Patru deputati independenti propun ca primarii care sunt condamnati dupa preluarea mandatului sa fie obligati sa suporte costurile generate de alegerile anticipate ce se impun, fie singuri - daca au candidat independent, fie in solidar cu partidul din partea caruia a candidat.

Proiectul legislativ a fost depus la Senat si este initiat de deputatul Partidului National Democrat Daniel Fenechiu, sustinut de alti trei deputati independenti: Blajut Viorel-Ionel, Deaconu Mihai si Tanase Razvan-Ionut.

"Recentele alegeri locale din 5 iunie 2016 au reliefat - si nu pentru prima data, o situatie in care mai multi candidati aflati in cursul unor proceduri judiciare penale - urmariti penal sau chiar trimisi in judecata, unii dintre acestia chiar aflati in arest preventiv, au candidat la functa publica de primar sau consilier, parte dintre acestia fiind chiar alesi. Nu este firesc sa cheltuim banul public pentru a organiza alegeri generate de vacantarea functiei de primar generate de condamnarea acestuia prin hotarare judecatoreasca definitiva privativa de libertate, incompatibilitate sau pierderea drepturilor electorale stabilita prin sentinta penala definitiva. Responsabilizarea candidatilor si a partidelor/aliantelor care ii sustin este o prioritate pentru evolutia democratiei, iar respectul pentru banul public impune ca acesta sa fie recuperat, ori de ctte ori cheltuirea ese generata de culpa cuiva" afirma Fenechiu in expunerea de motive ce insoteste proiectul.

Initiatorii propun ca propunerile de candidati sa contina si declaratii pe propria raspundere cu privire la existenta/inexistenta unei urmariri penale impotriva candidatului sau situatii de incompatibilitate ori conflict de interese constatate de ANI, semnate si datate de candidati, precum si de copiile actelor de identitate ale candidatilor.

"In situatia in care candidatul la functia publica de primar face obiectul unor proceduri judiciare penale ori se gaseste in stare de incompatibilitate sau conflict de interese constatat de ANI, acesta va indica in declaratia pe propria raspundere infractiunile pentru care este urmarit penal si stadiul urmaririi penale/judecatii si/sau obiectul constatarilor ANI, precum si ca angajamentul ca, in ipoteza in care finalizarea procedurii judiciare ar genera vacantarea functiei de primar, obtinuta in urma alegerilor, se obliga sa suporte - singur, in situatia unei candidaturi independente sau in solidar cu partidul/alianta politica sau electorala care il propune, in situatia in care este propus de un partid sau alianta politica/electorala, toate costurile generate de organizarea alegerilor anticipate.

De asemenea, proiectul prevede ca partidul sau alianta politica/electorala care au propus candidatul au obligatia, sub sanctiunea respingerii inregistrarii candidaturii, sa prezinte o declaratie semnata de liderul partidului sau persoanele imputernicite sa reprezinte alianta, prin care sa confirme ca au cunostiinta de de situatia juridica a candidatului si se obliga ca sa suporte cu candidatul propus toate costurile generate de alegerile anticipate, daca acesta va fi condamnat.

"Achitarea costurilor generate de organizarea alegerilor anticipate "se face in temeiul unui ordin emis de prefect, in baza calculului intocmit de unitatea administrativ-teritoriala in care a activat primarul al carui mandat a incetat. Ordinul prefectului constituie titlu executoriu" mai prevede proietul.