Comisia de control al SRI a primit raspuns de la serviciu: Hexi Pharma nu este "caz de securitate nationala"/ Condrea nu a fost supravegheat

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Miercuri, 25 mai 2016, 13:04 Actualitate | Politic

Hexi Pharma
Foto: hexi.ro
Compania Hexi Pharma nu a constituit "un caz de securitate nationala" pentru SRI, iar reprezentantii acesteia, deci inclusiv Dan Condrea, patronul firmei, nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa, informeaza presedintele Comisiei parlamentare de control al Serviciului Roman de Informatii, Georgian Pop, ca urmare a raspunsului primit la solicitarea in scris formulata luni catre servciu.

"Compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, "un caz de securitate nationala. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale. In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa", se arata in comunicatul de presa.

Redam intreg comunicatul mai jos:

In baza controlului Comisiei declansat in data de 23.05.2016, va facem cunoscute urmatoarele precizari:

Prin prisma obiectivelor nationale de securitate stabilite de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, corelat cu Planul National de Prioritati Informative pe anul 2016, activitatea derulata de Serviciul Roman de Informatii are in vedere, printre alte obiective, si deficientele din sistemul national de sanatate (in cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii).

Din aceasta perspectiva, precizam faptul ca problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti.

In activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si valorificat un numar semnificativ de date si informatii (asa cum rezulta din comunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul HEXI PHARMA, in particular), inclusiv cu privire la activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia.

Datele  care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala.

Cu referire clara la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Roman de Informatii (in ce masura se poate integra cazul Hexi Pharma ca "un caz de securitate nationala"):

Specific, referitor la cazul Hexi Pharma, din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent Serviciul Roman de Informatii este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala. Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR.
Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului.

In concluzie, la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, ¬un caz de securitate nationala¬.

In ceea ce priveste o alta solicitare a Comisiei noastre, respectiv posibilitatea utilizarii unui mandat de securitate nationala, in acest caz, pentru persoanele implicate si, in particular, pentru dl. Condrea, precizam urmatoarele:  

In activitatile  Serviciul Roman de Informatii, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale.

In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa.

Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative ("cazurile de securitate nationala").

Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare)  ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI "prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii" exista operatiuni in desfasurare ( art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de  control si de comunicarea publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

4527 vizualizari

 • +17 (25 voturi)    
  serios?? (Miercuri, 25 mai 2016, 13:14)

  manon [utilizator]

  Dar cand prin ceea ce faci - dilutia excesiva a dezinfectantilor din spitale, pui in pericol viata a milioane de oameni care se opereaza anual, a miilor de femei care nasc si a nou nascutilor lor, cum se cheama?? A fost mai dur luat la refec producatorul de branza decat acest individ care prin marfa pe care o punea pe piata avea acoperire nationala mai ceva ca vodafonul! Sunt uimita de decizia sri ceea ce ma face sa cred ca cineva de acolo cu drept de decizie este implicat pana peste urechi...si ajungem la presupusul accident a lui condrea....
  • +2 (8 voturi)    
   O altă diversiune (Miercuri, 25 mai 2016, 14:20)

   Mustata lui Dragnea [anonim] i-a raspuns lui manon

   a mafiei politice . Nu SRI si condrea/hexifarma sunt vinovatii principali in cazul apei de ploaie . Managerii de spitale si functionari din ministerul sănătătii sunt cei responsabili . Văd că se incearca arucarea răspunderii asupra sri ( ce convenabil) si a mortului ( tare , nu !? ) . Toata România vorbeste de accidentul lui condrea in timp ce parlamentul cere explicatii sri . SRI trebuia să faca verificări in spitale ? SRI a incheiat contracte cu hexifarma ?
   A avut cineva curiozitatea să vada ce efect au acesti dezinfectantii in ultimii ( măcar ) 10 ani ?
   • -1 (1 vot)    
    Fleosc! (Miercuri, 25 mai 2016, 15:30)

