Pregatire pentru campania electorala: Senatul va vota in septembrie un proiect de lege prin care se acorda pensii de serviciu tuturor profesorilor, inclusiv celor universitari, plus pensii de urmas

de Iulia Rosca, Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 14:44 Actualitate | Politic


Sedinta Senat
Foto: Hotnews
Senatul urmeaza sa voteze in septembrie, cand incepe ultima sesiune parlamentara a acestui legislativ, in calitate de camera decizionala, un proiect de lege care acorda pensie de serviciu tuturor cadrelor didactice, in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii, precum si pensii de urmas la decesul beneficiarului. De precizat ca proiectul de lege in cauza prevedea, in forma initatorilor, pensie de serviciu doar pentru profesorii din preuniversitar, insa in cadrul comisiei de invatamant din Senat, condusa de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu, a fost modificat in sensul introducerii tuturor profesorilor.

Modificarile se regasesc sub forma de amendamente admise in raportul adoptat luni de comisie.

Intrucat raportul de admitere a fost gata pana la plenul de marti, liderul de grup al PSD, Mihai Fifor, a cerut introducerea pe ordinea de zi a acestuia, pentru a fi votat. Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat ca va intra la vot in septembrie.

Proiectul a fost avizat negativ de Consiliul Economic si Social si de Comisia de Buget, Finante.

Ce prevede proiectul in noua sa forma (potrivit modificarilor aduse in comisie):

In primul rand, legea se va numi: "Lege privind acordarea unor drepturi specifice personalului didactic din invatamant" si nu "din invatamantul preuniversitar" cum era initial. Acest amendament adus de comisie are ca motivatie: "Pentru eliminarea discriminarilor dintre cadrele didactice."

"Art. 1: Personalul didactic de predare din invatamant, cu o vechime minima de 30 de ani de invatamant, beneficiaza, la indeplinirea cumulativa a conditiilor de pensionare privind varsta standard si stagiul complet de cotizare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii.

Art. 2: Pensiile de serviciu (...) se actualizeaza prin aplicare la cuantumul pensiei de serviciu aflate in plata a procentului de majorare a salariului de baza de care beneficiaza personalul didactic aflat in activitate. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata.

Art. 3: La decesul sustinatorului sotul/sotia si copii in varsta de pana a 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 ani beneficiaza de pensie de urma, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz. 

Art. 4 (1) In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu calculat conform prezentei legi este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public de pensii, se acorda cuantumul cel mai avantajos.
(2) Partea din pensia de serviciu care depaseste nivelul pensiei din sistemul public, precum si partea din pensia de urmas calculata din pensia de serviciu, care depaseste nivelul pensiei din sistemul public de pensii, se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Cum se defineste vechimea:

"Art. 5 (1) Constituie vechime in invatamant perioada in care persoana angajata cu contract individual de munca a desfasurat activitate efectiva de predare la catedra in cadrul unei unitati sau institutii de invatamant. Constituie vechime efectiva in invatamant si perioada in care personalul didactic de conducere, indrumare si control, precum si personalul didactic auxiliar desfasoara activitate in cadrul unei unitati/institutii de invatamant sau a unui inspectorat scolar. 
(2) Constituie vechime recunoscuta in invatamant si perioada in care persoana angajata in invatamant, provenita din alte sectoare de activitate, face dovada ca a profesat in specialitatea inscrisa pe diploma de studii, in cazul in care aceasta persoana ocupa un post didactic in aceeasi specialitate."

"Art. 6 Persoanele care au realizat o perioada de 30 de ani de vechime in invatamant in conditiile prevazute la art. 5 beneficiaza de pensie de serviciu chiar daca la data solicitarii pensiei de serviciu sunt pensionari ai sistemului public de pensii sau au o alta ocupatie.

Motivatia acestui amendament: "Elimina discriminarile dintre persoanele aflate in activitate si cele care au statutu de pensionari la intrarea in vigoare a legii, dar care indeplinesc conditiile de vechime si varsta."

Nu exista prevazut niciun impact bugetar pentru acest proiect.

Legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, iar normele de aplicare vor fi stabilite prin ordin al ministrului educatiei. 

Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

Acesta a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor in forma sa initiala in aprilie.

"Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii mai sustineau ca, la fel ca magistratii, profesorii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale.

La sectiunea impact macro-economic, initiatorii au precizat ca "proiectul nu se refera la acest subiect".

