Astazi au loc alegerile locale, in care peste 18.000.000 de romani (numarul real de romani aflati in tara e mult mai mic din cauza migratiei) sunt asteptati la vot pentru a-si alege primarul si reprezentantii in consiliile locale si judetene. Alegerile, organizate intr-un singur tur, sunt primele dupa tragedia din Colectiv care au dus la caderea Guvernului. De rezultatul alegerilor depinde si depunerea unei eventuale motiuni de cenzura, dar si pozitionarea partidelor in cursa pentru alegerile parlamentare din noiembrie.

Urmareste LIVETEXT pe HotNews.ro principalele evenimente ale zilei:

21:00 Pana la ora 21 au votat 8.872,217 persoane, reprezentand 48,42% din populatie,potrivit BEC

Giurgiu, fruntas, Bucurestiul, codas.

Cea mai mare prezenta la vot s-a inregistrat in Giurgiu unde au votat 63.24 %

Cea mai mica prezenta s-a inregistrat in municipiul Bucuresti (33.31%- 595.395 persoane)

vezi prezenta la vot pe fiecare judet

20:56 Victor Ponta: Am stat la coada sa votez. Sunt suparat ca nimeni nu mai transmite cozile cum le transmitea in 2014

20:30 Pana la ora 20.30 votasera 8.699.398 de persoane, adica 47,48% dintre alegatori

In Bucuresti, prezenta era de 32.10%

20:01 Pana la ora 20.00 votasera 8.454.067 de persoane, adica 46,14% dintre alegatori

In Bucuresti, prezenta era de 30.65%. La mai multe sectii din Capitala au fost raportate mici cozi de asteptare.

19:23Cincizeci de buletine de vot din comuna Horea, judetul Alba, descoperite la Targu Mures

19:01 Pana la ora 19.00 votasera 7.844.888 de persoane, adica 42,82% dintre alegatori / In Bucuresti, prezenta era de 27,66%

18:02 Adrian Sarbu a pus stampila de vot in palma.

"Nu ma reprezinta, le-am aratat. Chiar daca ei sunt multi, eu sunt singur. Dar exist" a scris Adrian Sarbu pe pagina sa de Facebook, in mesajul care insoteste fotografia.

18:01 Pana la ora 18.00 votasera 7.154.395 de persoane, adica 39,05% dintre alegatori

17.20 Gorj: Presedinta unei sectii de votare din Jupanesti, amendata pentru ca a insotit in cabina de vot o persoana cu dizabilitati

Presedinta unei sectii de votare din localitatea Viersani, comuna Jupanesti, a fost amendata de catre politisti dupa ce a insotit in cabina de vot o persoana cu dizabilitati, au declarat surse din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Gorj, citate de Agerpres. Potrivit acestora, presedinta sectiei ar fi trebuit sa ii solicite votantului sa isi aleaga o alta persoana din comisia de votare care sa il insoteasca in cabina. Amenda in astfel cazuri este cuprinsa intre 600 si 1.000 lei.

17:01 Pana la ora 17.00 votasera 6.452.424 de persoane, adica 35,2197 % dintre alegatori. La ultimele alegeri locale, prezenta la ora 17.00 a fost de 39,01%.

La Bucuresti, prezenta era de 22,2%, fata de 28,99% la precedentele alegeri locale

16.45 Nereguli la vot sesizate de Centrul pentru Studiul Democratiei din Cluj-Napoca: observator agresat, observatori intimidati si turism electoral

16:30 Galati: Proces de vot intrerupt o ora intr-o sectie de votare

Procesul de vot la sectia nr. 3 de la Scoala nr. 28 din municipiul Galati a fost intrerupt timp de o ora, dupa ce un alegator a sesizat ca in dreptul numelui sau de pe lista electorala se afla o semnatura care nu ii apartinea, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Municipal (BEM) Galati, Cristian Gasca.

Potrivit acestuia, presedintele sectiei de vot a intrerupt votul, pentru a se verifica daca numarul de buletine de vot distribuite corespunde cu numarul alegatorilor care au votat si au semnat pe listele electorale.

Dupa numaratoare s-a constatat ca in locul unui singur alegator a semnat un alt alegator, dintr-o eroare.

Dupa inregistrarea situatiei intr-un proces verbal, votul a fost reluat.

