Atat PNL cat si partidul M10 acuza, in comunicate de presa, posibile fraude electorale care se pregatesc prin folosirea vizelor de flotant. M10 cere public Ministerului de Interne si Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa declanseze imediat anchetarea cazurilor de frauda de acest tip.

"In ultimele zile, sute de persoane si-au facut vize de flotant in mai multe localitati din tara. In judetele Ilfov (Popesti-Leordeni, Clinceni, Pantelimon, Voluntari), Calarasi, Bihor, dar si in alte locuri, marile partide, tributare practicilor din trecut, pregatesc fraudarea alegerilor prin aceasta metoda. Presa a relatat si ea, in ultimele saptamani, despre operatiune, gandita sa inlocuiasca vechea forma de frauda "Autobuzul" cu forma de frauda "Flotantul", avertizeaza M10.

"Circulara Biroului Electoral Central nr. 959/2016, care prevede ca alegatorul care a prezentat o dovada de resedinta, indiferent de data eliberarii acesteia, poate fi inscris in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului sectiei de votare, a declansat o adevarata migratie in unele zone din tara. Ne intrebam care au fost ratiunile care au stat la baza unei asemenea decizii a BEC. Atragem public atentia ca exista suspiciuni majore privind fraudarea alegerilor, prin metoda cresterii numarului de votanti in anumite localitati, practica similara cu turismul electoral" se mai arata in comunicat.

La randul sau, PNL atrage atentia ca in judetul Giurgiu, de la 1 iulie 2015 si pana in prezent, s-au dat peste 12 vize de flotant si schimbari de domiciliu, iar 80% dintre acestea s-au inregistrat in acest an, potrivit comunicatului PNL.

"Apropierea alegerilor locale a facut ca la nivelul judetului Giurgiu sa se inregistreze peste 12.000 de vize de flotant si schimbari de domiciliu, de la 1 iulie anul trecut si pana in prezent. 80% din aceasta cifra, adica 6.704 de vize de domiciliu, s-a inregistrat numai anul acesta. Acest lucru, raportat la numarul voturilor exprimate la nivel judetean la precendentele alegeri locale, inseamna 8%. Cele mai relevante cifre le regasim la localitati conduse de primari PSD" sustin cei de la PNL.

Redam in continuare comunicatul:

"La Letca Noua, in ultimele sase luni ale anului trecut, s-au inregistrat 27 schimbari de domiciliu si 6 vize de resedinta, pentru ca de la inceputul anului sa fie inregistrate 280 schimbari de domiciliu si 225 vize de resedinta, ceea ce indica cresteri semnificative; in total 301 schimbari de domiciliu si 231 vize de resedinta. Si la Iepuresti, numarul celor care a solicitat schimbarea domiciliului a fost de peste 100, fata de 31 in semestrul doi al anului trecut, iar numarul vizelor de resedinta a fost anul acesta de aproape 300, fata de o singura viza in cele sase luni ale anului trecut.

Ghimpati, peste 200 schimbari de domiciliu, in primele luni ale anului, fata de 28 in ultimul semestru al anului 2015 si 41 vize de flotant. Comana, 230 schimbari de domiciliu de la inceputul anului fata de 42, in ultimul semestru 2015 si 150 de resedinte, fata de 15. La Ulmi, sunt in total 282 schimbari de domiciliu si 43 vize de resedinta.

Si in municipiul Giurgiu a crescut numarul celor care au solicitat schimbarea domiciliului, aproape 1000 de la inceputul anului, fata de 177 in ultimele 6 luni ale anului trecut si aproape 400 vize de resedinta, fata de 156 cat s-a inregistrat in perioada 01.06.2015 ¬ 31.12. 2015. De altfel, in judetul Giurgiu situatia se prezinta astfel: de la inceputul anului s-au inregistat peste 6.500 schimbari de domicilii, fata de 1500, in semestrul doi al anului trecut. La aceasta cifra se adauga vizele de resedinta aproape 4.000 de la inceputul anului si pana pe 30 mai 2016, fata de 834, in intervalul iunie-decembrie 2015.

Consideram ca este o modalitate lipsita de fairplay din partea adversarilor nostri politici, in speta reprezentantii PSD, care recurg la acest gen de strategie doar-doar vor castiga alegerile. Avem si exemple care sustin afirmatiile de mai sus, cele mai relevante cifre le regasim in dreptul comunelor Letca Noua, Iepuresti, Ghimpati, Comana, toate conduse de primari PSD.

"Am facut memorii la prefectura, la ministrul Administratiei si Internelor, la primul ministru si ne asumam si sarcina, daca va fi nevoie in ziua alegerilor, sa facem plangeri penale persoanelor sau candidatilor care vor fi dovediti ca au apelat in mod ilegal la asemenea practici", a declarat co-presedintele PNL Giurgiu, Dumitru Beianu.