Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhulet, a declarat marti ca, pana in prezent, sunt 1.007 solicitari de vot prin corespondenta si 334 de cereri pentru infiintarea de sectii de votare la alegerile parlamentare, transmite Agerpres.

"Pot sa va spun ca, pana in acest moment, avem 1.007 solicitari de vot prin corespondenta si 334 de solicitari de infiintare de sectii de votare si aceste 334 nu inseamna ca infiintam trei sectii de votare, ci sunt 334 de solicitari de pe tot mapamondul. Practic nu suntem in fata faptului de a infiinta vreo sectie de votare la solicitare, in momentul de fata. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricarui cetatean, ii incurajam pe cetateni sa faca astfel de solicitari, pentru ca dreptul lor constitutional sa fie exercitat in conditiile optime, puse la dispozitie de Parlament prin legile 288 si 208 aprobate anul trecut", a spus Muhulet intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, in prezent, romanii din strainatate sunt mai favorizati decat cei din tara in perspectiva dreptului de vot.

"Sunt discriminati pozitiv si este de datoria lor sa cunoasca si sa se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale Romaniei, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde gasesc toate informatiile. Isi pot prelua informatii de acolo, isi pot descarca cererile de vot prin intermediul corespondentei sau prin intermediul unei sectii mai aproape de domiciliu sau de resedinta lor si sa o transmita in termen util", a spus el.

Intrebat daca exista o estimare a romanilor care pot cere sa voteze in strainatate la alegerile parlamentare, Muhulet a spus ca oficial nu exista. "Oficial avem doar o cifra de aproximativ 500.000 de cetateni romani cu domiciliul in strainatate, care au pasaport de cetatean roman cu pasaport in strainatate", a spus Muhulet.

La randul sau, ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, Dan Stoenescu, prezent la conferinta de presa, a facut un apel la romanii din diaspora pentru a se inscrie in Registrul electoral ca sa poata vota la alegerile parlamentare.

Ministrul a precizat ca romanii din strainatate pot depune aceste solicitari pana la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie.

Atat vicepresedintele AEP cat si reprezentantii MAE au cerut Guvernului emiterea cat mai urgenta a unei hotarari care sa stabileasca data alegerilor parlamentare.ot descarca cererile de vot prin intermediul corespondentei sau prin intermediul unei sectii mai aproape de domiciliu sau de resedinta lor si sa o transmita in termen util", a explicat Muhulet.

Vicepresedintele AEP a precizat ca vor fi organizate sectii de votare atat in misiunile diplomatice cat si acolo unde cetatenii solicita acest lucru, fiind necesar un numar de minim 100 de cetateni romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, prin inscrierea in Registrul electoral.

UPDATE Ovidiu Raetchi, deputat PNL de diaspora: "Riscam repetarea cozilor de la prezidentialele din 2014"

Raetchi solicita MAE, AEP si Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni sa ia masuri in contextul in care, pana in acest moment, doar 1.000 de romani din Diaspora au solicitat sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare din 2016.

"Potrivit datelor oficiale, aproximativ 300 de romani din Diaspora au cerut infiintarea unei noi sectii de votare in localitatea unde au domiciliul sau resedinta si circa 900 au cerut sa voteze prin corespondenta. Un numar foarte mic, in conditiile in care in strainatate se afla circa 3 milioane de romani. In acest context, exista riscul ca la alegerile parlamentare din acest an sa asistam din nou la cozi nesfarsite de la primele ore ale diminetii, ceea ce va duce din nou la situatii neplacute in care multi romani nu vor reusi sa isi exercite votul. Potrivit legii, dar si unui minim simt civic si democratic, principala responsabilitate a ministerului de Externe, a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si a AEP trebuie sa fie aceea de a intensifica eforturile de informare si incurajare a participarii la vot a romanilor din strainatate. Repetarea situatiei din 2014 este de neconceput si principalii vinovati ar fi cei care trebuie sa se ocupe de organizarea votului", sustine el, citat intr-un comunicat de presa.

Liberalul a mai spus ca singura posibilitate pentru ca situatia din 2014 sa nu se repete o reprezinta o promovare asidua a modurilor in care romanii din Diaspora isi pot exercita dreptul la vot si incurajarea acestora sa voteze prin corepondenta.

"Chiar daca nu este un act normativ perfect, Parlamentul a adoptat legea votului prin corespondenta tocmai pentru a evita repetarea situatiei din 2014, dar si pentru ca aceasta este o formula moderna, folosita in statele occidentale, de participare la vot. PNL a militat si va milita in continuare pentru inscrierea romanilor din Diaspora in Registrul Electoral, unde exista posibilitatea de a opta pentru votul prin corespondenta. Trebuie precizat faptul ca inscrierea in Registrul Electoral se poate face pana la sfarsitul lunii august - inceputul lunii septembrie. De asemenea, voi propune conducerii PNL ca partidul sa se implice activ intr-o campanie de informare a romanilor din Diaspora pe aceasta tema. Partidele au partea lor de raspundere in aplicarea votului prin corespondenta. Sigur, nu putem pretinde ca PSD - dupa ce a facut tot ce i-a stat in putinta sa impiedice adoptarea votului prin corespondenta si a avizat negativ cererea DNA care il viza pe Titus Corlatean, responsabil direct pentru situatia rusinoasa din 2014 - sa se implice activ in stimularea inscrierii romanilor din Diaspora in Registrul Electoral".