16.05MAI: 272 de sesizari privind savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni, pana la ora 15.30

16:01 Pana la ora 16.00 votasera 5.789.425 de persoane, adica 31,7% dintre alegatori

15.45 Botosani: Un candidat, anchetat dupa ce ar fi intrat in cabina de vot alaturi de tatal sau

Biroul Electoral de Circumscriptie (BEC) din comuna Blandesti din judetul Botosani a sesizat, duminica, Inspectoratul Judetean de Politie, dupa ce unul dintre candidati l-a insotit in cabina de vot pe tatal lui. Incidentul a avut loc la sectia de votare din localitatea Cerchejeni, acolo unde primarul in exercitiu, Eugen Ciobanu, care este si candidat pentru un nou mandat, si-a insotit tatal in cabina de vot.

"Solutionarea plangerii este de competenta Politiei. Noi am directionat plangerea catre Politie", a declarat pentru Agerpres presedintele BEC, Nicoleta Landea.

Potrivit Legii 115/2015 privind alegerea autoritatilor publice locale, "prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa". Actul normativ prevede ca "alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare, in scopul de a-l ajuta, un insotitor ales de el", insa "acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor".

15.05 Brasov: O femeie de 72 de ani, membra in biroul unei sectii de votare, cercetata pentru frauda electorala

O femeie in varsta de 72 de ani, membra in biroul unei sectii de votare din Predeal, este cercetata pentru frauda electorala dupa ce, printre hartiile de pe masa la care lucra, a fost gasit un buletin de vot stampilat pe numele unui candidat la primaria orasului.

"Femeia este reprezentanta unui partid politic in sectia de votare nr. 242 din Predeal. Printre hartiile de pe masa la care lucra s-a descoperit un buletin de vot stampilat pe numele unui candidat la functia de primar al Predealului", a declarat pentru Agerpres Claudiu Petra, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Judetean (BEJ) Brasov.

Femeia a fost audiata de politisti, iar cazul a fost preluat de catre un procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, au precizat pentru Agerpres surse din Inspectoratul de Politie Judetean.

15:01 Pana la ora 15.00 votasera 5.180.637 de persoane, adica 28,2779% dintre alegatori

14.20Noi incidente la vot raportate de observatorii Expert Forum: sectii dezorganizate, presiuni asupra alegatorilor si observatorilor, materiale de slaba calitate

14.15 Timis: Dosar penal pentru tentativa de frauda la vot, in Deta

Un alegator s-a ales cu dosar penal pentru tentativa de frauda la vot, dupa ce a vrut sa introduca in urne, la o sectie de votare din Deta, cinci buletine de vot, in loc de trei.

"Un membru al comisiei, din neatentie, a dat cinci buletine de vot unui alegator. Cand a iesit din cabina, comisia a sesizat eroarea si a anulat patru buletine, dupa care i-a inmanat alte doua buletine ca sa-si exercite dreptul electoral. La inceput, s-a considerat ca a fost o eroare a unui membru al comisiei, dar s-au extins cercetarile si procurorul a dispus sa se intocmeasca in cauza dosar penal pentru tentativa de frauda la vot, pe numele alegatorului", au declarat pentru Agerpres reprezentanti ai Politiei Timis.

14.02 Pana la ora 14.00 votasera 4.578.666 de persoane, adica 24,97% dintre alegatori.

13.38Teleorman: Candidatul Partidului Romania Unita la Primaria Alexandria lipseste de pe buletinul de vot, sustin reprezentantii partidului

13.35 Vaslui: Ziarist cercetat penal, dupa ce si-a fotografiat buletinul de vot si l-a postat pe o retea de socializare

13.15 Buletine de vot din Brasov, depistate la o sectie de votare din comuna suceveana Adancata

Mai multe buletine de vot din judetul Brasov au fost depistate la o sectie de votare din comuna suceveana Adancata, cel mai probabil din cauza faptului ca tipografia din Savinesti-Neamt, care a tiparit aceste tipizate pentru judetele Suceava si Brasov, a trimis din greseala aceste buletine de vot, relateaza Agerpres.

