Senatul a adoptat luni o propunere legislativa potrivit careia valoarea nominala a unui tichet de masa va putea fi de cel mult 13 lei, fata de 9,41 lei cat este in prezent, potrivit Agerpres.

Propunerea legislativa a intrunit 77 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.

Proiectul a fost initiat de 59 de parlamentari PSD, PNL si UDMR si modifica Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Potrivit prevederilor adoptate, 'valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei, la data aplicarii prevederilor prezentei legi'.

'Valoarea actuala a unui tichet de masa de 9,41 de lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 13 lei, iar in zone cu economie precara cea mai ieftina masa de pranz costa 10 lei (in sistem de catering, nu la restaurant). Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate a statului si a angajatorului pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru', au aratat initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Conform acestora, 'crescand valoarea nominala a tichetelor de masa la nivelul corespunzator, valoare ce trebuie recuperata pentru ultimii 5 ani, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se astfel economia subterana'.

Cresterea valorii nominale se va reflecta in mod direct in puterea de cumparare a angajatilor si, in consecinta, in veniturile bugetului de stat deoarece este supus impozitarii, estimeaza initiatorii.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect.