Judecatoria Sectorului 1 a dispus trimiterea catre Curtea Constitutionala a exceptiei de neconstitutionalitate invocata de Clotilde Armand, care a candidat din partea USB pentru Primaria Sectorului 1, relateaza Agerpres.

Reprezentanta USB, care s-a clasat pe locul doi in alegeri, depusese o contestatie la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocand faptul ca un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.

"Am fost citata, de Judecatoria Sectorului 1, astazi (marti, n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu exceptia de neconstitutionalitate invocata de mine in contestatia depusa la Biroul Electoral de Sector si sunt foarte fericita sa va anunt ca judecatorul a dispus trimiterea catre Curtea Constitutionala a exceptiei invocate de noi. Adica, ne vom regasi in fata CCR pentru a explica faptul ca legea, asa cum este, nu permite o reprezentativitate buna in alegeri", a precizat Armand, intr-un mesaj video postat pe Facebook.

Ea a atras atentia ca este pentru a doua oara cand aceasta problema se gaseste in fata CCR. Prima data, cand argumentatia a fost sustinuta de jurnalistul Liviu Avram, cererea a fost respinsa deoarece el nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi. Pe de alta parte, reprezentanta USB a atras atentia asupra faptului ca in cazul in care CCR ii va da dreptate, efectele deciziei vor actiona doar pentru viitor.

"Aceasta exceptie nu este retroactiva, va fi pentru viitor, dar cum am spus deja, noi nu ne aflam intr-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile sa fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide sa foloseasca aceste alegeri odata asa, odata asa... numai cum le convine. Vreau sa faceti comparatie cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adica fara dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Va amintiti ca a fost o dezbatere imensa inainte de alegeri, dar dupa alegeri nu le mai pasa deloc", a spus Clotilde Armand.

Pe de alta parte, a mentionat ca tot in cursul acestei saptamani se va judeca si contestatia depusa de USB legat de cererea de renumarare a voturilor.

USB a cerut renumararea buletinelor de vot din 18 sectii din sectorul 1, apreciind ca in acestea ''s-a inregistrat o corelatie negativa puternic semnificativa'' intre procentajul voturilor nule si cele pentru candidata USB la Primarie, Clotilde Armand. Cererea a fost respinsa, pe 7 iunie, de Biroul Electoral de Circumscriptie, care a motivat ca USB i-au fost asigurate toate conditiile legale de reprezentare in cadrul procesului electoral si ca lipsa de diligenta a delegatilor USB nu poate fi imputata Biroului Circumscriptiei Electorale Nr. 1 - Sectorul 1.

Liderul USB, Nicusor Dan, a anuntat ulterior ca formatiunea va face o cerere de interventie principala in cadrul procesului prin care Judecatoria sectorului 1 urmeaza sa valideze rezultatele alegerilor locale si va solicita renumararea voturilor in cele 17 sectii.

Pe 9 iunie, Clotilde Armand a depus o noua contestatie la Biroul Electoral al sectorului 1, invocand faptul ca un primar ales de catre 10% din electorat nu poate fi reprezentativ. "De la inceput USB s-a pronuntat impotriva legii alegerilor locale intr-un singur tur", a scris reprezentanta USB, pe Facebook, la momentul respectiv.