UPDATE Regulamentul Camerei Deputatilor, modificat asa incat Zgonea poate fi revocat. Scandal in plen: "Ce faceti astazi este un abuz pe care nu l-am vazut in viata mea de parlamentar"

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 8 iunie 2016, 10:57 Actualitate | Politic


Valeriu Zgonea
Foto: Agerpres
Modificarile aduse la regulamentului Camerei Deputatilor astfel incat Valeriu Zgonea sa poata fi revocat din functia de presedinte, schimbandu-se procedura de revocare, a provocat un intreg scandal miercuri dimineata in plen. Zgonea a acuzat un abuz din partea comisiei de regulament, invocand o serie de incalcari de regulament prin raportul intocmit de aceasta.

UPDATE 14.15: Modificarile la regulament au fost adoptate de plenul Camerei Deputatilor, cu 204 voturi pentru, unul împotrivă şi 88 abtineri (PNL anuntase ca se abtine - n.r.).

Presedintele Camerei a fost contrazis de la microfon de deputatul PSD Florin Iordache, care il acuza de faptul ca "subit l-a gasit grija" pe Zgonea de modificarile la regulament, tocmai pentru articolele care se refera la revocarea sa.

Daca trece la votul din plen, regulamentul se va modifica astfel incat revocarea presedintelui se va putea face la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, asa incat PSD va putea propune revocarea lui Zgonea, fostul sau presedinte executiv pe care l-au exclus.

O alta modificare foarte importanta insa lasa posibilitatea ca mandatul de presedinte sa inceteze de drept in situatia in care presedintelui i s-a retras sprijinul politic, situatie in care se afla Zgonea, care a fost exclus din PSD.

Vezi aici raportul Comisiei de regulament cu modificarile aduse

Redam mai jos principalele prevederi referitoare la procedura de revocare:

Art. 21 alineatul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor si a celorlalti membri ai Biroului Permanent inceteaza inainte de expirarea mandatului, ca urmare a revocarii in conditiile prezentului regulament sau, incetea de drept in urmatoarele situatii:

¬.
d) in caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32 alin (3) din Legea nr. 96/2006, la data informarii plenului Camerei Deputatilor despre inceterea de drept a calitatii de membru al Biroului Permanent."

Art. 26 de modifica:

"Presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat inainte de expirarea mandatului, cu votul majoritatii deputatilor prezenti, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret si se exprima prin bile. Propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar care l-a propus si caruia ii apartine functia de presedinte al Camerei Deputatilor."

Scandalul din plen:

"Pentru prima data  in 16 ani de cand sunt in parlament discutam un raport al comisiei de regulament la o initiativa care nu exista si nimeni nu poate sa explice cine sunt initiatorii, cand si daca a ajuns in Biroul Permanent. Proiectul care a intrat direct in camera deputatilor si a fost pus pe ordinea de zi fara sa i se gaseasca initiatori in trei saptamani paote in cel mai rau caz sa fie retrimis la comisie, care are drept de initiator" a explicat Zgonea, invocand o serie intreaga de articole incalcate de comisia de regulament.

Vezi aici toate argumentele detaliate ale lui Zgonea, trimise inca de marti biroului permanent


"Va spun un lucru foarte trist: nici pe vremea PDL-ului nu am vazut un asemenea abuz si o asemenea incalcare a regulamentului Camerei Deputatilor. Dar decizia intotdeauna apartine plenului, dar se creeaza un precedent extrem de periculos - o comisie sa faca raport la o lege fara sa existe initiativa parlamentara," a continuat el.

La randul sau, deputatul UDRM Marton Arpad, membru in comisie, a incercat sa explice ca Zgonea nu are dreptate, intrucat comisia a fost sesizata de Biroul Permanent pentru a modifica regulamentul pentru sistemul de vot electronic, proiect la care s-au adus si alte modificari. 

Zgonea a revenit: "Care este proiectul de hotarare si cine l-a propus ca dvs sa faceti raport? Nu confundati lucrurile. Ce faceti astazi este un abuz pe care nu l-am vazut in viata mea de 16 ani de parlamentar."

A luat apoi cuvantul Florin Iordache, PSD, vicepresedinte al Camerei si membru in Comisia de regulament. "Comisia de regulament a fost sesizata in mod regulamentar iar in dezbaterile din comisia de regulament s-au facut o serie de amendamente aduse de membri din comisia de regulament. Pe dl deputat Zgonea il deranjeaza tocmai acele articole care vizeaza modificarea procedurii de revocare a presedintelui. Subit l-a gasit grija pe dl deputat Zgonea acum cand putem modifica regulamentul sa il punem in acord," a spus Iordache. 

