Mai multi senatori PSD au depus un proiect de lege care prevede ca sotul si copiii auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi sa beneficieze de pensie de urmas calculata din pensia de serviciu.

Proiectul se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor, urmand sa intre in proces legislativ. Senatul este camera decizionala.

Articolul unic al proiectului care modifica Legea nr. 94/1992 privind oragnizarea si functionarea Curtii de Conturi: "Sotul supravietuitor, copiii minori, precum si copiii majori pana la terminarea studiilor, dar nu mai mult de 26 de ani, ai auditorilor publici externi din cadrul Curtii de Conturi beneficiaza de pensie de urmas in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice, calculata din pensia de serviciu aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul supravietuitorul la data decesului actualizata, dupa caz".

Potrivit expunerii de motive, un astfel de drept la pensia de urmas se impune a fi prevazut in Legea 7/2016 pentru modificarea si completarea Legii 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi pe considerente de egalitate in fata legii.

"Din considerente de simetrie si coerenta legislativa, dreptul la pensia de urmas este firesc sa fie reglementat in intreaga legislatie venita sa asigure masurii reparatorii in favoarea categoriilor profesionale prejudiciate in 2010. Ar fi discriminatoriu si inechitabil ca pentru unele categorii profesionale sa fie reglementata pensia de urmas, in timp ce pentru altele nu, masurile reparatorii operand identic in toate situatiile", se arata in expunerea de motive, semnata in numele initatorilor de senatorul PSD Liviu Pop.

Initiatorii: Andronescu Ecaterina, Anghel Adrian, Badea Leonardo, Bodog Florian Dorel, Cordos Alexandru, Dumitrescu Florinel, Fifor Mihai-Viorel, Pop Liviu-Marian, Suciu Matei.