Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a trimis marti o scrisoare Biroului permanent in care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotararii de modificare a Regulamentului, prin care poate fi revocat mai usor din functie, afirmand ca aceasta este ilegala, informeaza Agerpres.

"Am inaintat Biroului permanent un document in care am cerut Comitetului liderilor sa scoata de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, incalca cateva zeci de articole ale Regulamentului si genereaza un precedent extrem de periculos pentru democratia din Romania. Nu a existat o initiativa legislativa careia sa ii fie asimilat proiectul de hotarare de modificare a Regulamentului Camerei (hotararea prin care se modifica articolul privind revocarea presedintelui Camerei Deputatilor - n.r.).

"Mai pe romaneste, in fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun initiator, nicio comisie parlamentara nu l-a initiat, niciun grup de parlamentari nu a initiat aceasta hotarare de modificare a Regulamentului", a explicat Zgonea.

El a adaugat ca secretarul general al Camerei Deputatilor are obligatia sa identifice cum a aparut pe ordinea de zi, intr-un document oficial, timp de cateva saptamani consecutiv, un document care nu respecta prevederile legale.

"Grav este ca cel care astazi este gardianul respectarii Regulamentului, adica Comisia pentru Regulament, a trimis un raport sub semnatura presedintelui catre Biroul permanent, acest raport nespecificand cine sunt initiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotarare respecta aceleasi proceduri pe care le respecta un proiect de lege - initiatorii pot fi o comisie parlamentara sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie sa fie trimis sub semnatura initiatorilor catre Bp, care il inregistreaza, stabileste o perioada pentru amendamente, daca sunt avize de la alte comisii si o perioada de depunere a raportului. Aceste trei obligatii nu au fost indeplinite", a aratat Zgonea.

Zgonea a spus ca solutia pentru indreptarea acestei greseli este ca raportul de la Comisia pentru Regulament sa se intoarca la comisie, aceasta sa si-l asume, sa vina cu o initiativa legislativa pe care sa o depuna la Bp si in 7 - 8 - 9 zile sa refaca proiectul de raport care sa respecte pe forma Regulamentul.

El a adaugat ca majoritatea celor care au fost demisi sau revocati dintr-o functie publica printr-o ilegalitate au castigat procese in contencios administrativ.

"Aici discutam despre Parlamentul Romaniei care trebuie sa fie exemplu de bune practici in respectarea legislatiei. Consider ca a fost o neatentie a Comisiei pentru Regulament, tinand cont de faptul ca au fost in campanie electorala si nu au vazut, desi sunt oameni cu foarte multa expertiza in acea comisie si trebuie sa stie acest lucru", a incheiat el.