Comitetul Executiv National al PSD a decis, la propunerea presedintelui Liviu Dragnea, sa nu propuna pe nimeni ca succesor al lui Valeriu Zgonea la sefia Camerei Deputatilor si sa se stabileasca in Biroul Permanent interimatul. Astfel, cel mai probabil functia va fi ocupata in continuare, pana la alegerile parlamentare din toamna, de deputatul PSD Florin Iordache, care este vicepresedinte al Camerei Deputatilor si care este in prezent presedinte interimar.

Liviu Dragnea cu liderii PSD Foto: Agerpres

Pe de alta parte, pe ordinea de zi de miercuri exista deja un punct privind votul pentru un nou presedinte. Dragnea a explicat insa ca nu exista niciun risc sa fie altcineva propus, pentru ca nu a existat o revocare a presedintelui, ci acesta si-a pierdut automat functia, asa ca ea apartine tot PSD.

"Nu consider ca acum aceasta functie este esentiala si merita atata patima, atatea discutii, atata dezbatere. Obiectivul meu si al intregului partid este sa castigam alegerile parlamentare. In aceste conditii am avut tot timpul asta in minte ca am nevoie de toti oamenii langa mine in campania electorala si nu numai, incepand de saptamana viitoare fiecare coleg in frunte cu mine va primi niste lucruri foarte clare de facut, actiuni foarte clare pe care ar trebui sa le intreprinda.

In acest sens, in ultima perioada, au fost vehiculate nume pentru aceasta functie - Victor Ponta, Rovana Plumb, Viorel Stefan, Florin Iordache, Mihai Tudose si altii. De toti acestia partidul are nevoie in teritoriu, in judete, sa discute cu oamenii nostri, sa-i ajute la organizare si in pregatirea alegerilor din toamna.

In aceste conditii, propunerea mea pentru colegii din CExN a fost sa nu facem nicio nominalizare pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, decizia noastra este sa mergem pana la finalul mandatului acestui Parlament cu un interimar care va fi desemnat de catre Biroul permanent al Camerei Deputatilor", a declarat Dragnea, la finalul reuniunii CExN, mentionand ca propunerea sa a primit un vot unanim.

Dragnea a adaugat ca "prietenia pentru Victor Ponta nu a incetat" si ca doreste ca de acum incolo si in campania electorala pentru parlamentare sa fie "acelasi om implicat in partid".

Dragnea a mai spus ca, in cazul victoriilor, "toata lumea trebuie sa bage capul in poza", insa in cazul unui esec este un singur responsabil.

De asemenea, in privinta motiunii de cenzura, s-a decis sa se dea un mandat lui Dragnea sa discute cu toti "partenerii" privind oportunitatea depunerii unei motiuni, potrivit unor surse din partid, care insa ar putea duce la declansarea alegerilor anticipate in octombrie, cu o luna inainte de alegerile la termen.

Dragnea a precizat la finalul reuniunii ca joi va discuta cu Calin Popescu Tariceanu, Daniel Constantin si Valeriu Steriu pentru a discuta oportunitatea alegerilor anticipate pentru romani cu o luna inainte. "Va fi o discutie pragmatica, realista, pentru ca nu punem noi guvernul" a spus Dragnea.

"Am cerut un mandat colegilor mei, explicandu-le ca, atunci cand vorbim de motiune de cenzura, trebuie sa intelegem si noi, si toti romanii, ca in momentul in care am depus motiune de cenzura si guvernul pica am ajuns la anticipate. In sensul asta, discutia trebuie sa o facem daca sunt oportune sau nu alegerile anticipate. Voi avea o discutie cu dl Tariceanu, cu Daniel Constantin, cu dl Vali Steriu si cu alti colegi, sa hotaram daca pentru romani, pentru tara, este bine sa ajungem la alegeri anticipate, daca alegerile anticipate, care se pot organiza cel mai devreme in toamna, in octombrie, doar cu o luna mai devreme de alegerile generale, sunt oportune sau nu. Sper sa avem aceasta discutie joi, asta am vorbit ieri cu dl Tariceanu, si daca vom ajunge la concluzie o sa va comunicam", a spus el.

