Documentul "Romania competitiva. Un proiect pentru o crestere economica sustenabila" a fost publicat pe site-ul Guvernului si poate fi consultat aici sau in documentul atasat.
- Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:
Pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem, in primul rand, o strategie proprie de dezvoltare.
Propunem astazi la reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, care sa vina cu o perspectiva pe termen mediu si lung, dar care sa contina masuri care sa poata fi aplicate chiar de astazi.
Guvernul intra intr-o etapa noua, cea a livrarii de rezultate.
Am urmarit in principal in ultimele luni sa deblocam proiecte care stagnau, sa punem bazele unor reforme solide si unor programe care sa ajute la constructia Romaniei.
Proiectul pe care il prezentam astazi este menit sa deblocheze strategii de dezvoltare.
Cu atat mai mult trebuie sa ne mobilizam acum cand UE insasi se pregateste la un proces de adaptare si transformare post Brexit.
Dupa aproape 10 ani ca membri UE stim care sunt datele problemei si care este contextul european in care trebuie sa evoluam.
Realitatea ultimelor zile ne-a intarit tuturor convingerea ca pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem in primul rand o viziune proprie de dezvoltare.
In ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile noastre au ramas pe hartie, in mare parte, iar deciziile majore de politica economica au fost luate mai mult sau mai putin sub presiunea diferitelor organisme internationale.
Propunem astazi sa reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, pornind de la realitatile de astazi. Ne dorim un proiect care sa vina cu o viziune, cu o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung, dar care sa contina masuri care sa poata sa fie aplicate chiar incepand de astazi.
Viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si lung a aparut din nevoia de repere in decizii pe care suntem chemati sa le luam. Mediul economic a inceput sa se organizeze in ultima perioada si cu siguranta are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de catre decidentii publici din nevoia de predictibilitate. Pe parcursul acestui proces am realizat ca dezvoltarea economica este de fapt mai mult decat economie, este o forma de asumare a unui insusi proiect de societate.
Romania beneficiaza de cele mai ample garantii de securitate si stabilitate economica pe care le-a avut in istorie si trebuie sa profite de aceasta sansa.
Mediul economic are maturitatea de a propune repere asumate.
Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. Esential pentru succesul acestui demers va fi asumarea de valori si principii comune.
Va propunem spre dezbatere si desigur, concretizare in urma acestei dezbateri, proiectul "Romania competitiva".
Am actionat acele butoane care declanseaza, in efect de domino, o serie de alte reforme, fara de care Romania competitiva nu poate exista.
In proiect este inclus si pachetul privind debirocratizarea, care sta la baza unui nou mod de organizare a administratiei.
De asemenea, pachetul de achizitii publice, care aduce o noua paradigma.
Ne dorim un document final care sa reflecte dorinta si interesele romanilor si Romaniei pe termen mediu si lung, un set de prioritati asupra carora sa existe consens, astfel incat executia lor sa nu fie afectata de ciclurile electorale.
Avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a Romaniei. Va adresam asadar astazi invitatia deschisa de a ne asuma impreuna un drum, care, pe langa cresterea competitivitatii economice, sa ne creasca in primul rand increderea in propriile forte, in potentialul Romaniei, sa aducem Romania la adevaratul ei potential de dezvoltare si sa cream Romania in care vrem sa traim.
Presedintele Klaus Iohannis, membrii Guvernului, liderii partidelor politice, reprezentantii mediului de afaceri si ai sindicatelor s-au intalnit marti, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung "Romania competitiva", pe care Guvernul o lanseaza marti in dezbatere publica.
Strategia de dezvoltare economica "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila" a fost elaborata de Guvern, prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, sub inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si cu sprijinul Academiei Romane si al Bancii Nationale a Romaniei.
caci aici marele ganditor atlant vorbeste de o lume fara bani in care fiecare om face ce ii place
cel ce vrea sa sape fantani face asta fara oprelisti din partea statului
cel ce face drumuri,deasemenea
toata lumea lucreaza ce stie mai bine
si toti impart rezultatele muncii lor in mod egal
nu mai exista crime,violuri,etc,caci femeile sunt puse la comun
ganditi-va dragi guvernanti ca nu trebe sa controlATI nimica
un pic de politie si armata si servicii secrete e de ajuns
in rest ...cand nu ati impus impozite Romania a a juns pe primul loc pe lume la internet la download viteza si la upload
cand v-ati bagat nasul au aparut monopolurile ce au profitat de supra legitimarea prosteasca
firmele de cartier ce au muncit mult impanzind orasul cu cabluri optice au disparut
si Romania a coborat pe locul 10 in lume
e ca si cum o mana invizibila ridica tara asta
desfiintati toate legile regulile si impozitle
in afara de alea de baza a lui Hamurabi de acu 7500 de ani
sa nu omori,furi,violezi,etc
asta cred eu
asta e parerea mea suprema
caci am vazut cum va place sa puneti lumea cu nasul in pamant
sa fie toti sclavii vostri si umilit
asta nu e calea Atlantiei
...hehehehe..."pe termen mediu si pe termen lung". Ma cracanez de ras.
