Presedintele Klaus Iohannis, aflat miercuri si joi intr-o vizita oficiala in Bulgaria, a declarat ca interesul Romaniei pentru aderarea la Spatiul Schengen ramane neschimbat. "In contextul actual, mentinerea functionalitatii Spatiului Schengen, unul dintre proiectele cele mai vizibile si valoroase pentru comunitatea europeana, este in continuare foarte importanta. Interesul Romaniei pentru aderarea la Schengen ramane neschimbat si ne vom continua demersurile pentru a contribui la intarirea frontierelor externe ale UE", a afirmat seful statului, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele bulgar a subliniat ca trebuie sa existe o colaborare mai mare pentru ca proiectul Schengen sa nu fie modificat: "Trebuie sa continuam sa lucram pentru a nu fi modificat proiectul Schengen. Trebuie sa colaboram mai mult ca sa fim mai eficienti", a precizat Plevneliev.

  • Iohannis: Negocierile pentru finalizarea delimitarii spatiilor maritime din Marea Neagra trebuie intensificate

Presedintele Klaus Iohannis a mai afirmat miercuri, in timpul vizitei in tara vecina, ca negocierile pentru finalizarea delimitarii spatiilor maritime in Marea Neagra trebuie intensificate, punctand ca Romania vrea o solutie care sa corespunda metodei consacrate in jurisprudenta instantelor internationale.

"Am convenit ca trebuie intensificate negocierile pentru finalizarea delimitarii spatiilor maritime din Marea Neagra. Romania isi doreste o solutie care sa corespunda metodei de delimitare consacrate in jurisprudenta instantelor internationale", a spus seful statului, la conferinta comuna cu omologul sau bulgar, Rosen Plevneliev.

In privinta comunitatii romanesti din Bulgaria, Iohannis a precizat ca trebuie protejate si promovate drepturile acesteia: "Consider ca este in beneficiul reciproc protejarea si promovarea identitatii nationale si a drepturilor de care comunitatea romana din Bulgaria trebuie sa se bucure, mai ales in ceea ce priveste educatia in limba materna, asa cum se bucura si comunitatea bulgara din Romania", a aratat seful statului.

Potrivit acestuia, Bulgaria este stat vecin si partener traditional al Romaniei. De asemenea, Iohannis a amintit ca Rosen Plevneliev a fost primul presedinte care l-a vizitat dupa ce a devenit sef al statului.

Presedintele Iohannis a precizat si ca a discutat cu omologul sau bulgar despre ridicarea relatiei bilaterale la nivelul de parteneriat aprofundat.

  • Klaus Iohannis i-a conferit "Steaua Romaniei" in grad de Colan omologului sau bulgar

Presedintele Klaus Iohannis i-a conferit, miercuri, omologului sau bulgar, Rosen Plevneliev, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Colan. Distinctia i-a fost acordata presedintelui Bulgariei "in semn de inalta apreciere pentru contributia avuta la promovarea democratiei, prosperitatii si securitatii regionale, pentru dezvoltarea relatiilor de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Bulgaria".

La randul sau, presedintele Bulgariei i-a conferit lui Klaus Iohannis Ordinul "Stara Planina" cu esarfa.

  • Klaus Iohannis se intalneste si cu Boyko Borissov si cu presedintele Parlamentului bulgar

Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa se mai intalneasca, in Bulgaria, cu premierul Boyko Borissov si cu presedintele Parlamentului, Tsetska Tsacheva.

Din delegatia care il insoteste pe seful statului in vizita de doua zile in tara vecina fac parte ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, deputatul Niculae Mircovici, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, consilierii prezidentiali Bogdan Aurescu, Leonard Orban, Andrei Muraru, Ion Oprisor si Cosmin Marinescu.

Klaus Iohannis va participa si la deschiderea Forumului oamenilor de afaceri romani si bulgari si la intalnirea cu membri ai comunitatii romanesti din Bulgaria.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutiile cu inaltii oficialii bulgari vor viza identificarea celor mai bune cai de consolidare a relatiilor bilaterale de parteneriat, cu accent pe aprofundarea cooperarii sectoriale in domenii precum cel al schimburilor economice si investitiilor, al securitatii energetice, transporturilor si in alte domenii de interes comun.

In cadrul discutiilor vor fi abordate si modalitatile de gestionare a provocarilor complexe cu care se confrunta in prezent Uniunea Europeana, NATO si comunitatea internationala, inclusiv in Vecinatatea Estica si in regiunea Marii Negre.

"Pregatirea Summitului NATO din luna iulie va avea un loc important pe agenda discutiilor, cu accent pe intarirea echilibrata a Flancului Estic al Aliantei, inclusiv pe dimensiunea sa sudica, pozitie pe care ambele state o sustin", a precizat Presedintia.

In cursul zilei de joi, presedintele Klaus Iohannis va vizita Liceul "Mihai Eminescu" din Sofia, santierul interconectorului de gaz Giurgiu - Ruse si localitatile Plevna, Grivita si Pordim.