Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a declarat ca nu il afecteaza hotararea luata miercuri de Curtea Constitutionala, potrivit careia alesii locali care sunt condamnati cu suspendare isi pierd mandatul, edilul local apreciind ca decizia se aplica in cazul alesilor condamnati pentru infractiuni de luare sau dare de mita si nu pentru abuz in serviciu, cum e cazul sau, transmite Agerpres.

Mircia Muntean, scos din boscheti dupa accidentul din 2014Foto: Captura YouTube

"E o decizie importanta, ne supunem cu totii pentru ca asa este corect. Este o decizie importanta pentru viitorul Romaniei, pentru integrarea europeana. Am spus de atatea ori, nu-mi este rusine cu absolut nimic. De aceea am si candidat ca primar al municipiului Deva. (...) Deocamdata, nu ma afecteaza, sub nicio forma, aceasta decizie", a spus Mircia Muntean.

El a mentionat ca va depune, prin avocatul sau, o solicitare la Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care va cere o revizuire a dosarului in care a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu si schimbarea incadrarii in exercitare defectuoasa a sarcinilor de serviciu.

Primarul Devei a mai afirmat ca, in opinia sa, decizia Curtii Constitutionale, de miercuri, se va aplica in cazul viitorilor alesi si nu pentru cei aflati deja in functii, precizand insa ca trebuie asteptat ca hotararea sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru a se cunoaste cu exactitate termenele stabilite pentru rediscutarea legii in Parlament.

Mircia Muntean a fost condamnat, pe 11 iunie, de instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie la o pedeapsa initiala 2 ani de inchisoare cu executare, pentru conducerea unui autoturism sub influenta alcoolului, in octombrie 2014.

El ar fi urmat sa execute 6 ani de inchisoare cu executare, deoarece pedeapsa a fost contopita cu o alta, de 4 ani inchisoare cu suspendare, la care Muntean a fost condamnat, in septembrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. In acest dosar, din anul 2004, primarul Devei a fost acuzat ca a incheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de masini de lux. Parchetul a stabilit ca prin acea tranzactie statul ar fi fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

Mircia Muntean a candidat la alegerile locale din acest an din partea PSRO si a fost ales primar al municipiului Deva cu 36,2% din voturi. El a mai condus Primaria Deva timp de patru mandate, in perioada 1996-2012, la acea vreme el fiind membru al PNL.