Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, luni, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, seful statului subliniind ca incurajeaza gestionarea cu prioritate a reformelor in domeniile justitiei si combaterii coruptiei, ameliorarea mediului de afaceri si administratiei, arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Cei doi inalti oficiali au discutat despre ansamblul relatiilor bilaterale, stadiul de aplicare a Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana, evolutiile interne din Republica Moldova si perspectivele de reglementare a dosarului transnistrean.

Presedintele Iohannis a reiterat sprijinul consecvent si substantial al Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, concretizat la nivel politic, dar si prin multiplele proiecte bilaterale de sustinere a procesului de reforma in spirit european. Presedintele Romaniei a subliniat in acest sens importanta continuarii sustinute de catre guvernul de la Chisinau a procesului de reforme interne din Republica Moldova, care sa aiba relevanta sporita pentru cetateni. Totodata, a evidentiat ca o astfel de conduita este de natura sa contribuie la consolidarea increderii in autoritatile de la Chisinau deopotriva in plan intern si extern, se arata in comunicatul citat.

Presedintele Klaus Iohannis a incurajat gestionarea cu prioritate a reformelor in domeniile justitiei si combaterii coruptiei, ameliorarea mediului de afaceri si administratia publica. De asemenea, Presedintele Romaniei a asigurat cu privire la sprijinul pentru integrarea economica a Republicii Moldova in Uniunea Europeana, inclusiv prin intermediul proiectelor energetice ce vizeaza conectarea Republicii Moldova la spatiul energetic european prin intermediul Romaniei.

La randul sau, presedintele Parlamentului Republicii Moldova a prezentat o evaluare a situatiei interne din tara sa, subliniind determinarea Guvernului de a continua efortul de reforma pe baza foii de parcurs asumate la inceputul anului, a sincronizarii actiunii guvernamentale cu cea de la nivelul Parlamentului, cu accent asupra reformei sistemului bancar, a reformei justitiei si in ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri. Domnul Andrian Candu a multumit in mod deosebit pentru sprijinul Romaniei in proiectul european, pentru ajutorul umanitar acordat recent de Romania si pentru proiectele bilaterale cu impact deosebit implementate de Romania in Republica Moldova, dand exemplul proiectului introducerii SMURD. In acest context, a reiterat condoleantele si regretele sincere pentru recenta pierdere de vieti din randul salvatorilor SMURD, subliniind emotia deosebita la nivelul intregii societati a Republicii Moldova declansata de acest accident tragic, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Cei doi inalti oficiali au avut si un schimb de opinii cu privire la evolutiile din dosarul transnistrean in contextul recentei reuniuni a formatului 5+2 de la Berlin, din 2-3 iunie 2016.