Partidul National Liberal nu face aliante si pentru PNL nu exista negocieri stil santaj, a declarat luni vicepresedintele formatiunii, deputatul Cezar Preda, cu privire la UNPR. Purtatorul de cuvant al PNL a transmis un comunicat de presa in care afirma ca nu au existat angajamente luate de liderii PNL privind posibile fuziuni sau aliante cu UNPR.

"Partidul National Liberal nu face aliante. PNL s-a constituit pe fuziunea a doua partide mari, care au inteles ca drumul e simplificarea politicii romanesti, nu complicarea ei. Pentru noi nu exista negocieri stil santaj, obtineri de foloase viitoare, pozitionari cat mai bine, maritat la alegeri barbatii sau miresele. Pentru noi exista o batalie care trebuie dusa in doi, pentru binele Romanei: PSD - pe stanga, PNL - pe centru-dreapta. Vom discuta - si presedintii nostri au mandat - cu toate partidele care se revendica de centru-dreapta pentru a fuziona cu PNL", a precizat deputatul PNL, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, "foarte multe din spusele liderului UNPR sunt dorinte".

"Domnul Steriu isi are informatiile din interiorul partidului domniei sale si foarte multe din spusele domnului Steriu sunt dorinte. Eu stiu ca PNL a dat mandat presedintilor si as minti daca as spune ca stiu exact ce au discutat presedintii cu dl Steriu. Stiu mandatul presedintilor de a constitui o singura forta pe centru-dreapta. Nu spun ca exclud alte forme decat fuziunea, dar stiu ca PNL nu poate sa faca altceva decat fuziune. PDL, partid care este singurul ce a batut PSD-ul in 25 de ani in alegeri, a renuntat la numele sau atunci cand a trebuit sa faca un pas inainte. Cred ca fiecare partid mic stie ca, odata intrat cu PNL, nu exista prin fuziune, mai aud pe aici ca sa negociem cat mai bine, sa obtinem locuri cat mai multe, cat mai bune... Cand ai fuzionat, esti un singur partid. Cine are valoare e pe liste. Partidul nu are de pierdut nimic daca prin fuziune reuseste sa adune toate partiduletele astea mici. Pe ansamblu partidul iese intarit. Am auzit vorbe ca noi punem conditii 'fara Oprea'. Oprea e deja istorie. A facut fiecare ce a facut, mai bine sau mai rau, nu judecam acum", a declarat Preda.

In opinia sa, trebuie respectat statutul fiecarui partid si sa se ia o decizie politica.

"PNL stiu ca e ferm hotarat sa fuzioneze sub PNL cu toate partidele de centru-dreapta. Un partid, cand vine la fuziune, nu vine in genunchi, vine pentru ca adera la doctrina la care vrea sa fuzioneze - centru-dreapta. Dar eu ii respect si acolo cred ca sunt oameni buni, care vad in sacrificiul lor viitorul Romaniei. Nu exista prin fuziune sa ai (locuri eligibile - n.r.). Numai protocolul de alianta presupune repartitie', a adaugat el.

In ceea ce priveste crearea unei majoritati in Parlament, in toamna acestui an, Cezar Preda a aratat ca PNL nu urmareste schimbarile de majoritate.

"Vrem sa-i adunam sub un singur partid pe toti, pentru ca, daca aveam un interes sa cream o majoritate in Camera Deputatilor sau Senat, de a pica Guvernul, de a pica anumite legi, de a schimba presedintii Camerelor, o faceam cu un interes politic imediat, dar nu", a sustinut el.

Comunicatul PNL:

"Mentionam ca nu au existat angajamente luate de liderii PNL privind posibile fuziuni sau aliante cu UNPR, sau cu alte partide, dupa cum se vehiculeaza in mass-media. Reprezentantii PNL au raspuns in mod civilizat unei solicitari de dialog politic, subliniind ca, inainte de toate, exista standarde de integritate asumate pentru orice eventuala colaborare politica.

In lipsa unei decizii la nivelul conducerii PNL, respingem orice alte speculatii fundamentate pe declaratii politice ale unor lideri ai PSD, fara ca o astfel de ipoteza sa fie confirmata de vreun demers al PNL.

In acest caz, ca si cu alte ocazii, este vorba de interpretari mai mult sau mai putin interesate, potentate de incercarea PSD de a-si mentine o pozitie politic favorabila.

Discutiile liderilor PNL, de pana acum, au avut ca obiectiv formarea unei agende comune, conform mandatului primit din partea Biroului Politic National. O eventuala analiza asupra acestor discutii va putea fi facuta doar in cadrul unei noi sedinte a Biroului Politic National al PNL, care va avea loc saptamana viitoare.

Precizam ca, potrivit Statutului PNL, Biroul Politic National este singurul for abilitat in a initia eventuale propuneri de fuziune, iar in lipsa unei astfel de decizii formale informatiile vehiculate in spatiul public in aceasta privinta nu pot fi decat hazardate."