Camera Deputatilor a adoptat miercuri, cu 225 voturi "pentru", un proiect de lege care modifica Legea notarilor publici asa incat notarul public sa nu poata fi asimilat functionarului public din punct de vedere al raspunderii penale pentru deciziile si activitatea organizatorica si administrativa depusa la biroul notarial si in cadrul celorlalte structuri ale organizatiei natoriale".

Potrivit unor surse parlamentare, notarii publici raman, dupa aplicarea acestei modificari, asimilati functionarilor publici in sensul raspunderii penale pentru activitatea profesionala, insa modificarea reprezinta o "clarificare", pentru ca notarul, in cadrul biroului sau, sa poata, de exemplu, sa angajeze pe cine considera sau sa faca achizitii fara lictatii.

In forma adoptata de Senat, textul articolului respectiv este urmator:

Legea notarilor publici se modifica astfel:

"La articolul 3, dupa alin. (5) se introduce un nou alineat, alin 5 prim, cu urmatorul cuprins:

<>"

UPDATE 18.30 Mai mult decat atat, notarii primesc prin acest proiect o mica imunitate, in sensul in care acestia pot fi exclusi din profesie doar daca au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare, nu cu suspendare cum este in prezent, semnaleaza Romania Curata.

Astfel, senatorii au modificat si articolul 40 al Legii Notarilor in prezent prevede astfel:

"Calitatea de notar public inceteaza:

f) In cazul condamnarii definitive pentru savarsirea unei infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul ori pentru savarsirea cu intentie a unei alte infractiuni;"

Proiectul votat miercuri prevede insa astfel:

"Calitatea de notar public inceteaza:

f). cand prin hotarare judecatoreasca definitiva s-a dispus condamnarea cu executare pentru savarsirea unei infractiuni de serviciu."

Prin urmare, daca un notar public va fi condamnat cu suspendare pentru fals in acte, el va continua sa ramana in profesie, noteaza Romania Curata.

Acest proiect de lege este unul amplu, intitulat "Proiect de Lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.119/2006 privind unele masuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995".

De precizat ca proiectul a fost votat marti de plenul Senatului si a ajuns in dezbatere la Camera Deputatilor si apoi la vot final in timp record de o zi.

Raportul a fost dat miercuri de catre Comisia Juridica din cadrul Camerei Deputatilor si a fost finalizat cu cateva minute inainte de votul final dat la ora 13.30 de catre deputati, asa incat nu exista pe site-ul Camerei Deputatilor la momentul in care a fost votat.