Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea anunta ca a propus liderilor politici infiintarea unei comisii comune de dezvoltare nationala integrata, afirmand ca Romania are nevoie de "un nou plan de tara".

Valeriu ZgoneaFoto: Agerpres

"In esenta, le-am propus infiintarea unei comisii care sa aduca la aceeasi masa liderii politici si care sa decida, printr-un angajament asumat, planul de reglementare inteligenta pentru modernizarea Romaniei" scrie Zgonea luni pe pagina sa de Facebook.

Redam mesajul sefului Camerei:

"Suntem constienti ca problemele de care aflam zi de zi, pe care le traim fara sa stim, sunt dovada unei societati care uita cateodata sa functioneze in beneficiul cetatenilor.

Am ajuns intr-un punct in care trebuie sa lasam deoparte diferentele ideologice si dezacordurile politice. Romania are nevoie de un nou plan de tara, care sa ne uneasca in jurul aceleiasi cauze comune, la fel cum a facut dorinta de a intra in NATO si UE.

Nu ne lipsesc planurile, strategiile de reforma si dezvoltare; avem obiective de tara si tinte strategice. Dar ceea ce lipseste este angajamentul asumat al liderilor politici si institutionali fata de un plan de tara.

Angajamentul oricarui lider politic este bunastarea si securitatea cetatenilor Romaniei. Acestea sunt deziderate de la care nu se poate dezice niciunul dintre partidele care cer votul romanilor. Tocmai de aceea, este necesara asumarea, de catre toti decidentii politici, a unui plan care sa ofere predictibilitate si coerenta legislativa in raport cu principalele obiective de dezvoltare ale tarii.

Daca intr-adevar ne dorim ca toate obiectivele de pe strategiile oficiale sa devina realitate, este necesar sa gandim un plan de punere in aplicare, un cadru legislativ care sa functioneze coerent. Avem nevoie de politici publice sectoriale si de un Parlament responsabil, ale carui eforturi pentru o mai buna legiferare sa fie convergente cu pozitiile principalelor institutii.

Trebuie sa incepem sa gandim in perspectiva, pentru generatiile urmatoare, astfel incat legislatia sa fie predictibila si sustenabila. Si, mai important decat orice, trebuie sa lasam deoparte apartenenta politica sau simpatiile pentru a ne ASUMA un plan de tara!

Tocmai de aceea, le-am propus colegilor mei din Camera Deputatilor si Senat si liderilor partidelor parlamentare infiintarea unei comisii comune de dezvoltare nationala integrata, dedicata formularii de recomandari pentru prioritizarea, dezvoltarea si modernizarea legislativa pentru atingerea obiectivelor de tara. In esenta, le-am propus infiintarea unei comisii care sa aduca la aceeasi masa liderii politici si care sa decida, printr-un angajament asumat, planul de reglementare inteligenta pentru modernizarea Romaniei.

Am lansat aceasta provocare intr-un moment in care, dupa cum vedem, Romania are mare nevoie de un nou proiect care sa uneasca toate fortele institutionale si politice pentru depasirea acestui prag in dezvoltare."