Premierul Dacian Ciolos spune, intr-o postare pe Facebook, ca pentru el Brexit este un moment trist, dar si unul de la care poate fi inceput un proces de reconstructie, fiind nevoie de "inteligenta" si de lideri cu viziune care sa stie sa asculte ceea ce vor oamenii, intr-un moment de rascruce.

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

"Referendumul din Marea Britanie este un moment de cumpana pentru Uniunea Europeana. Personal, sunt convins ca din acest proces vor iesi castigatori doar cei care isi vor folosi energia si inteligenta pentru a construi. O Uniune mai buna, mai transparenta, mai aproape de oameni, mai aproape de cei care vor sa circule in continuare in UE fara vize, sa poata alege unde muncesc sau studiaza, sa poata investi fara prea multe oprelisti si birocratie. In lumea complexa, globalizata de azi, nu vad niciun stat membru al UE care sa poata sa se dezvolte si sa o duca mai bine, fara a coopera cu celelalte", a scris premierul Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Seful Executivului mai spune ca, dincolo de pesimism si populism, este nevoie de idei privind reconstructia proiectului european.

"Pentru mine, Brexit nu este doar un moment trist (dar respect decizia celor care au dorit asta si au votat in acest sens). Este si un moment de la care putem incepe un proces de reconstructie. Evident, a trai impreuna e mai complicat decat a trai de unii singuri. E momentul sa precizam mai bine cum vom face acest lucru - cum ne afirmam identitatea, construind o lume a diversitatii. Dincolo de critici si de pesimism, dincolo de pacatul populismului, este nevoie sa ne asumam si sa participam cu idei la evolutia unui proiect la care noi romanii ne-am asociat pe drum si care a ajuns acum la o rascruce. Uniunea Europeana, cetatenii ei, au nevoie de politici responsabile si bine explicate, de curaj si de incredere. Desigur, este nevoie de lideri cu viziune, dar mai ales si mai mult decat oricand este nevoie de lideri care sa stie sa asculte si sa integreze in deciziile lor ceea ce aud", a mai spus Ciolos.

El a mai afirmat ca UE este esentiala pentru Romania, iar ezitarile si crizele sunt firesti, pentru ca Uniunea Europeana este un proiect fara precedent in istorie.

"Pentru Romania, din punctul meu de vedere, UE este un proiect esential. Daca e asa, asta presupune acum sa gandim si proiectul nostru de dezvoltare aici acasa, in acest context. Uniunea Europeana are nevoie sa evolueze, sa creasca pornind de la valorile ei fundamentale si sa asculte cu atentie ceea ce isi doresc oamenii, la baza. Uniunea Europeana este un drum pe care nimeni nu a a calcat pana acum, care se construieste din mers. Ezitarile, crizele, dificultatile sunt firesti si nu pot decat sa ne intareasca. Este foarte usor sa distrugi. Este foarte greu sa construiesti. Insa, ceea ce ne duce mai departe este credinta ca putem face mai bine", a declarat premierul.

Dacian Ciolos a mai sustinut ca, la o scara mult mai mica, s-a confruntat cu astfel de crize in timpul mandatului sau de comisar european pentru politici agricole.

"Cand eram Comisar european responsabil pentru Politica Agricola Comuna, am trait, in mai mic, astfel de momente. In 2010, multi oameni, nemultumiti de cum arata politica agricola europeana se intrebau daca mai are viitor. Am inceput atunci o dezbatere ampla, nu doar cu politicienii, dar mai ales cu oamenii, cu fermierii, mari si mici, cu ONG-urile, cu toti cei care aveau un interes in agricultura si alimentatie. Concluzia a fost ca trebuie sa continuam, dar altfel. Concluzia a fost ca trebuie pornit de la a recunoaste si accepta diversitatea asteptarilor, a felului si nevoilor de sprijin, mentinand in acelasi timp unitatea proiectului. In cele din urma am obtinut acordul pentru o noua politica agricola", a mai scris seful Executivului, pe reteaua de socializare.