Noul Consiliu Judetean Bihor nu s-a constituit miercuri din cauza absentei celor 17 consilieri judeteni ai PNL Bihor, fiind amanat de prefectul Claudiu Pop pentru sambata, 25 iunie, scrie Agerpres.

Secretarul Consiliului Judetean, Carmen Soltanel a precizat, dupa ce a facut prezenta, ca sunt prezenti 18 din cei 35 de alesi judeteni, nefiind intrunite conditiile legale. Au fost prezenti cei 9 consilieri de la PSD, sapte de la UDMR si doi de la ALDE.

Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang - care anuntase cu o zi in urma o alianta intre PSD, UDMR si ALDE - a declarat, pentru Agerpres, ca motivul absentei liberalilor ar fi ca acestia "nu stiu sa piarda". El a precizat ca, in baza acestei aliante, ar fi urmat sa se atribuie functia de presedinte al CJ Bihor catre reprezentantul UDMR, Pasztor Sandor, cei doi vicepresedinti urmand sa fie Ioan Mang, PSD, respectiv Traian Bodea, ALDE. PNL a castigat 17 mandate de consilieri judeteni, PSD - 9, UDMR-7 si ALDE-2.

"Nu au venit pentru ca nu stiu sa piarda. Si acum mai asteapta trei zile... Alianta care s-a format este formata din cele trei partide, PSD-UDMR-ALDE, urmand ca PSD si ALDE sa formam un singur grup, iar cele trei formatiuni politice si-au asumat raspunderea de a conduce destinele judetului in cei patru ani. PNL-ul nu e de acord ca nu se afla intre cei trei. Presedinte al CJ Bihor ar fi, de fapt este si va fi dl. Pasztor si cele doua functii de vicepresedinti revenind la PSD si ALDE. PNL-ul nu stie sa piarda. Poate intre timp mai reusesc sa convinga pe cineva", a declarat Mang.

El a tinu sa precizeze ca PNL nu are sanse sa mai obtina alti doi consilieri, pentru ca cei din PSD, ALDE si UDMR nu sunt oameni care se pot cumpara, nici cu bani, nici cu functii.

De cealalta parte, Mircea Malan, candidatul PNL pentru conducerea CJ Bihor, a declarat ca grupul de consilieri judeteni ai PNL nu a fost prezent la sedinta de constituire a CJ Bihor pentru ca liberalii nu vor sa fie partasi la aceasta manevra politica, care, in opinia lui, nu are nimic de-a face cu votul electoratului bihorean.

'In campania electorala, toate partidele au spus ca vor dezvoltarea judetului, care nu pot fi trecute decat cu o majoritate stabila. Nu exista aceasta majoritate, a contat doar interesul politic al unora, in speta a celor de la PSD, de a/si realiza scopurile marunte pe seama si in dauna intereselor judetului Bihor. Pentru noi, liberalii, lucrurile sunt foarte clare: constienti ca avem o mare responsabilitate prin votul covarsitor pe care electoratul bihorean l-a acordat PNL vom face tot ce este posibil, vom folosi toate mijloacele legale pentru a impiedica manevra pe care o pun la cale ceilalti: o coalitie care se doreste a realiza impotriva unui partid care a luat 17 din cele 35 de mandate de consilieri judeteni,' a declarat Malan.

Prefectul Claudiu Pop a precizat ca, potrivit legii, sedinta este legal constituita daca participa doua treimi din numarul celor alesi, in cazul CJ Bihor, minim 24.

Sedinta se va organiza in aceleasi conditii peste trei zile, la convocarea prefectului. Daca nici la a doua convocare reuniunea nu este legal constituita, se va proceda la o noua convocare peste trei zile.

In situatia in care nici la a treia convocare, CJ nu se poate reuni, din cauza absentei fara motive temeinice a consilierilor, prefectul va declara vacante, prin ordin, locurile consilierilor alesi care au lipsit nemotivat de la cele trei convocari anterioare si, daca acestia nu pot fi inlocuiti de supleantii inscrisi pe listele de candidati, se organizeaza din nou alegeri.