Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat luni ca i-a transmis presedintelui Germaniei ''trecand anumite bariere de limbaj politicios'' ca Schengen a devenit un instrument politic in mana tarilor occidentale care invoca drept pretexte elemente legate de MCV, potrivit Mediafax.

''Discutia a abordat si subiecte politice, iar subiectul pe care l-am discutat in a doua parte a intalnirii a fost legat de aderarea Romaniei la Schengen, unde i-am spus punctul meu de vedere si anume ca, din pacate, in momentul de fata Schengen-ul in loc sa ramana asa cum este de fapt - un element tehnic in care Romania de indata de indeplineste cerintele tehnice ar fi trebuit sa fie primita in spatiul Schengen, s-a transformat intr-un instrument politic si datorita faptului ca multe tari occidenteale din considerente de politica interna nu au facut acest lucru'', a afirmat Tariceanu, dupa intalnirea cu presedintele Germaniei.

El a mai spus ca tarile respective au preferat sa tina cont de anumite atitudini si pozitii pe scerna politica interna si au invocat in mod incorect conditii care depasesc cele prevazute in aderarea la Schengen.

''Romania a indeplinit conditiile politice de aderare la UE in doua etape succesive. In primul moment cand a fost acceptata pentru inceperea negocierilor de aderare, apoi prin aderarea efectiva. Deci conditiile politice noi le-am indeplinit. Acum Schengen a devenbit un fel de instrument prin care multe tari din spatiul occidental care nu au curaj sa ia aceasta decizie de a accepta Romania in Schengen invoca elemente de ordin politic legate de foarte multe ori de MCV'', a adaugat Tariceanu.

El a tinut sa mai precizeze ca i-a comunicat aceste lucruri presedintelui german ''trecand anumite bariere de limbaj elegant, politicos, diplomatic''.

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, a laudat luni la Palatul Cotroceni activitatea DNA, pe care o considera unul dintre pilonii principali ai procesului de reforma.