Proiectul de lege care dezincrimineaza conflictul de interese pentru parlamentarii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013 a fost contestat la Curtea Constitutionala de 99 de parlamentari, majoritatea de la PSD, dupa ce a fost votat in unanimitate cu numai o saptamana in urma. Sesizarea vine dupa ce legea a fost aspru criticata, inclusiv de ministrul Justitiei.

CCR va lua in discutie sesizarea pe data de 6 iulie, potrivit Agerpres.

Sesizarea a fost semnata de 76 de deputati PSD, 13 UDMR, 9 reprezentanti ai minoritatilor si un liberal - Mihaita Calimente (gasit in conflict de interese tocmai pentru aceasta fapta), iar adresa de inaintare a sesizarii de neconstitutionalitate a fost semnata de liderul deputatilor PSD, Florin Paslaru, in conditiile in care proiectul a fost initiat de actualul presedinte interimar al Camerei Deputatilor din partea PSD, Florin Iordache, si de deputatul UDMR Marton Arpad, fiind votat de parlamentari de la toate partidele, transmite Mediafax.

Un motiv invocat este acela ca legea "ar putea conduce la un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie" deoarece actul normativ introduce el insusi o interpretare cu privire la conflictul de interese.

Un al doilea motiv invocat de autorii sesizarii de neconstitutionalitate este ca legea "are efecte retroactive incalcand principiul neretroactivitatii legii consacrat de prevederile art. 15 alin. 2 din Constitutia Romaniei: <>".

"Prin interpretarea art. 38 alin (11) din legea nr. 96.2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor va aparea o contradictie intre dispozitiile din legea generala 161/2003 si dispozitiile din legea specifica 161/2003 incalcandu-se spiritul Constitutiei", mai arata autorii sesizarii, potrivit Mediafax.

(Legea, n.r.) "Asigura o clauza de impunitate retroactiva fiind o <> pentru parlamentarii care au angajat rude inainte de data la care a intrat in vigoare aceasta interdictie prevazuta de art. 38 alin (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, acestia nemaiputand fi trasi la raspundere juridica penala si civila".

"Trebuie mentionat ca infractiunea de <> prevazuta de art. 301 C.P. nu este aplicabila unor fapte in care exista o vinovatie, o incalcare a legii, ci se adreseaza acelei <> in care se incrimineaza posibilitatea ca functionarul public sa actioneze fiindu-i afectata impartialitatea de un interes personal. (...) Va solicitam sa declarati neconstitutionala legea privind interpretarea art. 38 ali (11) din legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor in raport cu argumentele aduse", incheie autorii sesizarea trimisa la CCR.

Potrivit Agerpres, sesizarea a fost semnata de liderul de grup al deputatilor PSD, Florin Paslaru.

UPDATE Cum explica liderul deputatilor PSD depunerea sesizarii: "Dupa ce am votat legea au aparut in spatiul public, de la societatea civila, din presa asa ca am stabilit cu deputatii PSD, UDMR, ALDE, PNL sa cerem un punct de vedere de la Curtea Constitutionala. De multe ori nu se facea asta, faceau altii sesizari. Acum am facut noi" a spus Paslaru, citat de News.ro.

"Legea a fost votata in 2013 si s-au luat lucruri in considerare din 2008. Pana si ANI a constatat, in momentul cand ne-a trimis hartia, ca din punct de vedere penal, fapta era amnistiata" a spus la randul sau Calimente. Deputatul PNL a precizat ca cei vizati de prevederile legii au ramas in contencios administrativ, care putea duce la scaderea salariului, pe trei luni, cu 10%. "Curtea sa spuna, da, ca legea nu poate actiona retroactiv, ca pe urma iar ne trezim ca cineva interpreteaza altfel, si sa o ia de la capat", a afirmat Calimente, singurul liberal care a semnat sesizarea.

Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, acestia au trimis, pe 23 iunie, presedintelui interimar al Camerei Deputatilor, Florin Iordache, sesizarea cu privire la neconstitutionalitatea Legii pentru interpretarea art. 38 alin.(11) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.

Parlamentarii au votat pe 22 iunie, aproape in unanimitate, dezincriminarea conflictului de interese pentru cei care si-au angajat rudele la cabinetele parlamentare pana in anul 2013. Au fost 306 voturi pentru si o singura abtinere.

Detalii despre proiect, aici.