Noul Consiliu Judetean Bihor nu s-a constituit nici sambata, la a doua convocare a prefectului, pentru ca cei 17 consilieri PNL nu au intrat in sala de sedinte, transmite Agerpres.

Ultima convocare anuntata de prefectul Claudiu Pop este pe data de 28 iunie.

Mircea Malan, candidatul PNL la conducerea CJ Bihor, a precizat, sambata, ca liberalii nu s-au prezentat la sedinta de constituire deoarece au decis sa mai acorde "o ultima sansa responsabilitatii si normalitatii in politica", de a reprezenta in CJ cele peste 115.000 de voturi pe care bihorenii le-au acordat PNL.

"Am avut aseara o intalnire cu toti primarii nostri si am fost mandatati sa mergem in aceasta batalie pana la capat, dar sa nu ne vindem sufletul si interesele acestui judet, ale celor care ne-au acordat increderea. Ca urmare, ne vom prezenta marti la sedinta de constituire. Speram ca, pana atunci, ceea ce este normal pentru toata lumea va fi si pentru cei care pot sa constituie o majoritate stabila impreuna cu PNL pentru a dezvolta acest judet", a sustinut Malan.

Cat priveste relatia cu UDMR, Malan a spus ca liberalii "le-au facut o oferta" care sa le permita "celor din UDMR sa mentina legatura institutionala cu electoratul din Oradea, care i-a sanctionat la alegeri".

"Dupa ce au spus raspicat ca propunerea facuta de PNL o apreciaza ca foarte corecta, dupa ce am primit asigurari verbale de la mai multi lideri ca totul e batut in cuie, s-au razgandit. In mod surprinzator, oameni care ne spun ca pentru ei cuvantul e cuvant au uitat ce au promis, s-au adunat la coltul unei mese si vor sa constituie o alianta nu pentru a dezvolta acest judet, ci o alianta impotriva PNL. (...) Protocolul nostru pana in 2020 este scris, dar pentru unii cuvantul conteaza mai mult decat orice forma scrisa, iar pentru altii, indiferent cate protocoale ai incheia, faci pana la urma cum crezi ca e mai bine pentru interesul exclusiv al partidului tau. (...) Ne-au anuntat inainte cu o zi de prima data stabilita pentru constituirea CJ Bihor, ne-au anuntat verbal ca, din pacate, ceea ce a fost sigur nu mai e, ca vor sa faca o alta intelegere", a explicat Mircea Malan.

La alegerile locale, PNL a castigat 17 mandate de consilieri. PSD - 9 consilieri, UDMR - 7 si ALDE - 2 au format o majoritate (18 consilieri) si il sustin ca presedinte al CJ Bihor pe Pasztor Sandor (UDMR), cu vicepresedintii Ioan Mang (PSD) si Traian Bodea (ALDE). PNL Bihor are un acord incheiat cu organizatia judeteana UDMR pana in anul 2020.

Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, consilier judetean, si-a exprimat convingerea insa ca liberalii vor veni la urmatoarea convocare.

"Nu au venit (sambata - n.r.) pentru ca nu au convins pe nimeni sa tradeze aceasta alianta. Si nici nu cred ca vor convinge, atata timp cat oamenii politici din aceasta alianta nu sunt si nu concep ideea de vanzare si de tradare. Pana marti mai au trei zile sa raspandeasca zvonuri ca l-au mai cumparat pe x sau l-au convins pe y, promitand diverse lucruri. Daca, prin absurd, nu vor veni si la viitoarea intalnire, in mod normal vor trebui sa intre in CJ urmatorii 17 de pe lista PNL. Daca nici aceia nu doresc sa participe sau nu se da catre CJ o lista, atunci se fac alegeri partiale pentru cele 17 locuri, in care, sigur, alianta PSD - UDMR - ALDE va lua cel putin 55%, adica PNL va ramane cu vreo sapte consilieri, ceea ce nu cred ca vor risca", a declarat Ioan Mang.