***

Comitetul Executiv National al PSD s-a reunit in sedinta la Parlament, de la ora 14.00, pentru a discuta formarea de majoritati post-electorale in tara, dar si pentru a isi alege succesorul lui Valeriu Zgonea la sefia Camerei Deputatilor si oportunitatea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului.

Sedinta vine la o zi dupa ce PSD a reusit indepartarea lui Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, printr-o procedura care nu a necesitat revocarea lui. Mai multe, aici.

Astfel, PSD cauta inlocuitor, interimar fiind deputatul Florin Iordache, cel care are cele mai mari sanse sa ocupe aceasta functie si pe viitor, pana la toamna. Pe de alta parte, Victor Ponta a anuntat luni ca isi va depune candidatura, iar reactia lui Dragnea a fost ca nu ar fi trebuit sa faca acest anunt in presa inainte de a il face in interiorul partidului.

UPDATE 15.15 Decizie cu privire la sefia Camerei: PSD nu propune inlocuitor pana la toamna la alegerile parlamentare, iar Florin Iordache, care este vicepresedinte al Camerei, va asigura interimatul pana atunci.

Ponta: "Eu am zis foarte clar, candidez daca ma sustine Liviu. Liviu a venit cu propunerea sa nu fie nimeni." Intrebat cum sunt relatiile cu Dragnea, Ponta a raspuns: "Perfecte".

UPDATE 14.15:Dragnea, inainte de CEx: "Astazi, unii dintre noi trebuie sa dea un test de rabdare, de inteligenta, de maturitate si responsabilitate. La finalul intalnirii eu o sa le fac astazi o propunere pe care sigur o vor accepta". Dragnea a refuzat sa spuna jurnalistilor si despre cine este vorba.

Intrebare: A picat Ponta testul de rabdare si inteligenta?

Dragnea: "Vedem acum."

UPDATE 13.45 Victor Ponta inainte de sedinta, despre candidatura sa la sefia Camerei Deputatilor: "Daca domnul Dragnea ma sustine candidez, daca nu, pentru ca nu vreau sa ne certam in PSD. Odata a zis ca ma sustine, acum nu stiu ce a decis. Acum o luna dl Dragnea spunea ca ma doreste. Nu am de ce sa ma cert cu numeni pentru functii."

"La noi in partid, in general, cine si-a dorit o functie a expus aceasta dorinta in interiorul partidului. Maine, tot fiind chemati colegi la CExN pentru a discuta stadiul nou al negocierilor, sigur ca putem discuta si subiectul asta pe care il puteam discuta si in BPN. M-am abtinut in aceasta perioada sa spun pe cine as vedea la Camera Deputatilor, principalul motiv fiind ca vreau sa discut lucrurile astea in interior. Daca cineva si-a anuntat candidatura avem doua variante: ori ne aliniem toti fericiti in urma acestei dorinte, ori discutam in partid. Ar fi fost bine sa discutam in partid si dupa aia sa iasa in presa aceste dorinte si decizii. Daca au fost tinute lucrurile sub control din acest punct de vedere eu zic ca poate a fost bine. Rezultatele s-au vazut", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca exista o anumita suparare in PSD ca, incepand din prima zi de dupa alegeri, s-a discutat despre functia de presedinte al Camerei Deputatilor si nu despre rezultatele scrutinului din 5 iunie.

"Cand oamenii erau bucurosi, cu modestie, rezervati, dar destul de bucurosi, parca ar fi vrut ca macar doua - trei zile sa se vorbeasca despre rezultatul alegerilor locale, nu sa discutam despre cine va veni la Camera si despre motiunea de cenzura. Ar fi fost o pretentie amarata a pesedistului de rand. Am ajuns ca in fiecare zi sa vorbim despre aceasta functie ca si cum este functia de sef al Universului", a mentionat Dragnea.

Dragnea a declarat chiar ca lui i-ar fi rusine sa ocupe aceasta functie dupa Valeriu Zgonea si ca cel care o va face va trebui sa se sacrifice.

