Fostul ministru al Finantelor Publice Eugen Teodorovici, care figureaza pe lista restantierilor la Fisc, cu peste 73 000 de lei, a declarat vineri la Alba Iulia ca o sa plateasca in functie de cum poate, eventual apeland si la un imprumut pentru a-si achita penalitatile, ca acestea sa nu creasca in continuare, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"O sa platesc in functie de ce pot sa platesc. O sa vad daca pot gasi un imprumut, eventual, sa achit partea de penalitati, ca sa nu creasca in continuare. Daca aveam suma plateam. Va dati seama ca nu stateam sa platesc penalitati aiurea", a spus, intr-o conferinta de presa, fostul ministru de finante.

Teodorovici a explicat ca restantele s-au acumulat si pentru ca ar fi acceptat intarzieri ale celor care aveau sa ii plateasca chirie pentru un imobil.

"Poate de multe ori am uitat sa ma ocup de finantele mele, m-am ocupat de finantele tarii. Recunosc si asta. Treburile casei le-am lasat pe umerii sotiei", a afirmat Eugen Teodorovici.

El a opinat ca este "impropriu" denumita lista restantierilor drept "Lista rusinii".

"Acele entitati - persoane fizice, juridice - care se afla pe aceasta lista sunt cei care platesc fata de stat un pret, un cost al acelui imprumut pe care teoretic statul il da, adica neplata la timp a unei datorii fata de stat este penalizata. Asta inseamna ca statul te imprumuta, imprumut pentru care tu platesti. Statul, daca era asa de viteaz, trebuia sa afiseze lista cu cei la care statul trebuie sa le plateasca TVA-ul si multe alte sume. Aia trebuie sa publice Ministerul Finantelor daca, intr-adevar, vorbea acest Guvern de transparenta", a sustinut Teodorovici.

El a mai spus ca statul daca are sa dea da fara nici un fel de dobanda, ceea ce nu este corect. "Statul nu poate sa fie haiduc, nu poate sa ia sa se foloseasca de banii contribuabililor, dar fara sa plateasca pentru lucrul acesta", a opinat Teodorovici.

Senatorul PSD a declarat ca anul trecut, cand s-a emis Ordonanta de Urgenta 44 pentru facilitati fiscale, le-ar fi recomandat colegilor sai din Guvern sa nu isi aplice lor aceasta ordonanta daca sunt in aceasta situatie.

"De exemplu, eu puteam sa beneficiez de o reducere peste jumatate a sumei pe care o datoram statului, la penalitati si restul. Dar nu mi-am aplicat-o. Mi-am spus ca nu e normal, nu e corect, nu e moral sa fac acest lucru. Si am ramas sa imi platesc eu, cand pot si cum pot, aceste dari fata de stat. O sa le achit cand pot sa fac acest lucru, fara niciun fel de problema", a declarat fostul ministru.

ANAF a publicat recent lista cu persoane fizice care figureaza cu restante la Fisc mai mari de 1 500 de lei, la data de 31 martie 2016, si neachitate pana in prezent. Aceasta contine 187 230 de contribuabili, care totalizeaza obligatii fiscale restante de 3,4 miliarde de lei, rezultate inclusiv din activitati economice independente sau profesii libere.

Teodorovici: Nu voi dona pentru "Cumintenia Pamantului", nu sunt de acord cu campania pentru achizitia acesteia

Fostul ministru de finante Eugen Teodorovici a mai declarat vineri, la Alba Iulia, ca nu va dona pentru "Cumintenia Pamantului", spunand ca nu este de acord cu campania demarata de Guvern pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi, relateaza Agerpres.

"Nu, nu voi dona", a spus Eugen Teodorovici, intrebat, intr-o conferinta de presa, daca a donat sau daca va dona pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului".

Eugen Teodorovici a mai spus ca el nu este de acord cu campania lansata pentru strangerea sumei de sase milioane de euro pana pe data de 30 septembrie, pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvern.

"Ca ministru de finante va spun de ce. (...). Acest guvern, daca doreste intr-adevar si spune ca este pentru Romania extrem de importanta, atunci poate sa aloce foarte repede banii din fondul de rezerva la dispozitia guvernului, fara nicio problema. Adica sa nu stai sa speri ca poate aceasta subscriptie iti va aduce suma necesara. Daca tot spui ca arde si ca intr-adevar pentru Romania conteaza, pui frumos bani din guvern, lasi eventual aceasta subscriptie publica sa se implineasca la vremea la care ea trebuie sa se implineasca. O sa vezi atunci daca ai strans un milion, doua, trei, cati bani strangi, care pot veni in buget ca si contributie a celor care vor sa subscrie fata de efortul pe care tara l-a facut", a declarat Teodorovici.

Fostul ministru de finante social-democrat a mai spus ca s-ar putea veni si cu o alta initiativa, respectiv cu o emisiune de titluri de stat. "Adica il cointeresezi pe om sa te ajute pe tine, ca si stat, pentru o anumita perioada, pentru care tu ii oferi o dobanda", a explicat Teodorovici.

El s-a aratat convins ca suma necesara nu va fi stransa 'cu siguranta' pana in octombrie.

Guvernul si Ministerul Culturii au lansat oficial, la 19 mai, campania de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi - "Cumintenia Pamantului". Este necesara strangerea sumei de sase milioane de euro pana pe data de 30 septembrie, pentru a completa cele cinci milioane de euro alocate deja de Guvern.

Guvernul a anuntat ca acesta este unul dintre cele mai importante proiecte nationale menite sa intareasca solidaritatea dintre stat si societate, scopul sau fiind recuperarea unei componente a identitatii culturale autohtone. "Achizitia operei se va face printr-un efort conjugat al statului roman si al cetatenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocata de Guvern si e nevoie ca sase milioane de euro sa fie colectate cu ajutorul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice", a anuntat Guvernul intr-un comunicat de presa.

"Cumintenia Pamantului" a fost realizata de Constantin Brancusi in anul 1907 si apartine patrimoniului cultural national, in categoria Tezaur.