Peste 250.000 de romani au intrat in cursa electorala pentru un mandat de ales local, cel mai tanar avand 18 ani in ziua alegerilor, in timp ce, la polul opus, 26 de candidati au varste cuprinse intre 90 si 100 de ani, scrie Mediafax. In acest context, Expert Forum atrage atentia ca in multe cazuri a fost legea, mai exact conditia ca un candidat sa aiba minim 23 de ani, si ca exista candidati care s-au pus pe listele mai multor partide.

Scrutin in RomaniaFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

Potrivit statisticilor publicate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile locale din 5 iunie si-au depus candidatura 267.239 de persoane: 210.097 barbati si 57.142 de femei. Dintre candidati, 449 au sub 23 de ani, ceea ce este ilegal. Dintre cei 449 de candidati, 40 au sub 20 de ani, dintre care 22 barbati si 18 femei.

Cel mai tanar competitor electoral, Mihai Constantin Puiu, a implinit 18 ani la mijlocul lunii aprilie. El candideaza din partea ALDE pentru un mandat de consilier local intr-o comuna din judetul Neamt, scrie Mediafax.

PMP a trimis cei mai multi tineri in batalia eletorala - 79, urmat de ALDE - 69 si UNPR - 51.

In acest context, EFOR spune: "Conditiile minime pentru candidatura sunt ca acestia sa aiba 23 de ani, drept de vot (bec_problemeinclusiv sa nu aiba drepturile electoral interzise) si sa aiba domiciliul pe teritoriul unitatii administrativ-teritoriale in care urmeaza sa fie alese. Mai mult, nu pot candida din partea mai multor partide sau ca independenti, in acest context candidatura fiind nula de drept. Cu toate acestea, din datele publicate de Biroul Electoral Central reiese ca 449 de persoane au sub 23 de ani, chiar si 18."

"Unii candidati nu au asteptat sa fie alesi ca sa migreze si s-au pus pe listele mai multor partide: 28 de persoane sunt in aceasta situatie. In acest moment candidaturile nu mai pot fi contestate, dar pot fi invalidate daca aceste persoane ar iesi castigatoare in alegerile din 5 iunie. Problemele pot veni din mai multe surse: necunoasterea legii, abuzuri, lipsa de capacitate administrativa. Birourile electorale din judetele Bacau, Timis, Iasi, Dolj sau Maramures sunt campioane la acceptat candidaturi de la persoane sub 20 de ani. Spre exemplu, in Bacau exista 30 de astfel de cazuri", mai atrage atentia Efor. Citeste aici intregul raport al ONG-ului.

La capitolul partide, campionii cu probleme sunt PMP (79), ALDE (69), UNPR (51) si PNL (50).

Ce propune EFOR:

"- intreprinse verificari de catre Autoritatea Electorala Permanenta cu privire la activitatea persoanelor din birourile electorale care acceptat aceste candidaturi si eliminarea lor din urmatoarele alegeri, daca se dovedeste ca este vorba de abuz

- verificarea candidaturilor, intrucat este posibil sa se fi savarsit fals in declaratii, avand in vedere ca toti candidatii trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere conform careia respecta conditiile de acreditare (varsta inclusiv)

- dupa cum EFOR a spus deja (www.expertforum.ro/verificare-candidati) este nevoie de mecanisme eficiente de verificare a candidatilor, mai ales in cazul alegerilor locale, unde posibilitatea de contestare a candidaturilor este limitata. Aceste cazuri arata ca este nevoie de astfel de masuri.

- trebuie introduse reglementari in lege pentru anularea acestor mandate chiar si dupa expirarea termenului la care candidaturile devin finale."

Ce mai arata statisticile BEC:

La polul opus, 10 femei si 16 barbati care candideaza au varsta cuprinsa intre 90 si 100 de ani. ALDE este partidul care a trimis in batalia electorala cei mai mai multi varstnici, 5 barbati si 3 femei.

Grupa de varsta cu cei mai multi candidati este 40-50 de ani, cu 67.000 de candidati, urmata de categoria 30-40 de ani, cu 40.040 de candidati.

Pe listele de candidati se afla si 53 de cetateni comunitari, dintre care 6 aspira la un mandat de primar, 39 candideaza pentru un mandat de consilier local, iar 8 pentru un mandat de consilier judetean.