Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat pe pagina sa de Facebook, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Ordonanta care permite organizarea referendumului local la aceeasi data cu alegerile locale este neconstitutionala, ca primaria va respecta decizia, insa ca orasul are de pierdut si ca, prin aceasta decizie, a fost amanat "dreptul oradenilor de a se pronunta intr-o problema importanta pentru comunitate", referindu-se la referendumul privind fuziunea orasului Oradea cu Sinmartin, localitatea unde se afla Baile Felix.

Ilie BolojanFoto: Agerpres

"Astazi, Curtea Constitutionala a Romaniei s-a pronuntat cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, depusa la sesizarea PSD. Curtea a decis sa nu permita organizarea referendumului de fuziune a Oradiei cu Sinmartinul, odata cu alegerile locale. Vom respecta aceasta decizie.

Curtea Constitutionala a apreciat ca nu exista o urgenta cu privire la organizarea acestei consultari. Noi apreciem, dimpotriva, ca exista o urgenta in dezvoltarea orasului. In aceasta situatie, nu primarul orasului Oradea este cel care pierde, ci orasul insusi. Practic, prin decizia Curtii Constitutionale, a fost amanat dreptul oradenilor de a se pronunta intr-o problema importanta pentru comunitate" a scris Bolojan.

Curtea Constitutionala a admis joi sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanta de Urgenta a Guvernului care permite organizarea si desfasurarea referendumului local la aceeasi data cu alegerile locale, cu utilizarea acelorasi sectii de votare, birouri electorale de circumscriptie si stampile.

Pe 19 mai, Avocatul Poporului anunta ca a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate referitoare la OUG 15/2016, adoptata pe 11 mai si publicata in Monitorul Oficial pe 12 mai, si care are ca obiect completarea Legii privind organizarea si desfasurarea referendumului, in sensul de a permite organizarea si desfasurarea referendumului local la aceeasi data cu alegerile locale, cu utilizarea acelorasi sectii de votare, birouri electorale de circumscriptie si stampile electorale. Sesizarea a fost facuta dupa reclamatia facuta in acest sens de presedintele PSD Liviu Dragnea.

Citeste mai multe: Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta care permite organizarea referendumului odata cu alegerile locale, reclamata de Dragnea/ Primaria Oradea vrea referendum de unificare cu Sinmartin, unde se afla Baile Felix