​Doi alegatori s-ar fi plans ca ar fi primit buletine de vot gata stampilate la o sectie de votare din cartierul bucurestean Ferentari, insa momentan nu s-a confirmat vreo posibila frauda electorala, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Bucuresti, Bogdan Ghebaur. Un observator independent care a fost dupa incident la fata locului a declarat ca ar putea fi vorba despre eroare umana, dar nu este exclusa nici tentativa de frauda prin metoda "suveica".

Alegeri localeFoto: Hotnews

Scandalul s-a petrecut duminica, dupa-amiaza, la sectia de votare 843 de la Scoala Generala 136, din sectorul 5.

Contactata de HotNews.ro, vicepresedinta sectiei, Gabriela Anghel, a relatat ca doua persoane au iesit din cabinele de votare si au reclamat la biroul de sectie ca buletinele de vot pentru Consiliul Local Sector 5 erau gata stampilate pe caseta PNL.

In urma acestui incident, o alegatoare a reclamat ca presedinta de sectie, Mihaela Zugravescu, le-ar fi inamant celor doi alegatori buletinele de vot gata stampilate, insa vicepresedinta Anghel ii ia apararea "sefei" sale din sectie: "Buletinele de vot nu au parasit deloc sectia, persoanele care au reclamat au iesit cu ele stampilate din cabinele de vot. A venit Politia au facut proces-verbal".

La randul sau, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Bogdan Ghebaur, a declarat, pentru HotNews, ca politistii au fost sesizati de catre o candidata care era pe lista unui partid, pentru Consiliul Local Sector 5.

Din ceea ce reclamanta a declarat Politiei, doi alegatori au primit buletine de vot, au intrat in cabine , dupa care au iesit nemultumiti si au aruncat pe masa presedintei de sectie buletinele pentru Consiliul Local, exclamand ca erau deja stampilate cu "VOTAT".

Si Ghebaur cofirma ca buletinele de vot incriminate nu ar fi parasit sectia de votare.

"Nu s-a iesit cu buletinele din sectie. Dar sesizarea s-a facut la 10-15 minute, ceea ce e un timp indelungat, avand in vedere ca au mai trect persoane" - a spus purtatorul de cuvant al Politiei Bucuresti.

Diana Voicu, observatoare din partea Initiativei Romania si a Freedom House, care a ajuns, dupa incident, la sectia de votare din Ferentari, a strans o serie de informatii de la observatorii prezenti acolo si de la membrii biroului de sectie.

Potrivit informtiilor stranse de ea, incidentul s-ar fi petrecut in 4 pasi:

  • 1. Presedinta sectiei de votare, Mihalea Zugravescu, a tinut toate buletinele de vot pe masa ei. "Practica normala este sa se imparta un numar de buletine de vot fiecarui membru al sectiei de votare, pentru eficientizarea distribuirii lor catre alegatori, mai departe".   
  • 2. In Bucuresti, alegatorul primeste 4 buletine de vot: pentru primarul general, Consiliul general, primarul de sector si pentru consiliul local de sector. Probema este ca, aici, in momente de aglomeratie, doi alegatori, care s-au succedat la un anumit interval de timp, au primit 5 buletine de vot in loc de 4.
  • 3. Dupa ce si-au stampilat buletinele de vot primite, cei doi alegatori au constatat in fata celor 4 urne ca aveau cate un buletin de vot pentru consiliul local in plus . Ei au anuntata acest lucru predand buletinele pe care le aveau in plus la presedinta de sectie.
  • 4. Presedinta de sectie a luat buletinele in plus de la alegatori si le-a pus in teancul de buletine de vot goale pe care le impartea urmatorilor alegatori. Nimeni nu a verificat insa daca cele doua buletine pentru Consiliul Local Sector 5 - provenind de la cei doi alegatori care primisera cate unul in plus - fusesera stampilate sau nu de catre respectivii votanti. Asa se face ca s-a creat posibilitatea ca cele doua buletine sa fi ajuns gata stampilate la algatorii care au reclamat acest lucru.

In uma incidentului, presedinta sectiei de votare 843 a ramas sa dea o serie de declaratii politistilor, intr-o alta sala din Scoala 136.