Presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat, in calitate de fost sef de stat, vineri seara, la Romania Tv, ca in opinia sa de multe ori presedintele Klaus Iohannis, in luarile sale de pozitie oficiale, omite partea de substanta care vizeaza direct interesele Romaniei si, totodata, nu are un punct de vedere al sau, informeaza Agerpres.

"Este o alta abordare a presedintelui. Avem o Constitutie care-ti permite sa ai oricare din aceste doua abordari si depinde cat de dedicat esti. Spre exemplu, vorbele presedintelui Romaniei sa nu credeti ca raman in tara. Orice declaratie a sefului statului roman, indiferent pe ce tema, este in briefingul oricarui omolog din Europa si din NATO in cateva minute, depinde cand isi citesc briefingul pe international. (...) Eu primeam dimineata, aveam pe pe birou, toate declaratiile facute de sefi de stat si de sefi de guvern din NATO si din UE. (...) Ori acest lucru se intampla si cu declaratiile domnului Iohannis, au acelasi tratament. Ori, mie mi se pare ca, de multe ori, in declaratiile sale, omite partea de substanta care vizeaza direct Romania, interesele Romaniei si punctul de vedere al domniei sale, nu al cuiva care-i scrie un discurs a la Mihalache", a declarat Traian Basescu, intrebat ce opinie are despre faptul ca prin modul de a-si desfasura activitatea presedintele Klaus Iohannis pare un sef de stat nu la fel de implicat, "jucator care se baga in tot si in toate", asa cum era el.

Fostul sef al statului a adaugat ca a vazut multi oameni politici, dar dintre respectivii "putini" a vazut "iesind cu biletelul in fata sa citeasca tot timpul". "Pentru ca, de fapt, pe tine te aude o natiune intreaga, in primul rand, cand vorbesti. Ce a spus presedintele este de interes pentru orice roman, aproape. E, cand nu simte romanul ca acele cuvinte vin din capul tau si din sufletul tau, este greu sa le si retina. Atunci cand le spui ca urmare a ceea ce gandesti si a ceea ce simti, se simte. (...) E un mod de abordare a domniei sale, dar, repet, Constitutia Romaniei este scrisa de asa natura ca-ti permite sa ai un mandat in care sa te simti foarte comod, sau poti sa fii foarte implicat. Acel drept de a veghea asupra institutiilor statului iti da dreptul sa ai puncte de vedere aproape despre tot si toate, tot ce fac institutiile, bun sau rau", a declarat Basescu.

Despre faptul ca in vizita oficiala la Washington a mers premierul Dacian Ciolos si nu presedintele Klaus Iohannis, Basescu a spus ca poate fi "un semn rau", dar ca, pe de alta parte, trebuie tinut cont si de faptul ca administratia americana se va schimba peste cateva luni.

"Greu de spus, dar nu este un semn bun. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca aceasta administratie isi incheie mandatul peste cateva luni. Presedintele ar trebui sa faca o vizita cat se poate de repede dupa instalarea noii administratii. Pentru ca acum, daca era un punct de discutat cu americanii de la nivelul presedintelui Romaniei era legat de Summit-ul NATO de la Varsovia care va fi in luna iunie. Unde noi parem a fi plecat foarte tarziu pe ideea de consolidare a flancului sud-estic al NATO si o sa ramanem cam cu ce am obtinut eu in Tara Galilor la Newport", a declarat fostul presedinte Basescu.