Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, spune ca a refuzat sa participe la ceremonia de la Deveselu pentru ca a aflat ca Garda de Onoare urma sa il salute pe premierul Dacian Ciolos, desi spune ca onorul i se cuvine lui, avand in vedere ca ordinea ierarhica il plaseaza imediat dupa seful statului.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Am primit o invitatie de Ambasada americana si am hotarat sa dau curs. In dimineata zilei respective am aflat ca la Deveselu este o ceremonie organizata care prevede salutul Garzii de Onoare catre primul-ministru, care va fi acolo, dar eram si eu acolo. In ordinea ierarhica in stat, pana una ulta, presedintele Senatului este inaintea premierului, deci Garda trebuia sa dea onorul presedintelui Senatului. In al doilea rand am aflat ca cel care urmeaza sa vorbeasca acolo este tot Ciolos si eu o sa am un loc foarte onorant - stau alaturi de primarul din satul Deveselu. Si atunci am spus ca daca eu sunt chemat acolo de marioneta, ca sa dau bine eventual la camere, mai bine stau sa-mi vad de treaba, ca am ce sa fac", a spus Tariceanu marti seara, la B1 Tv.

Explicatia a venit dupa ce Tariceanu a refuzat pana in prezent sa dea detalii privind refuzul sau de a participa pentru ca ar fi chestiuni "sensibile". Intrebat anterior de ce nu a mers la Deveselu, presedintele Senatului a spus ca "este vorba despre respectul fata de institutii intr-o ordine constitutionala".

Dupa ce mai multi politicieni si-au exprimat nemultumirea pentru ca nu au fost invitati, premierul Dacian Ciolos a precizat ca ''invitatiile la ceremonie precum si continutul acesteia au avut ca actor principal Ambasada SUA (SUA fiind detinatorul acestei facilitati de aparare de la Deveselu), desigur in consultare cu Ministerul Apararii si cu celelalte institutii guvernamentale cu atributii in domeniu''.