Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca UNPR si ALDE sunt de acord cu legiferarea de urgenta a statutului Casei Regale, un proiect de act normativ urmand sa fie elaborat pana saptamana viitoare, dar ca ar putea cere Guvernului "chiar si o ordonanta de urgenta", transmite Mediafax.

Liviu Dragnea si Principesa MargaretaFoto: Facebook - Liviu Dragnea

Miza negocierilor intre Casa Regala, partide si Guvern este una financiara. Porivit BN24.ro, Casa Regală vrea o lege prin care să se asigure că şi după moartea Regelui va păstra privilegiile şi rolul în Statul român. Mai precis, Casa Regala vrea să obtina statutul de persoană juridică de utilitate publică, şi o serie de drepturi, printre care dreptul de a folosi Palatul Elisabeta şi după moarte Regelui Mihai. În momentul de faţă, Casa Regala foloseste clădirea, aflată în proprietatea RAAPPS, în baza legii drepturilor acordate foştilor şefi de stat, lege datorită căreia Regele a primit Palatul ca reşedinţă oficială pe perioada vieţii. După moartea Regelui, Margareta şi Radu Duda ar trebui să evacueze clădirea.

"Casa Regala este un simbol al Romaniei de care trebuie sa avem grija (...) Toti am fost de acord ca saptamana viitoare vom avea un proiect de lege. Daca vom considera ca este totusi bine sa se intample repede, vom avea o discutie si cu primul-ministru si atunci intr-adevar pentru asta putem discuta chiar si de o ordonanta de urgenta. Sigur, daca si Guvernul este interesat", a declarat Dragnea.

Liderul PSD a spus ca, pana saptamana viitoare, va veni cu o initiativa legislativa in acest sens, elaborata de membrii PSD, UNPR si ALDE. "In acest moment, Casa Regala, nu are nici macar un statut. Nu are nicio forma juridica. Sunt actiuni caritabile pe care le face si actiuni publice pe care nu le poate face decat in nume de persoana fizica. Asta va fi reglementat (...) Va fi o consultare serioasa cu Casa Regala", a mai adaugat Dragnea.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca legiferarea statutului Casei Regale este "o idee care s-a discutat de mai multa vreme", inclusiv la nivelul Presedintiei si Guvernului. "In acest moment trebuie sa gasim o forma, un cadru legal pentru ca aceste activitati sa se poata desfasura in si mai bune conditii si sa dam, daca vreti, o continuitate si o perspectiva si sa nu existe in viitor riscuri privind modul in care statutul Casei Reglae si insituttia in sine e privita in Romania de viitoarele majoritati politice care se vor crea (...) Acest lucru a fost discutat inclusiv la nivelul Presedintiei si a Guvernlui", a adaugat Tariceanu.

Dacian Ciolos: Noi lucram deja cu Casa Regala la o propunere. Ma bucur sa aud ca domnul Dragnea o sustine

Rolul si contributia Casei Regale in societatea romaneasca vor fi delimitate "clar si precis" printr-o propunere legislativa, a anuntat, joi, premierul Dacian Ciolos, el precizand ca "se bucura" sa auda ca aceasta initiativa ar putea fi sustinuta si de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

La finalul sedintei de Guvern, joi, premierul a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile facute de Liviu Dragnea potrivit carora trebuie gasita o solutie astfel incat Casa Regala sa functioneze in baza unei legi.

"Noi lucram deja cu Casa Regala de mai multe saptamani in urma unor idei si propuneri care au venit din partea dansilor. Lucram la o astfel de propunere si ma bucur sa aud ca si domnul Dragnea ar putea sustine o asemenea abordarea. Sigur, urmeaza sa discutam detaliile, dar a existat aceasta solicitare si din partea Casei Regale care sa delimiteze clar si precis rolul si contributia pe care Casa Regala poate le poate avea in societatea romaneasca. Vom veni cu cateva idei, cateva propuneri, si sigur vor fi supuse dezbaterii parlamentare", a spus Ciolos.