Platon stia ca romanii vor fi corupti

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa inceapa printr-o relativizare a gravitatii problemei si printr-o scuturare de lehamitea care ne-a cuprins. Lehamitea duce la depresie, si depresia la inactivitate oblomovista. Nu mai crezi ca se mai poate face ceva. Nu mai vrei sa mai faci nimic. Si mori civic. Nu-ti mai ramane decat sa-ti plangi de mila si sa-i injuri pe vinovati, ca o victima amarata a sistemului impotriva caruia nu faci nimic. Dar vestea cea buna e ca nu suntem cei mai corupti de pe aceata planeta. Si coruptia nu e o noutate tipic romaneasca, ci o poveste veche, universala, de cand e omul om si de cand i-a fost dat sa aleaga si sa pofteasca la putere.

Noi, romanii, suntem obisnuiti cu superlativul. Avem impresia ca la noi coruptia a atins gradul cel mai inalt, de cangrena. Ca un cancer in faza terminala, cu metastaze in tot corpul politicii si al societatii. Sa nu uitam ca Platon vorbea deja foarte bine despre coruptie. De la el incoace ne punem intrebarea daca singurul motiv pentru care un om obisnuit este drept e frica de pedeapsa. Daca am putea face ce vrem si am fi scutiti de consecintele faptelor noastre, ar mai fi vreunul din noi integru ? Ce-am face fiecare dintre noi daca am gasi inelul puterii, al lui Gyges sau al Tolkien ? Ce-am face daca nu ne-ar ameninta DNA, DIICOT, inchisoarea, privirea vecinului, sentimentul vinovatiei inculcat de societate sau de religie ? Si daca la noi coruptia e cangrena, ce sa zicem de Venezuela, unde sistemul corupt a golit toate rafturile din supermarketuri, de mor oamenii de foame, azi, 3 iunie 2016, intr-o tara care nu e considerata de lumea a treia ?

Asa ca problema coruptiei romanesti nu este un capat de tara. O putem aborda mai relaxati si, din acest motiv, mai curajosi. Mai determinati sa facem ceva, pentru ca nu pornim de la pragul cel mai de jos si nici nu ne confruntam cu vreo boala noua, mutanta.

Cei zece negri mititei sau cum a devenit DNA gaura neagra a politicii romanesti

E adevarat ca politicienii din Romania par sa fie scosi din povestea cu cei 10 negri mititei. Nu multi ajung pana sa la sfarsitul mandatului. Dispar unul cate unul, fiind inghititi de DNA. Primarii Capitalei sunt un exemplu flagrant : din cei 7 primari alesi in 2012, nu a mai ramas in functie decat Rares Manescu de la Sectorul 6, primarul cel mai absent si mai detestat de cetateni. Toti ceilalti (Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman - Sectorul 1, Neculai Ontanu - Sectorul 2, Robert Negoita - sectorul 3, Marian Vanghelie - sectorul 5) au fost retinuti de DNA pentru fapte de coruptie. Cristian Popescu Piedone, fostul primar de la Sectorul 4, a demisionat dupa ce 25.000 de oameni i-au cerut acest lucru in strada, dupa tragedia din Clubul Colectiv, unde si-au piedut viata 64 de persoane.

E adevarat ca, daca toti acesti 6 fosti primari s-ar prezenta la alegeri, conform sondajelor, ar fi realesi. Daca toti condamnatii ar fi lasati sa candideze, oare s-ar mai produce miscare de strada, sau am accepta fara sa ne mai obosim sa cracnim ? Cei prinsi sunt exponentii unui sistem corupt. Ei au creat in jurul polului lor de putere grupari organizate, de tip mafiot, prin care capuseaza institutiile de stat, santjeaza si iau mita de la cetatenii de rand, de la oamenii de afaceri locali, sugrumand si saracind, de multe ori intentionat, economia si populatia din zona respectiva. Nu sunt oameni integri, fac parte dintr-un sistem corupt, dintr-un mecanism stricat, care tot da rateuri.

E adevarat ca acesti politicieni sunt doar cateva capete ale hidrei. Daca le tai, cresc instantaneu altele. Daca cei condamnati nu mai pot candida prin lege, le iau locul "locotenentii", mana lor dreapta, vice-primarii din momentul arestarilor/demiterilor, altcineva din partid, "oamenii lor", cu aceeasi politica si cu aceleasi metehne. Acestia se prezinta la alegeri si prelungesc lantul nesfarsit al coruptiei. Asa se intampla la Iasi, unde Mihai Chirica e candidat PSD la primarie si "urmas" al fostului primar PSD, George Nichita, suspendat pentru abuz in serviciu. La Constanta, unde fostul primar, Radu Mazare, PSD, arestat acum un an pentru fapte de coruptie, a fost inlocuit la primarie de Decebal Fagadau, PSD, actualul candidat al stangii la Primaria Constanta, care nu s-a dezis de politica predecesorului. Si schema se repeta in majoritatea oraselor mari din tara. Prin aceasta schema, mecanismul stricat nu e inlocuit, sunt doar schimbate unele rotite cu altele.

In ciuda acestei stari de fapt, solutia exista. Dar nu ne place pentru ca e foarte simpla si noi, nu-i asa, suntem fiinte atat de complexe, care au nevoie de solutii complexe. Parafrazand un proverb, orice drum de mii de kilometri incepe cu primul pas. Si primul pas e duminica, 5 iunie. Daca am inteles ca se poate mai bine, ca asta vrem si ca suntem capabili de schimbare, putem sa iesim foarte relaxati la vot. Exercitarea votului este o conditie fara de care nu vom putea emite pretentii mai tarziu catre clasa politica.

Voteaza in cunostinta de cauza, informeaza-te !

Nu vota pentru ca-ti place mutra candidatului. Pentru ca ti s-a parut haios. Pentru ca are multi copii sau nu are deloc. Pentru ca da bine la televizor. Pentru ca parodiile despre el au devenit virale. Pentru ca numele lui iti suna cunoscut. Pentru ca ti-a tuns iarba in parc si ai dat in sfarsit de verdeata. Nu-l vota daca n-ai habar cine este si care-i este trecutul. Nu-i vota pe cei care au facut parte dintr-un sistem corupt, indiferent ca sustin ca au facut lucruri pentru tine (dar de fapt iti arunca praf in ochi), indiferent ca se dau nevinovati si mimeaza independenta de fostii lor stapani. Nu uita ca ei fac parte din acel sistem stricat care e cat pe ce sa ne descurajeze. Care e ca un serviciu secret : nu poti sa pleci din sistem cand vrei tu, caci sistemul te are la mana ! Cei din sistem sunt santajabili, slabi, manipulabili. Chiar daca unii dintre ei sunt denuntatori, martori in procese din justitie ale fostilor lor stapani, sau cu atat mai mult !

Stiu, esti ocupat. Stiu, a te informa inseamna timp si efort, intr-o lume care te indeamna sa alergi si sa uiti de tine pe Facebook, pe terase si in cluburi. Stiu, a rumega informatia, a gandi, a discuta cu prietenii, a dezbate, a avea o parere nu sunt activitati foarte sexy in agora. Dar tu vrei si poti sa schimbi ceva.

Mecanismul e stricat, nu mai mesteri, nu mai carpi, schimba-l cu totul! Voteaza!