Maria Grapini si Isabella De Monte, membre ale Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, anunta initierea unei rezolutii privind combaterea consumului de alcool in tarile Uniunii Europene, potrivit Agerpres.

"Pana in 2013 a existat un program dedicat combaterii efectelor alcoolului, dar Comisia Europeana l-a stopat. Acum suntem fara niciun program din partea Comisiei Europene pe acest domeniu. Ii propun Isabellei De Monte sa mergem in Parlament si sa 'presam' Comisia sa dea drumul la un program, asa cum am avut aceasta strategie pana in 2013, pentru ca avem nevoie de foarte multa informatie, iar pentru a informa populatia este nevoie de buget. Vrem sa facem in primul rand o prezentare in cadrul grupului (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European), apoi grupul nostru va face acest demers catre Comisia Europeana pentru a avea o strategie de combatere a consumului de alcool. Aceasta strategie va cuprinde mai multe elemente printre care interzicerea promovarii tentante a consumului de alcool fara a arata efectele daunatoare'', a spus Grapini, la Parlamentul European.

Ea a adaugat ca doreste ca demersul sa fie sprijinit si de asociatiile neguvernamentale, care pot aduce argumente Comisiei cu date concrete din fiecare stat membru. ''Ma intereseaza mai ales ca asociatiile sa arate efectele nocive ale alcoolului. Vor fi argumente cu care noi putem sa facem presiune la Comisie, pentru ca trebuie sa alocam bugete pentru combatere, prevenirea si informare", a mai spus Grapini.

Grapini a sustinut ca grupul din care face parte va initia mai intai o rezolutie in acest sens, care va fi supusa votului plenului Parlamentului European.

Europarlamentarul roman a explicat ca in prezent exista o actiune comuna la nivel de UE pentru reducerea efectelor nocive ale alcoolului, care a inceput la 31 ianuarie 2014 si care va dura trei ani, dar a sustinut ca nu este suficienta.

"Proiectul urmareste difuzarea de informatii cu privire la efectele alcoolului si are trei arii majore de interventie: sa furnizeze date comparabile intre tari privind nivelul si modelele de consum de alcool, sa faciliteze consensul asupra principiilor de buna practica pentru stabilirea de ghiduri de consum si sa faciliteze schimbul de bune practici intre autoritatile de sanatate ale statelor membre", a mentionat ea.

Maria Grapini impreuna cu Isabella De Monte au organizat miercuri, la Parlamentul European, o dezbatere cu tema "Prevenirea abuzului de alcool in Europa: abordare multi-sistemica".