Potrivit prefectului de Suceava, Constantin Harasim, mai multe buletine de vot din judetul Brasov au fost depistate, duminica, printre buletinele de vot pentru comuna suceveana Adancata. Prefectul a declarat ca pentru judetul Suceava au fost tiparite peste 1,8 milioane de buletine de vot, subliniind ca nu toate acestea au putut fi verificate de angajatii Prefecturii, dar trebuia verificate de presedintii sectiilor de votare. Potrivit acestuia, buletinele de vot care nu sunt conforme trebuie anulate.

13.10Carmen Iohannis a fost la urne la Sibiu, fara seful statului, care este asteptat sa voteze in Capitala.

13.05 MAI: 120 de sesizari privind savarsirea unor posibile contraventii sau infractiuni la alegerile locale, pana la ora 12.30

13.02Pana la ora 13.00, potrivit statisticii in timp real a BEC, se prezentasera la vot 3.874.875 de alegatori, adica 21,15% dintre cele 18.320.473 de persoane aflate pe listele electorale.

12.46Dupa 26 de ani, alegerile pica tot in Duminica Orbului

12.35 Dosar penal pentru presedintele sectiei de votare din Medgidia

Oamenii legii au intocmit dosar penal pentru presedintele unei sectii de votare din Medgidia, judetul Constanta, au declarat pentru Agerpres oficiali din politie. Potrivit acestora, presedintele sectiei de votare este acuzat de neglijenta in serviciu pentru ca ar fi plecat acasa, sambata noaptea, cu stampila.

12.30 Proces electoral suspendat la o sectie de votare din Targu Mures

Loctiitorul presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie numarul 1 Targu Mures, Robert Tunsu, a declarat duminica, pentru Agerpres, ca a fost suspendat procesul electoral la sectia de votare numarul 4 din municipiu, dupa ce s-a reclamat ca o persoana ar fi avut mai multe buletine de vot pentru primar.

Robert Tunsu a aratat ca procesul de votare este suspendat circa 20-30 de minute, timp in care reprezentantii sectiei de votare trebuie sa numere buletinele de vot neutilizate, precum si persoanele care au votat, astfel incat sa se stabileasca daca intr-adevar au fost utilizate sau nu buletine de vot in plus.

Sesizarea a fost depusa de PSD Mures.

12.05 Pana la ora 12.00 votasera 3.086.432 de cetateni, reprezentand 16,85% din toatalul persoanelor cu drept de vot.

11.45 Un barbat, care a facut scandal in fata BEC, dus la Sectia 10 de Politie

Un barbat in varsta de 27 de ani a fost dus la Sectia 10 de Politie dupa ce a facut duminica scandal in fata sediului Biroului Electoral Central, relateaza Agerpres. Potrivit Politiei Capitalei, acesta a fost incatusat si dus la Sectia 10, fiind acuzat de tulburarea linistii si ordinii publice.

De asemenea, a fost solicitata ambulanta in vederea internarii acestuia la Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", barbatul fiind banuit ca ar avea afectiuni psihice.

11.32 Procesul de votare in cele sapte sectii din Vernesti, judetul Buzau, a fost reluat, anunta Biroul Electoral Central.

Agerpres aminteste ca procesul electoral a fost suspendat duminica dimineata de catre BEJ Buzau la circumscriptia nr. 82 Vernesti, din cauza unor erori pe buletinele de vot.

Presedintele BEJ Buzau, judecatorul Aurel Pusca, a declarat pentru Agerpres ca a decis "suspendarea votarii intr-un timp util intrucat pe acelasi buletin de vot erau trecuti candidatii la primarie si la Consiliul Local". "Am decis suspendarea votarii impreuna cu dl. prefect si speram retiparirea de urgenta a buletinelor", a spus acesta.

Procesul de vot a fost suspendat in sapte sectii de la Vernesti, judetul Buzau.

11.19Predoiu: Sper ca va urma o perioada insorita pentru Bucuresti, dupa o perioada cu umbre si necazuri

11.12Traian Basescu: Sper ca la aceste alegeri electoratul va elimina partidele si candidatii care au dosare penale

11.02Politistii au deschis dosar penal pentru neglijenta in serviciu dupa ce presedintele unei sectii de votare din orasul Medgidia, judetul Constanta, a plecat sambata seara acasa cu o stampila de vot, aducand-o la sectie duminica dimineata, au declarat surse oficiale pentru Mediafax.