Anume:
zona urbana Braila - Galati are nevoie FOARTE ACUTA de un AEROPORT si o autostrada Ploiesti - Buzau - Braila - Galati !
Le puteti introduce in Master planul de transport al Romaniei ???
Autoritatile locale sunt mult prea .... si nu au facut absolut nimic pentru aceasta zona care a pierdut 25% din populatie intre ultimele doua recensaminte !!
Nu trebuie sprijinite doar zonele care cer dezvoltare pentru ca sunt deja dezvoltate, ci mai ales zonele care se scufunda fara nici-un ajutor si mai ales cele care se scufunda cel mai repede.
Se stie ca aceasta zona Braila - Galati este zona cu depopularea cea mai brusca din toata Romania !
Faceti ceva !
In conditiile in care pe SEAP - exista la FIECARE apel asa numitele "conditii tehnico-financiare", prin care se cere ca firmele ce depun oferte sa aiba o cifra de afaceri SI un numar de contracte in ultimii 3 ani care sa fie minim egal cu valoarea contractului pentru care se liciteaza - TOATE firmele mici din Romania sunt exceptate in mod agresiv si discriminatoriu de la aplicatii.
Asta face ca doar clientii vechi ai sistemului pot continua sa ia bani de la autoritati si pe viitor, prelungind starea de coruptie si inselatorie cu care ne-ati obisnuit.
PS. Ori poate v-a soptit un porumbel calator, din dealul Cotrocenilor (dupa ce a facut o escala la Bruxelles !) niste "chestii", in asa fel incat dvs deja cunoasteti ceva, ceea ce noi nici nu stim, nici nu visam.
PPS. Eu unul insa nu mai cred in Mos Craciun, de ceva vreme !
PPPS. Si cred ca si altii gandesc ca mine, dupa ce l-au vazut pe Mos Klaus ce vrea si ce poate.
Orice dezvoltare porneste de la infrastructura si respectarea legii. Asa s-a intamplat de mii de ani, tot asa se va intampla si de acum incolo. Avand acestea 2, societatea singura isi aloca resursele pentru a se dezvolta, fara niciun fel de "Strategie" din partea nimanui. Cum noi nu avem nici infrastructura si nici respectarea legii, aceasta "Strategie" este simpla maculatura alaturi de cealalta maculatura editata de guvernele precedente.
daca tot e sa luam concretu' in bratze....
Ex: la autostrăzi, avem 10(!) si nici una gata !
Dezbatere publica inseamna ca orice cetatean interesat il va citi si va avea posibilitatea sa reactioneze intr-un anumit timp.
Cred ca asumarea acestui document cel mai probabil se va face prin HG...
Daca este HG este normal sa aiba oarece continuitate - pasii concreti se vor materializa inclusiv prin modul in care se va construi bugetul multianual....
Toate insa sunt sub spectrul viitoarelor alegeri - Atentie cu cine votati!
1. amenintarea interna - coruptia care mananca din banii publici si ucide - dorinta de a stavili coruptia este cea care a condus la aparitia guvernului Ciolos
2. Viziunea este scrisa in graba - nu poti in acelasi timp sa vrei sa traiesti si sa vrei sa te intorci ... Daca vrei sa te intorci pentru a trai in tara in care....
3. As scrie altfel viziunea Romania este tara in care traiesc, lucrez, imi cresc copiii si oricine ar vrea sa se intoarca in tara!!!!
4. am mai multe comentarii legate de doc dar astept postarea oficiala pe site si atunci o sa imi trimit toate comentariile.
Seful meu spunea mereu despre un document in lucru - este un bun inceput - desi lucram la el de imi sareau ochii...
Un ultim comentariu - nu cred in invatamantul profesional - ori la bal ori la spital - daca fixam mai sus stacheta atunci lucrurile se pot face... Daca o lasam mai jos, tot mai jos vom ajunge.
Gheatza carbonica sau generatori de aburi tot una e : "abureala".
Ciolos nu a reusit sa taie nci o pamblica:
Mult mai utila le-ar fi o vacanta; planuri deastea nu se fac cand te bate soarele in ceafa.