Premierul Dacian Ciolos a scris, miercuri seara, pe Facebook, ca ceva ce acum trei luni parea o pacaleala de 1 aprilie s-a lasat cu un pachet de masuri privind debirocratizarea, glumind ca, in acest ritm, va fi acuzat ca nu are simtul umorului, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Parca nici pacalelile de 1 Aprilie nu mai sunt ce-au fost. Dupa trei luni, ceva ce parea o gluma buna s-a lasat cu un pachet de simplificare si debirocratizare. In ritmul acesta, o sa se spuna ca nu avem simtul umorului", a scris premierul, pe reteaua de socializare, atasand un articol HotNews.ro publicat pe 1 aprilie, in care era anuntata aprobarea de catre guvern a primei masuri privind reducerea birocratiei.

Articolul era o pacaleala de 1 aprilie a jurnalistilor de la Hotnews, discutiile privind adoptarea de catre guvern a unor masuri in domeniu, promovate in spatiul online, fiind atunci abia la inceput.

Marti seara, Cabinetul Ciolos a adoptat un set de masuri pentru reducerea birocratiei. "Mai putine acte, copii, hartii, mai putine drumuri la ghisee cerute oamenilor care interactioneaza cu administratia publica. Aceasta este esenta pachetului de simplificare adoptat azi de Guvern. Masuri necesare, luate din respect pentru oameni, pentru timpul si banii lor. Este un pas pe un drum al normalitatii, spre un stat mai respectuos fata de cetatenii lui", comenta marti premierul.

OUG prevede masuri de debirocratizare a institutiilor, printre care eliminarea copiilor legalizate dupa documente, obligatia sa se primeasca copii si in format electronic, plata online a amenzilor si taxelor de timbru.

De asemenea, Executivul a modificat si legea privind cazierul judiciar astfel incat autoritatile si institutiile publice, altele decat cele din sistemul de aparare, sa obtina certificatul de cazier judiciar in mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetateanul de obtinerea acestuia, caz in care taxa de eliberare si taxa extrajudiciara de timbru vor fi eliminate.

Guvernul a mai decis ca parintii vor putea sa-si declare copilul nou-nascut in 30 de zile, si nu in 15 ca pana acum, iar persoanele fara identitate vor obtine CNP si certificat de nastere mai repede.