Miscarea aminteste de epopeea majorarii cu 50% a salariilor profesorilor, inceputa in 2008 in prag de alegeri parlamentare, si desfasurata ani de zile in tribunale.  

In toamna lui 2008, in plina campanie electorala pentru parlamentare, alesii au stabilit o crestere de 50% a salariilor profesorilor, amendand in comisii o ordonanta a guvernului care prevedea cresteri salariale de 6%. Ecaterina Andronescu, la acea data membru in comisia pentru invatamant din Camera Deputatilor,  declara la acea data ca este vorba despre "un act de dreptate pe care-l facem astazi profesorilor. Nu este un pas foarte mare, dar este o ameliorare si o incercare de a remotiva profesorii".

Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008, pierdute de stat.

Legea 221 a fost promulgata de presedintele de la acea data Traian Basescu, insa nu a fost niciodata aplicata. Este vorba tocmai despre acea lege care a starnit un val de procese contra statului pentru neacordarea majorarilor salariale prevazute de Legea 221/2008. Multi dintre profesori au avut castig de cauza in instanta. 

Legea a fost blocata de Guvernul lui Calin Popescu Tariceanu prin doua ordonante de urgenta (136/2008 si 151/2008), amanandu-i mai intai intrarea in vigoare si apoi stablind majorarea graduala a salariilor. Ambele ordonante au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.

Dupa alegeri, odata cu schimbarea Guvernului si cu un nou ministru al Educatiei, in persoana Ecaterinei Andronescu, situatia nu s-a schimbat. S-a alocat o cota de 9% din marirea promisa, urmand ca 33% sa fie alocati ulterior. Totusi marirea promisa a intarziat sa se produca. In 2011, Guvernul Boc a decis plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerând că economia nu poate suporta la acel moment o creştere salarială de 50%.

UPDATE 17.00 Comunicat de presa al lui Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD: "Dascalii au nevoie de recunoasterea muncii lor de-o viata, pusa in folosul comunitatii si a tinerilor! Senatorii PSD sprijina demersul legislativ prin care cadrele didactice vor putea beneficia de venituri de serviciu!"

PSD a transmis un comunicat de presa marti dupa-amiaza in care subliniaza faptul ca Fifor "a solicitat, la începutul şedinţei de plen, suplimentarea ordinii de zi cu propunerea legislativă, tocmai pentru ca sublinia importanta acestei masuri pentru cei din educatie."

"Discuţiile din comisie s-au purtat fără îndoială pe condiţia de astăzi a cadrului didactic şi pe faptul că în ultimii cinci ani de zile, din sistemul de învăţământ s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografică este în scădere şi, ca urmare, nu cred că se solicită bugetul mai mult decât s-a acordat în acest an în sistemul de învăţământ", a precizat preşedintele Comisiei de Invatamant, senatorul PSD,  Ecaterina Andronescu.

Discursul din comunicatul de presa aminteste de asemenea de cel din 2008, cand Andronescu invoca faptul ca se face "o dreptate profesorilor".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4151 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  mai sinteti multi speciali in tara asta ?????? (Marţi, 28 iunie 2016, 15:23)

  linarel [utilizator]

  macar sa stim o treaba ............!!!!!!!!!!!!!!!!
  • -3 (3 voturi)    
   cunosti profesori ? (Marţi, 28 iunie 2016, 16:21)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Eu cunosc, profesori care isi dau interesul, cumpara pe banii lor materiale pentru copii, nu au voie sa fie bolnavi, nu au voie sa isi ia concedii si lucreaza mereu, ca sa aiba toate actele in regula (fise de evaluare individuale pentru fiecare copil, planuri de lectii etc). Cu toate astea, castiga la fel ca ala ce strange gunoiul. Suntem o societate bolnava,
  • +4 (4 voturi)    
   in ziua aceea TREBUIE Pichetat (Marţi, 28 iunie 2016, 16:33)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui linarel

   Parlamentul ! cand se aplica parlamentul celor 300 ? ar trebui GREVA GENERALA in Romania incepand cu 01.09.2016 pana vor fi maxim 300 de parlamentari !
 • +14 (14 voturi)    
  Pensie de urmas!? (Marţi, 28 iunie 2016, 15:24)

  Ancutz [utilizator]

  Corect, drept e ca si in Grecia pana nu demult se acorda pensie de urmas pentru functionarii publici, presupun ca tot unde au ajuns ei vom ajunge si noi.
 • +13 (13 voturi)    
  Bugetul de stat...saracu! (Marţi, 28 iunie 2016, 15:49)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  Deci in sept se deschide din nou "sacul" bugetar pt profesori ca in 2009, fara numar, fara numar...

