Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in deschiderea conferintei "Romania competitiva", in cadrul careia este prezentata strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung pe care Guvernul Ciolos o lanseaza marti in dezbatere publica, ca "este mai oportun ca niciodata, la un deceniu de la aderare, sa lucram la un plan de tara". Seful statului a afirmat ca un nou model de dezvoltare economica trebuie sa inceapa cu regandirea relatiei dintre stat si cetatean, iar "clientela de orice fel" trebuie "decuplata de la banul public prin eliminarea coruptiei si reducerea birocratiei".

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Potrivit sefului statului, proiectul de tara trebuie sa aiba in vedere un model de dezvoltare economica sustenabila, o guvernare responsabila si decuplarea clientelei de la banul public prin eliminarea coruptiei si reducerea birocratiei.

Klaus Iohannis a mai aratat ca si pana acum s-au facut multe strategii, insa acestea "au ramas pe hartie": "Stim cu totii ca in Romania s-au facut strategii de toate felurile, dar multe au ramas pe hartie in diverse sertare de obicei guvernamentale, insa aici ma refer la mai mult decat o lista de masuri economice, ma refer la masuri care pot contura sau nu, depinde cum o abordam, o strategie, ma refer la un model de dezvoltare la care Romania acum este obligata sa se gandeasca."

"Romania puternica pe care dorim sa o construim presupune valorificarea avantajelor competitive de care dispunem, iar aici nu este vorba doar despre economie, ci despre oportunitatile Romaniei ca tara in plan regional si european. In acest sens, solicit Guvernului sa intregeasca strategiile si politicile economice cu dimensiunea europeana necesara actualului context", a afirmat Klaus Iohannis.

"In plan economic avem nevoie de o viziune sanatoasa, una pe termen lung, care sa aduca romanilor prosperitate durabila. Ceea ce construim trebuie sa fie durabil", a mai spus seful statului.

Klaus Iohannis a criticat "povara birocratiei si a coruptiei" si spune ca este nevoie de transparenta si predictibilitate.

Seful statului a mai subliniat ca consensul sporeste viteza modernizarii Romaniei.

Presedintele Klaus Iohannis, membrii Guvernului, liderii partidelor politice, reprezentantii mediului de afaceri si ai sindicatelor s-au intalnit marti, la Palatul Parlamentului, pentru a discuta strategia de dezvoltare economica pe termen mediu si lung "Romania competitiva", pe care Guvernul o lanseaza marti in dezbatere publica.