Zgonea a anuntat apoi ca nu va mai conduce sedinta de plen si i-a cerut lui Iordache sa o faca. "Eu nu pot sa conduce o sedinta care are pe ordinea de zi o intiativa care incalca regulament o sa va rog pe dvs dl Iordache care sunteti asa de vehement sa conduceti aceasta sedinta in care ii propuneti plenului Camerei Deputatilor sa incalce atat de grav regulamentul."

De precizat ca Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, este cel care ar putea fi propus de PSD sa ii ia locul lui Zgonea.

Proiectul de hotarare a fost adoptat pe articole si va fi supus la vot la ora 13.30.

Intr-o declaratie acordata presei, Zgone a amenintat ca va utiliza toate caile legale, inclusiv un atac la Curtea Constitutionala.

"Imi voi utiliza toate caile legale pe care le am ca astfel de lucruri sa nu se intample in Parlamentul Romaniei, inclusiv un atac la Curtea Constitutionala. Se incalca flagrant Constitutia, legislatia si Regulamentul Camerei. Ganditi-va ce s-ar intampla daca Comisia juridica sau Comisia pentru agricultura ar face un raport la o lege fara sa fie o initiativa legislativa. Noi avem un raport la un proiect de hotarare care nu exista", a spus el.

Intrebat daca nu este "jenant" jocul politic de revocare din functie, el a raspuns: "Este jenant in momentul in care vezi ca intr-o societate sunt atat de multe lucruri de facut si un grup politic parlamentar redutabil, puternic este disperat sa modifice orice lege ca sa puna mana pe o functie. Eu nu vreau decat un singur lucru: daca procedurile sunt legale puteau sa ma schimbe si acum trei saptamani, dar v-am demonstrat ca nu sunt in stare sa faca si o procedura legala si tot ce fac e sa treaca cu tavalugul."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7762 vizualizari

 • +34 (38 voturi)    
  Așa se întâmplă (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:09)

  Un cititor [utilizator]

  dacă nu știi istorie. Dacă dl. Zgonea ar fi citit istoria partidului comunist (de la noi sau de aiurea) ar fi știut ce-i așteaptă pe cei care se bagă slugă la necuratul. Asta e! La seral se vede treaba că nu se pune accent pe astfel de informații.
 • +36 (48 voturi)    
  Serios? (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:12)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Nu ai mai vazut asemenea abuz?
  Lovitura de stat din 2012 cu suspendarea presedintelui iti spune ceva?
 • +25 (31 voturi)    
  Sa lasam PSD sa ne subjuge (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:12)

  dexpropriat [utilizator]

  Tara asta se duce dracu, o sa ajungem sa plecam din Romania inot pe dunare, daca nu nu impusca Securitatea PSD-ista pana pe malul celalalt. Devenim sclavii penalilor, fratilor!
 • +26 (34 voturi)    
  cum nu? (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:15)

  Mawrkuss [anonim]

  L-ai vazut in 2012 la referendumul de demitere.
 • +29 (33 voturi)    
  Ceva e foarte dubios (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:19)

  _CK_ [utilizator]

  Eu n-am înțeles deloc până acum de ce Dragnea vrea să îl schimbe pe Zgonea. Cumva Zgonea nu vrea sa mai fie părtaș la mârșăviile PSD-ului ? Iar acum, hoții și penalii încearcă să scape de el ? "Ce atâta corectitudine din partea lui Zgonea, să-l dăm jos. Nu ascultă de PSD? ". Într-un mod ciudat, empatizez cu Zgonea
  • +7 (7 voturi)    
   Exact! (Miercuri, 8 iunie 2016, 16:35)

   Radu I [utilizator] i-a raspuns lui _CK_

   Domnul Zgonea s-a opus în repetate rânduri la „mârșăviile PSD-ului”, ultima dintre ele fiind încercarea (eșuată, din fericire) de a măcelări, după bunul plac, Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Modificări care i-ar ajuta pe penalii cărora li se apropie funia de gât (Ponta, Tăriceanu, Șova&compania. Disperare mare, monșer!
   Curaj, domnule Zgonea, nu vă lăsați călcat în picioare!
 • +15 (21 voturi)    
  EHEI, ”MAESTRE” ! (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:19)

  pointless man [utilizator]

  Poate că acuma vei afla că, atunci cînd începi să încalci legea, ÎNTOTDEAUNA se va găsi unul mai al dracului decît tine care să-ți tragă pămîntul de sub picioare.