  Nu ajunge ca si asa sunt N categorii de pensii speciale, ne-contributive, care toaca din banii amarastenilor care au contribuit si contribuie, acum apar si aceste "pensii de serviciu"- atentie din BS nu din BAS!

  stim ca profesorii au salarii (inca) mici-desi media a crescut la peste 500 euro net cu maririle din 2015 (deci nu e chiar mica pt Ro), dar tocmai pt ca a crescut, inseamna ca si pensia contributiva creste si ea, nu?

  Deci, de ce aceasta discriminare, cu ce sunt profesorii mai speciali decat medicii, decat inginerii, functionarii si alte categorii, totusi?

  E constitutional oare?

  si din ce sa mai suporte saracul buget, noi mai si investim oare, sau nu ne trebuie autostrazi, infrastructura, ca vor aduce domnii profesori si investitii in economie, nu?si se vor deplasa prin aer, probabil...ca sa se dea toate aceste pomeni vor trebui taiate investitiile, logic!
 • +12 (12 voturi)    
  Superb! (Marţi, 28 iunie 2016, 15:52)

  mitg [utilizator]

  Eu inteleg ca tot dau si dau, dar din banii cui? Platim taxe peste taxe, bani care nu se revad in nimic, de la infrastructura feroviara la trotuarul din fata casei.

  Ca in ritmul asta, eu mai degraba as plati taxe cu placere in Austria, Elvetia, Spania sau Germania decat in Romania.

  Pe banii cui or sa acorde asemenea pomeni?
  • -2 (4 voturi)    
   eu zic sa-i lasam sa o dea.. (Marţi, 28 iunie 2016, 16:52)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   apoi votam alt parlament & guvern care sa faca reforma in educatie si se asigure ca de aceste pensii vor beneficia doar cei care merita. oricum, 30 de ani vechime in invatamant e ceva destul de rar, daca ii scuturam putin de uscaturi s-ar putea chiar sa se reduca cheltuiala totala cu pensiile.
   aia cu pensia "de urmas" este aberanta, dar e apa de ploaie.. mai putin de 25% din corpul didactic sunt barbati si femeile nu prea au sanse (statistic) sa moara inaintea sotilor.
 • +6 (8 voturi)    
  sa inceapa pomeniile (Marţi, 28 iunie 2016, 15:57)

  /./ [utilizator]

  Cine se simpte nedreptatit ca el nu primeste pensie speciala nu are decat sa nu mai voteze in veac PSD-ul.Sunt curios ce ar zice un angajat de la privat de acesta initiativa???Pe noi astia care mai si muncim ne mai reprezinta cineva ???Si ne miram ca toata lumea pleaca din tara.....adevaru e ca generatia trecuta de 50 de ani au distrus complet tara asta, au votat si voteaza in continuare comunistii, isi bat pur si simplu joc de copii pe care i-au facut.Nu le-as oferii in veci locul in cadrul unui mijloc de transport.
  • +1 (3 voturi)    
   Te sfatuiesc ca atunci cand circuli (Marţi, 28 iunie 2016, 19:50)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui /./

   cu autobuzul si stai pe scaun, sa nu cumva sa faci gresala sa oferi locul pe care il ocupi vreunei doamne care sta in picioare.

   Deja s-a stabilit peste ocean ca lucrul asta reprezinta o grava discriminare : prin atitudinea ta insinuezi ca femeile sunt inferioare barbatilor din punct de vedere fizic.

   Te-ar "linsa" adeptii "corectitudinii politice" !