"Am fost intrebat daca vreau eu sa fiu presedinte al Camerei. Eu nu am fost niciodata orbit dupa o functie, nicio functie plina, nicio farama de functie. Eu, in continuare, cred ca este nevoie de foarte multi dintre noi in campania electorala, in teritoriu, in judete, in comune, in orase, langa colegii nostri, in discutia cu oamenii, nu aici. Eu nu as putea sa stau aici cu ciocanelul in mana si sa dau cuvantul domnului Cernea sau nu stiu carui alt specialist in proceduri, in Regulamente si in alte lucruri, in conditiile in care oamenii asteapta de la noi un Guvern serios, stabil, dupa alegerile parlamentare. In aceste conditii, toti cei care intr-adevar vor in mod real si sincer ca PSD sa castige alegerile parlamentare si simt ca au ceva de adus in plus vin in echipa de campanie, in conducerea echipei de campanie, pentru a sprijini lucrul asta. Am ajuns ca in fiecare zi sa vorbim despre aceasta functie ca si cum este functia de sef al Universului. Va spun ca din punctul meu de vedere aceasta functie are o importanta aproape de zero, fiind ocupata de Valeriu Zgonea, mie mi-ar fi rusine sa ocup aceasta functie dupa Zgonea", a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Ponta declara pe 23 mai ca nu isi doreste aceasta functie, adaugand insa ca "in viata nu faci numai ce-ti doresti".

Citeste si: Ponta s-a propus singur sef la Camera Deputatilor? Asta spune Dragnea?

In ceea ce priveste motiunea de cenzura, presedintele Liviu Dragnea a avertizat ca aceasta ar implica organizarea de alegeri anticipate, drept pentru care se impune o analiza.

"O motiune de cenzura implica sigur alegeri anticipate si noi acum evaluam sa vedem daca ajungerea sau declansarea alegerilor anticipate, care se poate intampla probabil in octombrie, ne mai poate ajuta cu ceva. Adica sa scurtezi mandatul guvenului cu o luna, avand un guvern cu puteri limitate, nu stiu daca este foarte bine. Discutam realist. Avem noi siguranta ca daca ii dam jos pe tehnocratii astia nu vine o varianta mai rea? Pentru ca nu desemnam noi prim-ministrul si nu avem in spate niste alegeri, ca sa poti spune la Cotroceni - asta e majoritatea, asta e omul pe care il propunem noi si il sustinem', a declarat Dragnea duminica seara, la Romania TV.

"Singurul lucru pe care il putem face - si asta analizam zilele astea - sa declansam alegeri anticipate. Este singura varianta posibila tinand cont de conjunctura reala din tara. Deci, eu sunt sigur ca, daca dam guvernul jos si mergem cu o propunere la Cotroceni, vom ajunge la anticipate, pentru ca ne va face niste propuneri pe care le vom pica si vom ajunge la alegeri anticipate. Acum evaluam, in aceste zile, daca aceasta varianta risca sa destabilizeze Romania, pentru ca cel mai important pentru noi, cei care trebuie sa decidem lucrul acesta, este ca Romania sa nu intre in instabilitate. Din momentul acela, avem de pierdut toti si atunci n-o sa mai vina nimeni la televizor si o sa-mi spuna ca am facut bine, toata lumea o sa ne ia cu pietre. Dar nu asta e important, ci sa nu aruncam tara intr-o aventura. Asta facem, dar nici nu mai pot in fiecare zi sa spun de ce ne gandim la asta - si chiar ne gandim cu seriozitate.

Si mie mi-ar fi usor sa spun, ca si altii, 'vrem motiune de cenzura' dar, in momentul in care ai rostit-o, trebuie sa se intample. Din acel moment intram intr-o aventura pe care nu o mai controlam noi, efectiv. Ceea ce va propune presedintele Iohannis nu va fi acceptat de noi pentru ca, daca intram pe drumul asta, inseamna ca noi invalidam ceea ce a propus. Daca va veni iar cu Dacian Ciolos, ceea ce e foarte posibil, daca va veni cu un alt tehnocrat celebru, extraordinar, de nu stiu unde, noi sa respingem", a adaugat presedintele PSD.

Victor Ponta a fost cel care a declarat in repetate randuri ca se impune motiune de cenzura, opinie pe care o impartasesc si alti lideri din teritoriu.