Biroul Politic National al PNL a decis, prin vot, excluderea deputatului Theodor Paleologu si senatorului Cristian Bodea, care este chestor al Senatului, din partid. De asemenea, a stabilit ca ii mandateaza pe copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga sa negocieze cu toate partidele pentru formarea de majoritati in tara, inclusiv UNPR, miza fiind formarea unei "platforme nationale" care sa obtina rezultate la alegerile parlamentare.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: PNL

"S-a discutat despre cele doua excluderi, au fost supuse la vot. Cei doi colegi, cu parere de rau, au fost exclusi prin votul colegilor nostri", a spus Gorghiu, miercuri, la finalul sedintei BPN al PNL.

Votul a fost secret, cu buletine.

Intrebata daca decizia luata in BPN va trebui validata de Consiliul National de Coordonare al PNL, copresedintele liberal a spus: "O validare in CNC se va face la momentul la care se va tine acest Consiliu National. La momentul acesta votul a fost in Biroul Politic National si propunerea va merge unde trebuie".

Ea a precizat ca BPN nu are cum sa revina asupra acestei decizii. "Biroul Politic National, nu, dar Consiliul va fi suveran, nu stim ce se intampla acolo. Repet, regret ca s-a ajuns la aceste concluzii", a spus copresedintele PNL.

Gorghiu si Blaga au fost intrebati daca Theodor Paleologu si Cristian Bodea nu trebuiau chemati pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu propunerea de excludere a lor din partid. Vasile Blaga a oferit explicatii: "Este ceva nepublic in treaba asta? Am primit raspuns de la televiziunile dumneavoastra in cazul celor doi si aseara. Deci, stiau."

Singurul partid exclus din discutii pentru aliante este PSD, insa cel mai probabil nici cu ALDE nu se vor purta negocieri, intrucat partidul condus de Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va face aliante cu PSD peste tot in tara.

Potrivit unor surse liberale, pana saptamana viitoare ar trebui ca aceste negocieri sa se finalizeze. Miza acestor negocieri este formarea unei "platforme nationale" pentru alegerile de la toamna.

"Au fost foarte multe discutii legate de majoritatile la niveul consiliilor locale si judetene, colegii nostri, suplimentar, au propus mandatarea mea si a copresedintelui Vasile Blaga pentru a initia discutii cu partidele politice parlamentare pentru a vedea cum vom genera o platforma care sa obtina rezultate la toamna", a declarat Alina Gorghiu.

In ceea ce priveste numirea unei conduceri la filiala PNL Bucuresti, aceasta decizie a fost lasata pana luna viitoare, cel mai probabil 15 iulie, in ciuda faptului ca, la sedinta-maraton de miercurea trecuta, secretarul general Ilie Bolojan a declarat ca o noua conducere la Bucuresti va fi numita in maxim doua saptamani.

De asemenea, liberalii mai trebuie sa finalizeze si unificarea celor 19 filiale din 47 care inca au conduceri bicefale PNL-PDL.

Liberali propusi pentru excludere: "Imbecilitati", "Statut copiat de la PCR"

Deputatul Cezar Preda a fost cel care a propus, saptamana trecuta, excluderea a doi membri PNL - Theodor Paleologu si senatorul Cristian Bodea, Preda nefiind insa singurul care a sustinut acest demers.

Paleologu a criticat in repetate randuri deciziile luate de PNL in campania pentru primaria Bucuresti, inclusiv pe Mircea Ionescu Quintus, in timp ce Bodea a atras atentia in ultimele zile dupa ce a afirmat pe Facebook ca "nu mai accepta dictatura in PNL", ca PNL "nu este partidul lui Iohannis" si ca s-a saturat sa mai taca. Miercuri, Bodea a scris pe Facebook ca se impune organizarea unui congres.

Deputatul PNL Theodor Paleologu spune ca excluderea sa din partid face parte ''din suita de imbecilitati piramidale ale conducerii liberale'', punctand ca 'autorii dezastrului' de la alegerile din Capitala raman in functii.

Ce spun cei doi despre posibilitatea excluderii:

"Din suita de imbecilitati piramidale ale conducerii PNL nu putea lipsi si excluderea singurului om care a prevazut exact ce se va intampla, care a avertizat non-stop asupra erorilor si derapajelor, care poate opri hemoragia si degringolada partidului in Bucuresti. Singurul, totodata, care e pe bune liberal si are in genealogia sa o droaie de fruntasi liberali - ministri, primari, deputati si senatori - inca de la fondarea partidului in 1875", a scris Paleologu, joi, pe Facebook.

El i-a acuzat pe Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cristian Busoi, Teodor Atanasiu si Cezar Preda ca au dat Bucurestiul pe mana PSD.

"Autorii dezastrului din Capitala raman toti in functie: Gorghiu, Blaga, Busoi, Atanasiu, Cezar Preda. Ei au dat Bucurestiul pe mana PSD-ului. Si vor duce PNL-ul sub 8% in Bucuresti, cu consecinte evidente pentru rezultatele din tot restul tarii", considera Paleologu.

La randul sau, Bodea a declarat joi ca va merge la sedinta Biroului Politic National in care se va discuta propunerea de excludere a sa din partid, acuzand ca, "dupa statutul copiat de la PCR, poate fi exclus si daca are barba".

"Dupa statutul copiat de la PCR, pot sa ma excluda si daca am barba. Asa ca totul tine de bun simt si liberalism. E un examen pentru partid, se va dovedi daca L vine de la Liber. Daca nu, am sa le propun sa schimbe initialele in PNO, de la Obedient. Voi merge la BPN ca sa ma poata infiera. Sa se simta si ei cocosi peste un cotet daramat. Dar stiu ca Pilat din Deal a facut deja judecata", a declarat Bodea, pentru Agerpres.

Copresedintele PNL Vasile Blaga a precizat ca in cazul celor doi vor fi respectate procedurile.