   Pe bune !
 • +10 (10 voturi)    
  Principiul contributivitatii (Marţi, 28 iunie 2016, 16:04)

  Andy15 [utilizator]

  Cum ramane cu legea pensiilor, principiul contributivitatii???
  Cu ce sume ai contribuit si cati ani, asta ar trebui sa stea in baza de calcul; altfel, va rog frumos sa imi returnati banii platiti in 16 ani la pensie, imi cumpar eu ceva frumos cu ei!
  80% din media salariului brut? Adica pensia va fi mai mare decat salariu net?
  Bravo, Parlament care incurajeaza statul degeaba, nu munca!

  votati dragilor, ca platim noi, prostii!
  • +2 (2 voturi)    
   mai plateste naiba (Marţi, 28 iunie 2016, 16:49)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Andy15

   contract freelancer+offshore in cipru si aufuterzehen taxe la stat.
 • +2 (2 voturi)    
  Solutia pentru Romania? (Marţi, 28 iunie 2016, 16:20)

  roman29 [utilizator]

  Opusul gandirii BREXIT...adica un superstat european ...transferul puterii la centru care sa se ocupe de dezvoltarea in parte a fiecarei regiuni cu comisii delegate de acolo.
 • -4 (4 voturi)    
  legea e o reparatie morala... (Marţi, 28 iunie 2016, 16:29)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ptr profesorii care au trait din salarii de mizerie toata perioada activa de 30/40 ani.
  • +4 (4 voturi)    
   reparatia morala (Marţi, 28 iunie 2016, 17:30)

   zot [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   in bani; am inteles
   dar reparatia morala a elevilor care au fost instruiti de acesti profesori cine si cand o realizeaza?
 • +2 (2 voturi)    
  Razboi (Marţi, 28 iunie 2016, 16:54)

  Trojan.H [utilizator]

  Asta inseamna razboi hibrid.
 • +4 (4 voturi)    
  Si eu sunt special, si eu sunt special ! (Marţi, 28 iunie 2016, 17:15)

  Cuca [utilizator]

  Fiecare e special in felul lui ! Vrem si noi pensii speciale ! In plus, intrucat munca e grea, propun sa se scada varsta de pensionare la 50 de ani barbatii, si la 47 femeile.
 • +2 (2 voturi)    
  normal (Marţi, 28 iunie 2016, 17:18)

  zot [utilizator]

  este ca toti sa fie speciali, nu 25-40% din populatie, iar de regula acestia (in cazul nostru) sunt chiulangii (parlamentari, alesii locali si marea masa a militarilor- cu exceptia celor care au fost in misiuni nato).
  la noi, parlamentarii si politicienii au decis ca speciali
  sunt cei ce pot sa-si asigure singuri aceste stimulente abuzive care nu stimuleaza munca, etica si respectul intre oameni, deaceea toti strainii ne privesc cu multa retinere
 • +3 (3 voturi)    
  Abia ce s-a anuntat astazi ! (Marţi, 28 iunie 2016, 17:27)

  Susufler0 [utilizator]

  Dupa 5 luni de executie bugetara bugetul a trecut pe minus.

  Apoi vine septembrie cu noile pomeni :
  Iar majorari de pensii. Apoi vor sa mareasca si valoarea tiketelor de masa de la 9,41 lei la 13 lei (s-au gandit deci si la privati).

  Au inceput deja unii sa raspandeasca vorba ca de vina pt asta e DNA.

  Adica, vezi Doamne, daca DNA nu se baga peste corupti si lasa partidele sa castige alegerile cu bani negri si cu produse, nu ii obliga pe politicieni sa lucreze "cinstit" dar daramator pt economia nationala !

  PS. Tipic pt modul de gandire al PSD !

  PPS. La care adera si PNL, la o adica !
 • +5 (5 voturi)    
  tariceanu (Marţi, 28 iunie 2016, 17:28)

  zot [utilizator]

  seful senatului, doreste cu orice pret sa duca Ro in situatia Greciei?
  nu stiu cat de grec este individul, dar parca tine cu tot dinadinsul sa falimenteze Ro, asa cum a incercat si in 2008.
  acest individ a devenit, din punctul meu de vedere,
  pionul otravit in ceace priveste justitia si domeniul economic prin masurile pe care le propune sau sustine
  nu a intreprins nimic in ceace priveste politica de mentinere a proprietatii romanilor asupra pamantului
  agricol- de exemplu- dar latra continuu la justitie
 • 0 (0 voturi)    
  pomeni (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:01)

  Ilidia [utilizator]

  Adica vindem pielea ursului din padure. In loc sa mareasca salariile din invatamant si, astfel, ar creste si viitoarele pensii, inventam iarasi exceptii. Cum si de unde se vor plati aceste pensii "speciale"... ramane sa se descurce urmasii...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by