mai exista din 2010 - motiv pentru care DIICOT a si inculpat niste fosti ministri. Cel mai comic e cu "Ranch-ul" lui Erdogan la care am fost eu, de parca era vorba de George Bush Jr., iar Turcia si Texas (sau Ankara si Astana) sunt acelasi lucru)!

Nu - de data asta miza nu sunt eu, ci faptul ca CEFC (cea mai mare companie privata din China cu investitii de zeci de miliarde in toata lumea) a vrut sa cumpere Kazmunaygas (inclusiv Rompetrol) si sa investeasca in amarata noastra de Romanica peste 2 miliarde facand aici un hub energetic regional!

Iar Securitatea (prin Propaganda lor descoperita) nu vrea sa se faca in tara noastra alte investitii decat cele controlate total de ei! Deci e vorba despre bani si politica! Iar de pierdut o sa piarda iar... Romania!"