  Numai că vei afla DEGEABA:
  - o dată fiindcă nu ești prea deștept (altfel ai fi tras concluziile demult)
  - a doua oară fiindcă majoritatea românilor sînt asemenea ție și te vei strecura nevătămat într-o funcție anonimă și bine plătită.
 • +22 (24 voturi)    
  Bun... (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:19)

  AK-47 [utilizator]

  Si daca se dovedeste ca este un abuz al deputatilor, pe astia cine ii leaga? In fata cui raspund cei care fac un abuz de acest fel?
  Intreb pentru ca nu stiu.
  • +7 (9 voturi)    
   in fata nimanui.. (Miercuri, 8 iunie 2016, 13:25)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui AK-47

   ..pan ce si Justitia are nevoie de aprobare idn partea deputatiolor/senatorilor sa inceapa investigatiile pentur un alr deputat/senator..

   So.. Multumim alegatorilor psd-pnl-pmp-alde-usl-pdsr-fsn-pcr.

   Ati realizat visul de aur al epocii de aur..!
 • -11 (19 voturi)    
  bottom line... (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:25)

  demaGOGU [utilizator]

  ....zgonea si-a pierdut sprijinul politic: in democratura asta echivaleaza cu pierderea functiei politice.
  • +3 (7 voturi)    
   In ce democratie ? (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:21)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Punerea lui in functie nu a fost un act de vointa ci rezultatul unui vot al tuturor partidelor, vot pe baza regulamentelor, legilor si constitutiei. Dovada acestui faprt e ca infractorii psd trebuie sa schimbe regulamente pentru a-l schimba.
  • +3 (7 voturi)    
   In "democratura" (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:34)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Legile si regulamentele nu se schimba fiindca trebuie schimbat un om sau trebuie pus un alt om.
   Asta nu e democratie cu cleptocratie.
 • +28 (28 voturi)    
  Cel mai simplu (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:30)

  Soljenitin [utilizator]

  Cel mai simplu, să se dea lege cu un singur articol şi să fie formulată astfel încât sa priceapă şi electoratul PSD:

  "Art. 1: Contează decât ce zice domnu Liviu Dragnea sau domnu C.A.P. Tăriceanu. Ce zice ei este lege"

  Gata, problemă rezolvată.
  • +10 (12 voturi)    
   super tare.. (Miercuri, 8 iunie 2016, 13:26)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   ...acel "decat" :))!
 • +22 (24 voturi)    
  Remember 2012 (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:31)

  Trojan.H [utilizator]

  Mai tine minte Valerica cum a ajuns pe scaunul de presedinte al Camerei in iulie 2012?
  Ce naste din lovituri de stat, lovituri de stat haleste.
 • +22 (24 voturi)    
  Ba ai mai văzut (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:37)

  OzzyO [utilizator]

  Ai uitat zilele de glorie din iunie 2012? Doar că atunci nu te-a interesat, erau cu un scop nobiil abuzurile.
 • +12 (14 voturi)    
  E nu (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:43)

  mitg [utilizator]

  Cand l-ati revocat pe Geoana, pe
  Roberta sau pe Vasile, oare cum a fost?
  • +3 (5 voturi)    
   da (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:31)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Da asa e.a uitat proverbul Ce tie nu iti place altuia nu ii face. Asa ca a uitata cand a schimbat pe Blaga, pe Roberta. Totul se plateste domnule Mihai Viteazul zis si Zorro.
 • +6 (8 voturi)    
  tractorul cu noua vieti (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:49)

  CorneliuToca1 [anonim]

  dar probabil ai vazut totusi in viata anterioara celei de parlamentar. Doar de-aia te-ai bagat in politica, sa nu mai fi abuzat. Iaca, nu merge.
 • +25 (25 voturi)    
  Lui Zgonea ii reamintim o replica de-a sa (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:51)

  Sparafucile [utilizator]

  Care replica ? " Poa' sa vina si mama Curtii Constitutionale " . Rostita in 2012 la schimbarea prin forta a omoloagei sale de atunci , Roberta Anastase , tot prin ignorarea regulamentelor Camerei . De ce se mira acum ca banda de gangsteri cu care s-a inhaitat atunci nu si-a schimbat stilul ?
 • +21 (21 voturi)    
  Mai Zgonea ! (Miercuri, 8 iunie 2016, 11:57)

  taticutu [utilizator]

  Mai
  Zgonea, cum ti-ai permis tu sa spui ca nu e normal ca un condamnat penal sa fie si conducator de partid, si nu orice partid, ci cel mai mare ???
  Sa parasesti imediat randurile noastre !
 • +1 (7 voturi)    
  lasand deoparte.. (Miercuri, 8 iunie 2016, 13:29)

  akillies [utilizator]

  ..amuzamentul situatiei.. eu as fi putin mai atent al masinariile psd-pnl-..pcr.
  Posibil sa avem in zgonea unnou oprescu, dar pe functii mai inalte... un "independent" care are rol de "iepuras" sau de pacalire a alegatorilor anti-sistem...

