Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a declarat marti, ca, in conditiile in care ministerul pe care il conduce nu stie care sunt salariile in administratia publica, o crestere cu 25% a acestora "va face sa perverteasca lucrurile exact ca in trecut": "O cerere de majorare cu 25 la suta a salariilor, in conditiile in care noi nu stim care sunt salariile in administratia publica, va face sa perverteasca lucrurile exact ca in trecut. Am avut 10 miliarde de lei care au fost dati in cresteri salariale in sectorul public anul trecut. Trebuie sa intelegeti ca o reforma de tipul cresterii salariale nu trebuie facuta cu orice pret", spune Dragos Pislaru, citat de Mediafax.

Dragos PislaruFoto: HotNews.ro

Ministrul Muncii a recomandat o discutie despre "cum vrem sa arate cu adevarat o grila salariala, care sunt principiile. Avem indemnizatii si sporuri care sunt complet haotice si au fost date discretionar. La capatul zilei vreau sa intelegeti ca pentru administratia publica locala salariile sunt, daca punem ca si criteriu decenta, ele sunt mult uneori sub decenta respectiva pentru un functionar public dintr-o tara membra a UE. Problema se pune de unde reusesti sa aloci acele resurse bugetare".

Totodata, Dragos Pislaru le-a reprosat primarilor ca nu au raspuns solicitarii facute de ministerul pe care il conduce de a raporta salariile pe care le platesc in cadrul unitatilor administrativ-teritoriale pe care le conduc: "Am trimis catre dumneavoastra (...) dorinta, cerinta ca sa putem avea grilele de salarizare din fiecare unitate administrativ-teritoriala pentru a sti care este salarizarea, insemnand de la salariul brut cu toate sporurile si indemnizatiile, pentru toti oamenii pe care ii aveti. Din 3.300 de solicitari pe care le-am facut, am primit 1.000 de raspunsuri. Din 1.000 de raspunsuri, doua treimi erau inutilizabile. Noi inca nu avem o imagine a modului in care salarizarea la nivel local se intampla."

Ministrul a facut apel la alesii locali sa colaboreze cu Ministerul Muncii, sa raporteze salariile din primarii astfel incat ele sa poate fi incarcate "intr-un sistem de tip Revisal pentru angajatii bugetari. O guvernare, fie ea locala sau centrala, nu se poate face daca nu ai date corespunzatoare. Inclusiv distinsii membri ai sindicatelor, care protesteaza astazi, nu au evidenta salarizarii in sectorul bugetar (¬) Noi stim situatia salariatilor din privat si nu stim datele din sectorul public. Nu este admisibil acest lucru si acesta va fi un punct central care va pregati aceasta lege unitara a salarizarii."

"Noi, in acest moment, nu avem toate salariile din sectorul public. Am avut batalii cu baioneta ca sa obtinem salariile din sanatate si educatie. Ne-am chinuit zdravan ca sa lamurin lucrurile pe aparare si ordine publica", a incheiat Dragos Pislaru.