Duminica, 5 iunie, ar trebui sa uitam pentru o zi ca suntem romanii care au inventat Miorita. Sa nu ne lasam coplesiti de descurajare si de sentimentul ca orice-am face, e degeaba. Sa ne simtim pentru o zi spanioli, greci, brazilieni, europeni, orice alta natie care nu si-a pierdut increderea in actul democratic de a se exprima prin vot. Am iesit in strada la Colectiv, acum putem face o schimbare si mai concreta decat protestele spontane. Votul este inceputul schimbarii, dupa care intervine efortul de a cultiva, de a intretine, de a sanctiona ce ai ales. Chiar daca ti se pare ca nu ai pe cine vota, voteaza raul cel mai mic si determina-l sa faca ce vrei tu! Implica-te, participa, exista!

Degeaba protestezi, daca nu votezi! Degeaba iesi in strada si arati ca stii ce vrei, daca n-o spui si clasei politice, prin vot! Intr-adevar, partidele pot cumpara votul altora, dar nu pe al tau. Pot maslui o parte din voturi, dar nu pe toate. Pot minti si promite fara sa se tina de cuvant, dar tu si maine tot aici esti si vei putea sa protestezi la minciuna lor. Mai ales ca nu esti singur, mai sunt multi altii ca tine.

Daca tu nu votezi duminica, daca nici prietenii tai nu voteaza, nici familia, nici colegii, pentru ca suntem descurajati si credem ca oricum nu se va schimba nimic, atunci chiar nu se va schimba nimic. Sau poate ca da. Se va schimba, dar nu in bine, ci in mult mai rau. Incet incet, vei pierde dreptul la vot. Pentru ca o democratie care nu se exercita prin vot, dispare. Si aici ar trebuie sa ne aducem aminte ca suntem romani. Pentru ca acum nici 30 de ani votul era o mascarada, o formalitate, o bataie de joc, un partid unic, un candidat unic, procente de 100%.

Coruptia generalizata, pe care tu o poti sanctiona cu votul tau si cu implicarea ta in proiecte civice, ba chiar in politica, este mult mai grava si mai rea decat iti poti imagina. Coruptia nu numai ca ucide, si ne ucide pe noi, cetateni de rand, dar ea duce in cele din urma la confiscarea puterii in mainile unei minoritati, si poate degenera in totalitarism. Adica intr-o forma de guvernare in care votul tau oricum nu mai conteaza.

Nu iti imagina ca in alte democratii occidentale nu exista coruptie. Coruptia este cancerul societatii, latent sau manifest. Dar daca in fata cancerului te dai batut, daca il abordezi cu descurajare, sansele de vindecare sunt mult mai mici decat daca te lupti cu boala si crezi ca vei trai.

Asa ca duminica exprima-te. Stampileaza. Alege. In ochii societatii, nu ceea ce gandesti conteaza, ci ceea ce votezi. Pentru ca "Votezi, deci existi!".