10.34Pana la 10.00 au votat 7,93% dintre alegatori, cu un punct mai putin decat acum patru ani

10.21Dragnea spune ca spera ca romanii sa voteze oameni corecti, care nu vand iluzii

10.16Nicusor Dan a facut noapte alba din cauza unui vecin care si-a serbat majoratul: Am votat pentru un Bucuresti necorupt, pentru o noua clasa politica

10.07Circa 1.500 dintre cei 28.000 de detinuti din Romania vor vota duminica. Dan Voiculescu si Relu Fenechiu, printre cei care nu si-au pierdut dreptul de vot

9.43Alina Gorghiu: Viata nu se va schimba in multe comunitati pentru ca unii nu au dorit sa existe turul doi

9.27Cei care isi fotografiaza buletinul de vot risca o amenda de 600-1.000 lei

9.20Curiozitati la votul din Bucuresti: Sectia fruntasa e in Sectorul 1, sectia codasa in Sectorul 3

9.17Gabriela Firea, despre aceste alegeri: Suntem mai maturi, din toate punctele de vedere. Suntem la capatul unei perioade agitate

9.06Prezenta la vot la ora 9.00: 4,3% la nivel national, Bucurestiul e codas detasat, Teleorman si Giurgiu in frunte

8.58Dacian Ciolos a spus, dupa ce a votat, ca se astepta la o regenerare mai puternica a resurselor partidelor

8.34Vasile Blaga a venit dimineata la urne: Am votat impotriva imposturii si a populismului

8.21In sapte sectii de votare din comuna buzoiana Vernesti votul a fost suspendat pentru ca buletinele de vot au fost tiparite gresit, informeaza Digi24.

Buletinele de vot pentru comuna cu circa 8.600 de locuitori se retiparesc.

8.08 Aproximativ 200.000 de alegatori - 1,40% - au votat duminica, pana la ora 7.30, la alegerile locale, potrivit raportarilor Biroului Electoral Central (BEC).

Judetele cu cea mai mare prezenta la urne in prima jumatate de ora au fost Teleorman - 1,95%, Calarasi - 1,61% si Giurgiu - 1,6%, iar cea mai scazuta participare la urne a fost in Harghita - 0,82%, si Covasna - 0,96%.

In Bucuresti s-a inregistrat o prezenta de 0,42%. (Agerpres)

7.52Pacientii din spitale pot solicita urna mobila daca au domiciliul in aceeasi localitate in care sunt internati

7.36 Peste noapte nu au fost inregistrate incidente care sa afecteze integritatea sectiilor de votare, a spus purtatoarea de cuvant a MAI, Monica Dajbog. Angajatii MAI sunt pregatiti sa preia toate semnalarile de vot multimplu.

7.26In cele 18.616 de sectii de votale sunt in total peste 18 milioane de timbre autocolante si 93.000 de stampile cu mentiunea "Votat"

7.15 Inspectoratul pentru Imigrari isi prelungeste azi activitatea, pentru inregistrarea rezidentei cetatenilor UE. Cei care au domiciliul sau rezidenta in Romania pot vota la aceste alegeri.

7.08 Romanii pot avea la ce sectie sunt arondatiAICI, in Registrul Electoral

--------------

267.242 de persoane candideaza pentru a ocupa o functie de primar sau consilier.

Pot vota la aceste alegeri locale intre orele 7.00 - 21.00 toti cetatenii care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor.

Atentie! Puteti vota doar in localitatea in care aveti domiciliul sau resedinta.

Daca sunteti din Bucuresti si nu stiti unde se afla sectia de vot careia ii sunteti arondat, verificati aici unde puteti vota.

Daca aveti sesizari privind eventuale nereguli la alegeri, puteti folosi call-center-ul pus la dispozitie de Expert Forum si Funcky Citizens.

Alegerile de astazi aduc o noutate absoluta: pentru prima dupa 1990, un sistem informatic va impiedica votul multiplu, prin verificarea imediata a CNP-ului fiecarui cetatean care voteaza.

Biroul Electoral Central are programate astazi cinci comunicari publice privind prezenta la vot, la orele 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 si 21.30.

Dat fiind ca sunt alegeri intr-un singur tur, primar devine candidatul cu cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Presedintii de consilii judetene nu sunt alesi direct, ci vor rezulta in urma votului consilierilor judeteni alesi.