Romanii au sansa duminica sa-si racoreasca furia la adresa coruptiei endemice in alegerile locale, primul scrutin de cand protestele anti-mita au doborat guvernul Victor Ponta, scrie Politico.eu.

Marian VanghelieFoto: Hotnews

Nici caderea lui Ponta nici campania Directiei Anticoruptie, care a dus la punerea sub acuzare a 1.250 de oficiali ai statului - inclusiv un premier - nu au pus capat problemei.

O parte a problemei este faptul ca legile romanesti nu impiedica persoanele implicate in anchete de coruptie sa concureze pentru posturi in administratia locala.

Primarii si consilierii sunt jucatori importanti care vor gestiona mare parte din cele 30 de miliarde de euro, fonduri europene, pe care Romania le va primi in perioada 2014-2020, scrie Politico, dandu-l pe exemplu viitorul edil al Capitalei, care va supraveghea un buget anual de 900 mil. euro.

Publicatia citata prezinta apoi pe larg sase candidaticare participa la alegerile de duminica si ca “care ilustreaza problema politicii romanesti: Marian Vanghelie, Adrian Severin, Robert Turcescu, Robert Negoita, George Scripcaru si Lia Olguta Vasilescu.