Guvernul prezinta marti la Palatul Parlamentului strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung "Romania competitiva", un proiect elaborat de Cabinetul Ciolos si lansat, incepand de astazi, in dezbatere publica. "Va propunem spre dezbatere si desigur, concretizare in urma acestei dezbateri, proiectul 'Romania competitiva'. Am actionat acele butoane care declanseaza, in efect de domino, o serie de alte reforme, fara de care Romania competitiva nu poate exista. In proiect este inclus si pachetul privind debirocratizarea, care sta la baza unui nou mod de organizare a administratiei, si de asemenea pachetul de achizitii publice, care aduce o noua paradigma", a declarat premierul Dacian Ciolos, la prezentarea proiectului "Romania competitiva". "Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. Esential pentru succesul acestui demers va fi asumarea de valori si principii comune", a subliniat primul ministru.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

Documentul "Romania competitiva. Un proiect pentru o crestere economica sustenabila" a fost publicat pe site-ul Guvernului si poate fi consultat aici sau in documentul atasat.

  • Cele mai importante declaratii ale lui Dacian Ciolos:

Pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem, in primul rand, o strategie proprie de dezvoltare.

Propunem astazi la reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, care sa vina cu o perspectiva pe termen mediu si lung, dar care sa contina masuri care sa poata fi aplicate chiar de astazi.

Guvernul intra intr-o etapa noua, cea a livrarii de rezultate.

Am urmarit in principal in ultimele luni sa deblocam proiecte care stagnau, sa punem bazele unor reforme solide si unor programe care sa ajute la constructia Romaniei.

Proiectul pe care il prezentam astazi este menit sa deblocheze strategii de dezvoltare.

Cu atat mai mult trebuie sa ne mobilizam acum cand UE insasi se pregateste la un proces de adaptare si transformare post Brexit.

Dupa aproape 10 ani ca membri UE stim care sunt datele problemei si care este contextul european in care trebuie sa evoluam.

Realitatea ultimelor zile ne-a intarit tuturor convingerea ca pentru a fi puternici in fata provocarilor curente trebuie sa avem in primul rand o viziune proprie de dezvoltare.

In ultimele decenii, de cele mai multe ori, strategiile noastre au ramas pe hartie, in mare parte, iar deciziile majore de politica economica au fost luate mai mult sau mai putin sub presiunea diferitelor organisme internationale.

Propunem astazi sa reflectam impreuna la un proiect pentru viitorul Romaniei, pornind de la realitatile de astazi. Ne dorim un proiect care sa vina cu o viziune, cu o perspectiva pe termen mediu si pe termen lung, dar care sa contina masuri care sa poata sa fie aplicate chiar incepand de astazi.

Viziunea de dezvoltare economica pe termen mediu si lung a aparut din nevoia de repere in decizii pe care suntem chemati sa le luam. Mediul economic a inceput sa se organizeze in ultima perioada si cu siguranta are acum maturitatea pentru a propune astfel de repere asumate de catre decidentii publici din nevoia de predictibilitate. Pe parcursul acestui proces am realizat ca dezvoltarea economica este de fapt mai mult decat economie, este o forma de asumare a unui insusi proiect de societate.

Romania beneficiaza de cele mai ample garantii de securitate si stabilitate economica pe care le-a avut in istorie si trebuie sa profite de aceasta sansa.

Mediul economic are maturitatea de a propune repere asumate.

Transformarea de care avem nevoie nu este numai una administrativa, ci una mult mai profunda, la nivelul mentalitatilor. Esential pentru succesul acestui demers va fi asumarea de valori si principii comune.

Va propunem spre dezbatere si desigur, concretizare in urma acestei dezbateri, proiectul "Romania competitiva".

Am actionat acele butoane care declanseaza, in efect de domino, o serie de alte reforme, fara de care Romania competitiva nu poate exista.

In proiect este inclus si pachetul privind debirocratizarea, care sta la baza unui nou mod de organizare a administratiei.

De asemenea, pachetul de achizitii publice, care aduce o noua paradigma.

Ne dorim un document final care sa reflecte dorinta si interesele romanilor si Romaniei pe termen mediu si lung, un set de prioritati asupra carora sa existe consens, astfel incat executia lor sa nu fie afectata de ciclurile electorale.

Avem nevoie de un acord politic pentru o strategie de competitivitate a Romaniei. Va adresam asadar astazi invitatia deschisa de a ne asuma impreuna un drum, care, pe langa cresterea competitivitatii economice, sa ne creasca in primul rand increderea in propriile forte, in potentialul Romaniei, sa aducem Romania la adevaratul ei potential de dezvoltare si sa cream Romania in care vrem sa traim.

Presedintele Klaus Iohannis, membrii Guvernului, liderii partidelor politice, reprezentantii mediului de afaceri si ai sindicatelor s-au intalnit marti, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung "Romania competitiva", pe care Guvernul o lanseaza marti in dezbatere publica.

Strategia de dezvoltare economica "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila" a fost elaborata de Guvern, prin Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, sub inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si cu sprijinul Academiei Romane si al Bancii Nationale a Romaniei.