    Prea_Tarziu [utilizator] i-a raspuns lui Mustata lui Dragnea

    Adica daca Hexi pharma s-au dovedit infractori si coruptii din sanatate sunt infractori, nu SRI e de vina ca i-a tolerat ci ei ca sunt infractori!
    Bun asa! Patria Apriori!
    • 0 (0 voturi)    
     Cred că se exagerează (Miercuri, 25 mai 2016, 15:46)

     andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Prea_Tarziu

     numărul de morți și îmbolnaviri din cauza hexi pharma. Dacă erau așa de mulți sigur ieșea ceva mult mai devreme decât acum. Să nu fim paranoici!
     • -1 (1 vot)    
      nu (Miercuri, 25 mai 2016, 16:44)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

      insa daca va uitati cu atentie cum joaca sri-ul cartea aste,iti vine sa crezi ca sunt niste amatori,terchea berchea.si nu prea cred asta.
      or fi multi care nu au ce cauta acolo si nu-i intereseaza decat gradul sau functia,insa refuz sa cred ca sunt toti la fel.
      banuiala mea e ca hexipharma a fost jucarica unor smecheri cu grade mari,a fost rasuflata de baietii buni,cand sau apropiat prea mult de tinte,au urmat pidicile culminand cu moartea acarului paun.case closed
  • +4 (6 voturi)    
   Ba este! (Miercuri, 25 mai 2016, 14:41)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui manon

   Punerea in pericol a vietii (si probabil cauzarea decesului) a zeci sau sute de mii de cetateni romani ar trebui sa fie caz de securitate nationala.
   In contrapartida avem acte normative sau actiuni centrate pe securitatea cibernetica sau interceptari care sunt considerate cazuri de siguranta nationala, in mod indoilenic si total disproportionat.
 • +19 (19 voturi)    
  No Comment. SRI degeaba (Miercuri, 25 mai 2016, 13:16)

  titirica [utilizator]

  Adica o firma care in mod premeditat dilueaza dezinfectanti in sute de spitale din Romania si a afectat in mod dovedit sanatatea populatiei nu e caz de siguranta nationala???

  Pai atunci ori astia sunt incompetenti ori se ocupa de gainarii? Ca multi sunt...dar mai e o alta vorba cu multi dar..
 • +8 (10 voturi)    
  Bla, Bla, Bla (Miercuri, 25 mai 2016, 13:18)

  Armadilo [utilizator]

  Bla, Bla, Bla.............

  Nimic mai mult.

  Nu vorbeste nimic la obiect.

  Bai epoletilor de carton, cati oameni trebuie sa moara potrivit legilaltiei de cacao, asa cum va exprimati voi, ca sa incadrati belstemul asta la categoria securitate nationala???

  Daca un tampit de jihadist vine cu o damigeana de bacterii, este automat incadrat ca amenintare nationala. Insa nenorocotii astia care au produs la nivel industrial apa chioara pe post de dezinfectanti, astia nu reprezinta o problema pentru securitatea nationala. Sute de cazuri de oameni infectati in spitale nu reprezinta nici o problema.

  V-as spanzura cu capul in jos in haznaua din curte. Niste nesimtiti si incompenteti. Fa folositi de legislatie pana la nu se mai poate ca sa va acoperiti prostia.

  DE CE scrie pe ecusonul vostru PATRIA E PRIORI????

  Nu sunteti normali la cap.
 • +6 (8 voturi)    
  Cand a informat SRI Organele de urmarire Penala ? (Miercuri, 25 mai 2016, 13:19)

  JohnDreptate [anonim]

  "Datele care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala. " (SRI )

  Cand a informat SRI ORGANELE de urmarire Penala (DNA-DIICOT ect.)in cazul Hexi Pharma & Coruption , si care sant Organele de Urmarire Penala care au fost sesizate de SRI in legatura cu Hexi Pharma & Coruption ???

  Doua intrebari la care Comisia de Control din Parlament si SRI nu au dat RASPUNS .
 • +4 (8 voturi)    
  noi nu avem nevoie de terorism islamic in romania (Miercuri, 25 mai 2016, 13:27)

  Razvan_M [utilizator]

  Noi avem terorism romanesc, de-al nostru, iar SRI spune ca nu este problema lor.
 • +5 (7 voturi)    
  Au si ei dreptate ... (Miercuri, 25 mai 2016, 13:28)

  Prea_Tarziu [utilizator]

  De ce ar fi caz de securitate nationala genocidul romanilor in spitale? Bravo SRI! Patria Apriori! Patria Hotilor adica !
 • 0 (0 voturi)    
  SRI protejeaza pe cei ce ii protejeaza (Miercuri, 25 mai 2016, 16:34)

  skanda7 [utilizator]

  Crimele de la Revolutie, mineriadele, devalizarea bancilor, falimentarea industriei, genocidul din spitale... Nimic nu e de securitate nationala atata timp cat de asta profita securistii (acum SRI-sti) si protejatii lor. Curatenia trebuie inceputa cu astia si apoi continuata cu clasa politica.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă