Social-democrata Gabriela Firea si-a vazut joi visul cu ochii - a devenit oficial Primar general al Capitalei, dupa o saptamana de asteptare in care i-a acuzat pe liberali ca au impiedicat-o sa ia fraiele Bucurestiului in mana, potrivit Mediafax.

La ora 18:00, pe strada pavata cu piatra cubica marginita de Ministerul Sanatatii si Teatrul Excelsior se adunasera deja cateva grupuri pestrite. Primari de sectoare, consilieri generali care tocmai depusesera juramantul, simpatizanti pesedisti si mai multi gura-casca transpirau la umbra in asteptarea venirii Gabrielei Firea. Prea putini erau imbracati lejer, cei mai multi erau la patru ace: costume negre si stramte, cravate care ii sugrumau, ochelari de soare. Alaturi, o mare de politisti de la rutiera, politisti locali si bodyguarzi. Cativa consilieri generali, invinsi de zapusala de afara, au esuat pe o terasa din apropiere, mancau inghetata si fumau.

''Vedetele'' au inceput sa soseasca dupa ora 18. Prima, Rodica Popescu Bitanescu, o foarte vocala sustinatoare a Gabrielei Firea si a PSD. Urmeaza la scurt timp Gabriela Szabo, fost ministru in cabinetul Ponta. Nicusor Dan si Clotilde Armand, insotiti de vreo zece sustinatori, apar si ei in fata Teatrului Excelsior. Nu stau mult. ''Hai sa trecem un pic prin Piata, a inceput protestul'', zice Nicusor Dan. ''Hai sa mergem, oricum e la 7 juramantul'', ii raspunde cineva. Si grupul USB pleaca. Raman pesedistii, care sunt tot mai multi.

Apare un tip imbracat intr-un costum gros, de un bleumarin spalacit, in carouri mari si cu o batista tot in carouri in buzunar. Poarta ochelari de soare negri si are o barbuta rara, de o culoare incerta. Se infige in grupul de primari PSD, ii saluta, da sa intre in vorba cu ei. Cativa il saluta, schimba cateva vorbe, dar apoi se intreaba nedumeriti cine e. Era Edmond Talmacean, fostul pedelist ajuns celebru pentru tentativa de dans-tribute Michael Jackson din studioul unei televiziuni, acum membru UNPR.

Intre timp, in sala Teatrului Excelsior are loc un mic incident: pesedistii le spun consilierilor USB sa elibereze scaunele pentru ca nu au loc sustinatorii ''doamnei Firea''. Sa plece la balcoane daca vor. Cei de la USB au cedat usor, fara lupta, urcand la locurile indicate.

In strada, oamenii cedeaza in fata zapuselii. Vor sa intre inauntru, la aer conditionat, dar parca nu-i lasa inima sa nu o intampine pe Gabriela Firea la sosire. Isi fac aparitia doi preoti tineri in sutane negre care ii pupa pe primarii PSD nadusiti. ''Haideti inauntru, e mai racoare oricum'', isi face curaj un pesedist. Nimeni nu a mai asteptat o a doua invitatie. E in regula, nu se va intampla nimic daca o vor intampina pe ''doamna Firea'' inauntru.

Pe holul de la intrarea in Teatrul Excelsior e intins covorul rosu. E racoare. Pe pereti, afise cu spectacole vechi si noi pentru copii: ''Vis de omat- visul lui Hapciu'', ''Fetita cu chibrituri'', ''Maria sa, magarul'', ''Cocoselul neascultator''. Un grup de fete imbracate alb-negru intampina invitatii.

Cu un sfert de ora inainte de juramant, apar liderii politici si vedetele mai cunoscute: Daniel Constantin, Marcel Pavel, Robert Negoita. Vin si Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, un partener ''statornic'' pentru social-democrat in comparatie cu Valeriu Steriu. In siaj sunt pe generalul Ilie Nastase si fostul ministru Daniel Chitoiu. Liderul PSD se opreste la declaratii. Anunta ca tocmai s-a intalnit cu seful guvernului si i-a cerut demiterea a doi ministri, de la Justitie si de la Agricultura. Gabriela Firea asteapta cuminte ca seful de partid sa termine declaratia si il conduce in sala. In timp ce Dragnea vorbea in fata jurnalistilor, mai multe vedete de la Antena 3 trec spre sala unde fosta lor colega va fi investita oficial in functia de primar. Au venit sa o sustina.

Sala mica a teatrului este ticsita. Printre invitatii politicieni sunt si ambasadorii Chinei, Israelului si Frantei. Pe scena asteapta prefectul Capitalei si presedinta Tribunalului Bucuresti. Gabriela Firea rosteste fara nicio emotie juramantul. I se pune esarfa tricolora, semnul distinctiv al primarului, si rosteste debordand de satisfactie primul discrus in calitate de edil-sef al Capitalei.

''Astazi este o zi importanta pentru ca va garantez ca suntem la un moment T0. De astazi, Bucurestiul incepe un proces greu, anevoios si sper nu foarte lung, un proces prin care sa devina cu adevarat o capitala europeana. Am convingerea ca toti bucurestenii vor sustine proiectele pe care eu le voi propune'', spune Gabriela Firea. "De acum, vor vorbi pentru mine faptele. Eu am fost, in ultima perioada, in foarte multe santiere. Stiu ce inseamna competitia si nu m-am speriat niciodata de ea. Stiu ce inseamna sa incepi de la 0, in viata si in profesie'', mai adauga ea.

Noul primar promite sa nu precupeteasca niciun efort in misiunea de a rezolva toate problemele Bucurestiului - imposibilul nu exista pentru ea. "Voi fi acolo unde va fi nevoie de fiecare data. Am constatat ca misiunea mea, desi pare imposibila, este posibila. Avem in Bucuresti obiective de investitii deschise care sunt in stadiul incipient de peste zece ani de zile pentru ca nu au fost verificate, pentru ca nu le-a pasat. Pentru ca atunci cand au fost obstacole nu s-a cerut sprijinul parlamentului, care poate sa modifice legi gresite. Vom intra, din pacate, in cartea recordurilor la exemple "asa nu". In ceea ce ma priveste, niciun obiectiv de investitii nu isi va mai depasi termenele stabilite, pentru ca in mandatul meu niciun contract nu se va mai semna in Primaria Capitalei fara penalitati usturatoare pentru toti cei care cred ca vin sa participe la licitatii pentru primarie, pe urma subcontracteaza lucrarile si lasa Capitala in santier", promite Gabriela Firea.

La final, aplauze furtunoase si lumea se imbulzeste spre iesire. Primarita este felicitata, este pupata. Doua buchete de flori asteapta pe hol, la iesirea din sala. ''Intrati mai repede cu buchetele alea ca se termina'', ii sfatuieste Tariceanu pe cei care aveau florile in maini. Dar inainte sa intre buchetele, a iesit Firea. Pe hol, se formeaza un culoar din sustinatori, primari, lideri de partide, vedete. Din nou felicitari, din nou pupaturi, din nou fotografii.

Gabriel Cotabita iese printre primii din teatru. Imbracat intr-un costum negru, cu ohelarii de soare, iese vorbind la telefon. Mai zaboveste putin in strada, singur, apoi pleaca. Tot singur.

Dragnea zaboveste indelung in fata teatrului. Sta de vorba cu te miri cine. Cativa protestatari din Piata il repereaza si il cheama la protest. Refuza categoric. Ii spune Gabrielei Firea sa aiba grija la primarie. Bucurestiul are de astazi primul primar PSD cu acte in regula si prima femeie edil din istorie.