​​Liderii PNL si UNPR negociaza zilele acestea pe marginea unei aliante in vederea alegerilor din toamna, iar in cadrul discutiilor liberalii au propus partidului condus in trecut de Gabriel Oprea o fuziune prin absorbtie a UNPR, potrivit unor surse politice.

Intrebat marti seara cum merg aceste negocieri, copresedintele Vasile Blaga a raspuns: "Veti afla la momentul potrivit".

Surse din UNPR au declarat pentru HotNews.ro ca este posibil ca maine (miercuri) sa se transeze lucrurile, insa cei din UNPR ar prefera o alianta si nu fuziunea prin absorbtie. Potrivit acelorasi surse, se vehiculeaza si organizarea unui congres in aceasta vara, pentru fuziune.

Pe de alta parte, o astfel de fuziune ar presupune, potrivit unor surse, ca cei care provin din partidul condus de Valeriu Steriu sa respecte criteriile de integritate ale PNL, ceea ce ar insemna excluderea lui Gabriel Oprea.

Miercuri, Gorghiu si Blaga au primit "mandat" de la BPn sa negocieze cu toate partidele, inclusiv UNPR, miza fiind formarea unei "platforme nationale" care sa obtina rezultate la alegerile parlamentare. Negocierile au loc in contextul formarii de majoritati postelectorale in judete.

Presedintele Valeriu Steriu le-a numit joi "tatonari", vorbind de la sediul PSD, partid cu care UNPR imparte nu doar aceeasi curte pentru cele doua sedii ci si un protocol, semnat de Liviu Dragnea si Gabriel Oprea.

"Sunt discutii exploratorii (n.r. cu PNL) si am discutat si despre variantele pe toamna. Evident, este perioada in care foarte multi ne punem probema in ce forma vom avea la toamna variantele de lucru, fie in alianta, fie de sine statator. Evident in aceasta explorare am avut de ascultat toate variantele. Probabil ca saptamanile urmatoare, in urma unor discutii mult mai ample, vom avea un plan de lucru pentru ca si la toamna sa ne regasim in Parlament cum ne-am propus", a spus Steriu joi, la sediul central al PSD.

Intrebat daca partenerii de alianta nu se simt tradati, el a aratat ca nu au fost discutii legate de majoritati actuale, ci au fost legate "strict de ceea ce inseamna toamna", fiind "doar o tatonare, o discutie exploratorie".

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a intervenit si a sustinut ca liderul UNPR a primit o oferta de la PNL "pe care a declinat-o".

Intrebat cum vede aceste negocieri, Dragnea a replicat: "Eu nu le vad. Dl. Steriu a fost prezent astazi la discutii cu noi, eu am inteles, asa am tradus eu, ca a primit o oferta de la PNL pe care a declinat-o. Am inteles, de asemenea, ca a acceptat din bun simt sa se intalneasca cu cei doi semipresedinti de la PNL si astazi am discutat pe fiecare judet in parte".

Discutiile au continuat insa, in ciuda acestei afirmatii a lui Dragnea.