  Totul suna, se simte, miroase a blat.. foarte puternic!
  • -1 (1 vot)    
   tractoristul tehnocrat (Miercuri, 8 iunie 2016, 16:43)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   Corect, el fiind tehnocrat prin meserie, si acum si independent, fiindca nu mai e in psd, inseamna ca e o propunere valabila de prim-ministru. Un fel de primar oparescu al Guvernului.
 • +4 (8 voturi)    
  wow.... (Miercuri, 8 iunie 2016, 14:29)

  liviu_ [utilizator]

  deci lucrurile sunt clare...
  daca iese psd la toamna s-a temrinat.... dragnea o sa-l faca mandru nu numai pe ceausescu... ci pe lenin, stalin etc...
 • -1 (1 vot)    
  a primit și a treia cizmă... (Miercuri, 8 iunie 2016, 14:36)

  IancuJianu [utilizator]

  ...după cele 2 de la înscăunare. În buna traditie comunistă...
 • +5 (7 voturi)    
  PNL ul apare din ce in ce (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:19)

  Bogdan_100 [utilizator]

  ca partenerul confuz si ametit al unui infractor ce vrea sa-si impuna toate nelegiuirile. Cand se vor trezi va fi prea tarziu pentru ei. Ce inseamna abtinerea de la un vot privind modificarea unui regulament ? penibil !
 • +3 (3 voturi)    
  Pleaca Valeriu, intra ca sulfa Valer la C.C. ! (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:37)

  Plagarus [utilizator]

  Inca un " struz " PSDist in C.C
 • +4 (6 voturi)    
  facem legi si reguli pe care le stricam (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:45)

  jackalphonse [utilizator]

  ...dupa cum dicteaza interesul.
  A...mai si platim maimutoii care si regleaza conturile modificand regulile...
  Una peste alta, au si pensii speciale.
 • +2 (4 voturi)    
  Zgonea face figura de Lucretiu Patrascanu (Miercuri, 8 iunie 2016, 15:56)

  Susufler0 [utilizator]

  al comunistilor din deceniul 5 al secolului trecut !

  PS. Deci e o figura revoluta.

  PPS. Dar cred ca, spre deosebire de Patrascanu, el are oarece masterate si o sa ajunga sa-si manance linistit pensia pana la adanci batraneti !

  PPPS. Si-am incalecat pe-o sa/ Si v-am spus poveste-asa !
 • +2 (2 voturi)    
  USL exista!!!!!!!! (Miercuri, 8 iunie 2016, 16:28)

  Sthelian [utilizator]

  PNL se abtine....
 • 0 (4 voturi)    
  Asa ... (Miercuri, 8 iunie 2016, 16:57)

  vitan.sandu [utilizator]

  ... merita PSD! Pentru ca acest zgonea trebuia sa nu aiba nici o sansa de a ajunge macar parlamentar, dar mite al treilea om in stat! Primitiv ca si gandire, un tip de activist pcr de mana a treia, al nu s-ar fi calificat decat, cel mult, pentru secretar pcr intr-o sectie de productie. Si totusi psd-ul l-a facut al treilea om in stat. Acuma, iata nu vrea sa se lase dus nici cu forta.
  • 0 (0 voturi)    
   @vitan sandu (Joi, 9 iunie 2016, 17:48)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   PSD l-a facut "al treilea" tocmai pentru ca PAREA exact cum l-ai descris tu.

   Intre timp Zgonea a inceput sa gandeasca si atunci baietii si-au zis,hai sa-l dam jos pe asta si sa punem unul mai prost ca noi de prosti avem nevoie!!
 • +4 (4 voturi)    
  OH. (Miercuri, 8 iunie 2016, 17:13)

  letsoc [utilizator]

  Dictatura si Minciuna ( prietene de-o viata ) s-au dus la bal mascat . Prima poarta masca Democratiei , cea de a doua poarta masca Justitiei ( legata doar la un ochi ) . Cu stima , NC .
 • +3 (3 voturi)    
  in 2012 au schimbat regulamentul in timpul (Miercuri, 8 iunie 2016, 17:32)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  jocului pt. a-si pune omul din partid, acum schimba iarasi regulamentul ca sa-l schimbe pe toa'su zgonea cu un alt tovaras.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by